Kupujete stan? Evo šta treba da znate

Kupujete stan? Čestitamo, to je divan razlog i povod za sreću i slavlje, ali tek kada se uselite. Možda vaš ceo proces od želje da kupite stan i trenutak kada konačno sednete u novu omiljenu fotelju, možda neće biti jednostavan i lak, ali svakako će biti zabavan i vredeće svakog uloženog truda i svake uložene pare.

Dakle, kada ulažemo mnogo novca u nešto, u ovom slučaju u nekretninu, normalno je da malo strepimo i da imamo strah. Pa sasvim je logično da svi želimo da izaberemo ono najbolje za nas, ono što će se najbolje uklopiti u naš budžet i ono čime ćemo biti zadovoljni narednih mnogo, mnogo godina.

Papiri, porezi i sve moguće komplikacije

Za nekoga je ovo zaista komplikacija. Kupovina stana je zaista lepa stvar, ali morate da budete oprezni. Mnogo je objekata koji nisu legalizovani, koji nisu uknjiženi, za čiju izgradnju investitor nema dozvolu i slično. Najbolje bi bilo da se u nekoj dobroj advokatskoj kancelariji posavetujete sa advokatima i stručnjacima u vezi sa kupovinom stana. Dakle, u advokatskoj kancelariji oni vas mogu upozoriti na sve neprjatnosti i mogu u mnogome da vam olakšaju kupovinu stana. Oni će vam reći gde ste može da se napravi greška i gde je sve potrebno da proverite dva puta. Takođe, pružiće vam na neki način i pravu zaštitu, kako biste sto posto bili sigurni da se sutra neće neko pojaviti, ko će vas iseliti iz tog stana ili neko ko će doneti ogroman račun koji morate da platite. Dakle, u potrazi za stanom vaših snova, vaši dobri saveznici biće svakako stručnjaci iz advokatske kancelarije. Tada ćete biti sigurni.

Dobro izračunajte koliko vam je novca potrebno

Na kraju kupovina stanova većinu ljudi košta malo više nego što su planirali, jer su potpuno zaboravili na neke neplanirane troškove. Zato je jako važno da sednete i sve da izračunate. Šta će vas koliko koštati i kada morate sve to da platite. Dakle, treba da računate i sam proces seljenja od jedne lokacije do druge, kupovinu nekih sitnica, koje taj novi stan možda ne poseduje, zatim preuređenje nekog dela stana, zatim porezi, krečenje stana, ukoliko planirate i dezinsekciju i deratizaciju. Računajte i koliko će vas koštati život kada se preselite baš tu gde ste odlučili, jer na primer možda će to biti mnogo udaljeno od vašeg posla, pa će vam trebati više novca za benzin. A možda ćete stanovati negde u centru grada i moraćete dodatni novac da izdvajate za parking. Dakle, sve dobro sagledajte, sve troškove, pa tek onda krenite u potragu za stanom.

Lokacija stana

Iako mnogi kada kupuju stan smatraju da lokacija možda i nije presudna – samo da je stan povoljan i da je lep, varaju se. Lokacija je veoma, veoma bitna. Morate gledati šta vam je u blizni, počevši od autobuske stanice, do prvog marketa, apoteke. Morate obratiti pažnju na prilaz zgradi i da li ima dovoljno parking mesta. Takođe, gledajte da to ne bude u blizini nekog kluba, jer vam buka možda neće smetati sada, ali kroz nekoliko godina možda vam i dosadi. Takođe, jako je važno da se u blizini stana nalazi i park ili neka šuma gde možete da prošetate i odmorite malo od asfalta.