Kako izgleda polaganje za vozacku dozvolu

Živimo u dvadeset prvom veku u kom je tempo života brz. Vreme danas košta, pa je svaki slobodan trenutak koji imate za sebe, svoju porodicu ili prijtelje zlata vredan. Gužve u saobraćaju, gradskom prevozu su postala svakodnevnica i kada se radni dan završi i pogledate u nazad shvatite koliko ste samo vremena izgubili u saobraćajnoj gužvi i gradskom prevozu. Razmišljate o tome kako bi to izgledalo kada biste imali položeno za auto. Danas više to nije bauk, i za samo par meseci možete imati svoju vozačku dozvolu. Potrebno je samo malo motivacije i volje, i vozačka dozvola je Vaša.

Faze polaganja za vožnju

Polaganje za vozačku dozvolu ima dve faze. Prva faza je teorijska. U ovoj fazi u obavezi ste da odslušate četrdeset teorijskih časova u auto školi koju ste odabrali, nakon odslušanih časova radite teorijski test. Da biste uspešno položili teorijskih test, potrebno je da imate 85% tačnih odgovora. Bez položenog testa ne možete nastaviti dalje proces polaganja za auto.

Kada ste uspešno položili test znanja o saobraćaju, na red stupa praktična nastava i na kraju finalno polaganje za auto. Praktična nastava sastoji se takođe ima četrdeset časova vožnje. Deo časova se provodi samo na poligonu a deo je gradska vožnja. Koliko će se časova provesti na poligonu i posle preći na gradsku vožnju zavisi samo od Vas i savladavanja tehničkih stvari u vezi vožnje.

Kako izgleda praktično polaganje

Za vreme vožnje na poligonu tako i gradu, pored Vas na mestu suvozača sedi Vaš instruktur vožnje. Njegova uloga u životu svakog vozača koji polaže za auto je jako bitna. Pored tehničkih instrukcija koje dobijate od svog instruktora, on ima i psihološku ulogu koja se tiče toga kako ćete se Vi odnositi prema vožnji, situaciji u saobraćaju. I na to kako i na koji način da ćete odreagovati u nekim situacijama koje mogu biti za Vas iznenađenje.

Uspešno ste prošli sve faze i na kraju stupa finalno polaganje. Prva faza u Vašem polaganju je poligonska vožnja, ukoliko nju uspešno savladate, sa što manje negativnih poena, na red stupa gradska vožnja. Dok ste na poligonu Vaše auto škole imate određene zadatke koje morate da savladate. Ukoliko ste završili poligon i komisija je dala zeleno svetlo Vi nastavljate dalje. Sa Vama sada u auto sedaju članovi komisije i Vaš instruktor.

Komisija Vam zadaje određenu putanju kojom ćete se kretati i daje dodante instrukcije tokom Vašeg polaganja. Komisija pažljivo ocenjuje svaki Vaš potez i obraća pažnju na greške ukoliko do njih dođe. Bitno je da pre samog početka Vaše vožnje, odradite sve tehničke stvari koje se tiču Vas  i sigurnosti automobila . To se pre svega tiče toga, da proverite da li je auto u koji sedate ispravan za vožnju, proverite ulje, svetla i najbitnije od svega jeste da vežete sigurnosni pojas. Ukoliko ste zaboravili da vežete Vaš sigurnosni pojas i krenuli ste sa vožnjom, Vaše polaganje za automobil se tu završava jer Vas ovakva greška automatski isključuje iz daljeg toka polaganja. Tokom vožnje bitno je biti smiren i staložen, voditi računa kako o sebi tako i ostalim učesnicma u saobraćaju.