Letujte na Crvenom moru – nećete se pokajati

Ove godine su mnogi naši turisti jednostavno bili prisiljeni da promene odluku o tome gde će letovati. Iako su ranije mnogi radije birali Grčku i Crnu Goru, to zbog pandemije korona virusa nije bilo moguće kao prethodnih godina. Najpre zato što su prvo granice sa Grčkom bile zatvorene, pa otvorene, pa opet zatvorene, a odlazak u Crnu Goru je bio moguć samo uz adekvatnu dokumentaciju.

Nekako se samo nametnulo letovanje u Egiptu, jer je u tu zemlju bilo moguće ući gotovo bez ikakvih poteškoća.

Šta treba da znate pre nego što uplatite letovanje u Egiptu?

Početkom septembra je ova država uvela određena ograničenja. Pod tim se misli prvenstveno na negativan PCR test, koji ne sme biti stariji od 72 sata i koji svako ima obavezu da priloži.

Jedino ko ne mora da ide na testiranje jesu deca uzrasta do šest godina, odnosno njihovi roditelji nisu u obavezi da dostave negativan PCR test za decu.

Podrazumeva se da će svaka turistička agencija svoje putnik informisati o tome kako trenutno funkcioniše letovanje Egipat, odnosno koja pravila moraju biti poštovana, a tiču se trenutno aktuelne pandemije.

Da li je letovanje u Egiptu bezbedno?

Uzevši u obzir da se u prošlosti dogodio određeni terorističkih napada u ovoj zemlji, kada je stradalo više turista, to je jedan od razloga za zabrinutost mnogih i bezbednost u Egiptu. Međutim, Vlada ove zemlje je i te kako svesna da jedino ukoliko poveća bezbednost u letovalištima, može da očekuje povećani priliv turista. Iz tog razloga ne bi trebalo da imate nikakvih briga oko toga da li je letovanje u Hurgadi, Šarm el Šeiku ili u bilo kom drugom egipatskom letovalištu bezbedno ili ne.

Letovanje u Egiptu u vreme korona virusa

Svakako da je sledeće što brine mnoge turiste trenutno aktuelna pandemija, ali kada je Egipat u pitanju, čini se da se zemlja odlično izborila sa ovom savremenom pošasti. Naime, prvo i osnovno što bi trebalo da zna svako, koga interesuje letovanje u Hurgadi, odnosno uopšteno letovanje u Egiptu jeste da u ovoj zemlji važi pravilnik o sprovodjenju sanitarno – higijenskih mera kako u hotelima, tako isto i u svim ugostiteljskim objektima, zatim na aerodromima, u muzejima, na arheološkim nalazištima i uopšteno u celoj zemlji. Maksimalno se poštuju preporuke Svetske zdravstvene organizacije, a predviđeno je i da određeni turistički objekti, odnosno smeštajni kapaciteti u Egiptu nose zvaničan sertifikat o tome da su bezbedni u vreme pandemije korona virusa.

Ukratko rečeno, na samom početku ove sezone, vlasti u Egiptu su izvršile obaveznu dezinfekciju svih restorana i hotela, zatim muzeja i mnogih drugih objekata u zemlji. Zatim su svi zaposleni bili u obavezi da pohađaju dodatne edukacije, kako bi se informisali o svim neophodnim merama.

A da bi vaše letovanje bilo potpuno bezbedno, neophodno je da ispoštujete sve trenutno važeće procedure vezano i za ukrcavanje u avion i za testiranje, ali i tokom boravka.

U tom smislu je neophodno da putnik neposredno pre ukrcavanja u avion popuni obrazac o zdravstvenom stanju, o čemu će svakako biti informisan u okviru izabrane agencije. Svakako u avionu mora nositi masku svaki putnik, a ukoliko spada u red hroničnih bolesnika i ne može da nosi masku, svaki avion je u obavezi da obezbedi namenski prostor za takve putnike.

Imajte na umu i to da je nošenje zaštitnih maski obavezno na aerodromu, kao i održavanje fizičke distance, a vrlo je verovatno da i ako dostavite negativan PCR test ne stariji od 72 sata, biće vam izmerena telesna temperatura kada se budete prijavljivali u hotel.

Sve te mere utiču na mnogo udobnije letovanje u Egiptu, bez obzira da li izaberete Hurgadu, odnosno čuveni Šarm el Šeik ili bilo koje drugo egipatsko letovalište.