Kako sve možete poboljšati sigurnost vašeg automobila?

Pri prvom pomenu sigurnosti i bezbednosti, a kada se to odnosi na automobile, mnogi najpre pomisle na neko obijanje brava, te krađu vozila. Naravno, biće i o tome reči, budući da iako je 21. vek i veoma je lako pratiti jedan ukradeni automobil, to se i dalje dešava u velikom broju, pa treba veoma razmišljati o tome kako sve automobil može da se osigura i sačuva od krađe.

Međutim, na prvom mestu jeste sigurnost autompobila koja dalje pruža sigurnost samom vozaču, onda onima koje on prevozi, te svim ostalim učesnicima u saobraćaju.

Jedini sigurni automobil jeste onaj automobil koji je u potpunosti ispravan, te automobil koji ne pruža nikakav trun sumnje da može doći do kvara koji bi ugrozio nečiju bezbednost i nečiji život.

Ovo su samo tri načina da poboljšate sigurnost svog automobila, na više „frontova“.

 

Savesna vožnja

 Najpre, savesnost u saobraćaju jeste obaveza svakog njegovog učesnika, bez obzira na to da li se radi o vozačima, putnicima ili pešacima.

Međutim, kako biste poboljšali sigurnost sopstvenog automobila potrebno je da na prvom mestu budete savesni, ne samo u vožnji, već u tome koliko savesno upravljate svojim vozilom, da li vodite računa o svakom svom pokretu i tome šta bi u tom trenutku bilo bolje za celokupnu mašinu kojom upravljate.

 

Redovni pregledi

 Baš kao i čoveku da bi bio zdrav i siguran u svoje zdravstveno stanje i vašem automobilu su potrebno redovni tehnički pregledi kako biste ne samo poboljšali njegovu sigurnost, već i kako biste sami bili sigurni da je sve u redu. Sve potrebne delove za vaš automobil možete pogledati na sajtu Silux.rs.

Tehnički pregledi, oni veliki, podrazumevaju apsolutnu provru vašeg automobila, svakog njegovog dela, kutka, ali se oni ne rade na mesečnom, već godišnjem nivou. Kako bist poboljšali sigurnost trebalo bi da češće odvezete svoj automobil kod obližnjeg ili svog poznatoh automehaničara, koji će proveriti da li je u redu stanje ulje, da li je motor dobar, kočnice, kakvo je stanje farova, svih ostalih svetala, menjača, te svih onih delova automobila koji su u stvari osnovni i najbitniji za proveriti na samom početku.

Kada često proveravate, onda ćete uvek biti sigurni kako u svoj automobil, tako i u svoju vožnju, te ćete uvek imati osećaj bezbednosti kada je ispravnost vašeg vozila u pitanju.

 

Zaštita od krađe

 Bezbednost o kojoj svakako treba razmišljati pored toga da li je automobil ispravan, jeste i ona koja se tiče štitenja od krađe.

Savremeno doba je donelo različite načine zaštite automobila od krađe, baš kao što je i slučaj sa stambenim i poslovnim prostorima. Na prvom mestu, tu su različite vrste alarma koje se pale čim automobil, odnosno alarmni sistem prepozna nasilno i provalničko ponašanje. U zavisnosti od kvaliteta alarma, zavisi i to da li će uspeti da zaplaši provalnika i da pruži vremena za reagovanje.

Tu je takođe i prekid struje koji se realizuje kroz prekidač koji sprečava dovod goriva do samog motora vozila, čime se onemogućava njegovo pokretanje, a svakako jedni od vidova zaštite jesu i različite blokade koje se odnose na blokiranje volana, ali i blokiranje menjača, te nožnih komandi, čime provalnik u startu biva onemogućen da bilo kako pokrene vaš automobil.