Neprijatan zadah i kako ga se rešiti

Svi smo ponekad posezali za žvakaćom gumom ili ljutom bombonom u želji da osvežimo zadah. Brzi tempo života, ručak i kafa usput, na brzinu, nemogućnost da van kuće operemo zube, sve je to nešto što svakodnevni život donosi. I onda kada konačno dođemo do sopstvenog kupatila, četkice i paste, osećamo se mnogo bolje, a dah je svež i prijatan.

Ipak, šta je u slučajevima kada obična oralna higijena ne pomaže? Tada je u pitanju problem čiji je medicinski naziv halitoza i sa njim se suočava ne tako mali broj ljudi. 

Treba otkriti uzrok ovog problema da biste mogli da ga rešite. U nastavku teksta predstavićemo vam najčešće uzroke ovog problema i ponuditi savete za rešavanje.

Bolesti desni i zuba – obavezno kod stomatologa

Bakterije u usnoj duplji, upala desni, karijes na zubima, sve su to pojave koje mogu usloviti neprijatan zadah. Ukoliko je ovo vaš slučaj ili sunjate na nešto od navedenog, savet je da odete pravo kod svog stomatologa.

I kada stomatolog reši problem treba voditi računa o oralnoj hogijeni i možda i češće nego ranije prati zube ne samo četkicom, več redovno koristiti i konac za zube. Pored adekvatnog sromatološkog lečenja, upale desnu mogu ublažiti i različiti biljni preparati i čajevi koji će pored bola otkloniti i loš zadah.

Stručnjaci podsećaju na još jedan važan savet – prilikom pranja i čišćenja zuba, ne zaboravite na jezik, Na njemu se často natalože različite bakterija, a mnogi ga preskoče prilikom održavanja oralne higijene.

Infekcije grla, sinusa, nosa, kao i probleme sa želudačnom kiselinom sigurno ćete osetiti jer ćete imati određene tegobe. Neprijatan zadah može biti dodatni prateći simptom ovih oboljenja. Bilo da je u pitanju želudačna kiselina  koja se vraća ili upala vezana za orl probleme, usta su mesto u kome osećamo posledice u vidu kiselog, teškog, neprijatnog zadaha.

Rešenje se mora tražiti kod adekvatnog lekara i uz terapiju koju prepiše. 

Hrana i piće, pušenje – promenite životne navike i bićete srećniji

Loš i neprijatan zadah smeta svima, a osobi koja ga ima stvara neprijatan osećaj, kvari smopouzdanje i utiče na njene odnose sa ljudima iz okoline. Ukoliko je naprijatan zadah i vaš problem, a nemate nijedan od prethodno navedenih zdravstvenih problema, zapitajte se šta unosite u svoj organizam.

Začinjena, masna, ljuta hrana jeste ukusna, ali može ostaviti posledice na vaš dah. Beli luk, alkohol, kafa, cigarete, sve to može biti uzrok neprijatnog zadaha. Srećom, priroda nudi mnogo sastojaka koje će vaš dah osvežiti i ukloniti neprijatne mirise.

Mala količina cimeta ima izuzetno jako dejstvo, a svi znamo da je u pitanju neodoljih miris.

Pomoći će i limun, zeleni ili čaj od nane, jer svi ovi sastojci ne samo što su zdravi, već i šire jak, a vrlo prijatan miris. I ostali proizvodi i preparati koji u sebi imaju mentu biće blagotvorni za zadah.

Poznati sastojak koji ubija bakterije, soda bikarbona, takođe se može koristiti za ispiranje usne duplje. Uvedite neke zdravije navike i bićete zadovoljni, a problem sa neprijatnim zadahom biće prošlost.