keramicke plocice

Kako da vam keramičke poločice uvek blistaju?

Skoro da ne postoji domaćinstvo koje u svom domu barem u nekom njegovom odeljku nema keramičke pločice. Bilo da se radi o kuhinju, kupatilu, terasi ili trpezariji, ova vrsta pločica je vrlo popularna. Keramičke pločice su na tržištu prisutne još od davnina. Dezeni i oblici su nešto što se iz godine u godinu menja, pa danas i najzahtevniji kupac može pronaći model pločica koji odgovara njegovom ukusu.

Njihova osnovna namena je da zaštiti određene površine. Estetski razlog je takođe nešto zbog čega se mnoge domaćice opredeljuju da svom domu priušte neki od modela keramičkih pločica

U zavisnosti od toga na koja mesta želite da postavite pločice, kao i u zavisnosti od toga da li se radi o otvorenom ili zatvorenom prostoru, zavisiće i sam odabir keramičkih pločica. 

Keramičke pločice – vrste

Ponuda podnih obloga u svim salonima koji se bave prodajom ove vrste materijala je raznovrsna, a za kakvu vrstu ćete se odlučiti, zavisi od toga za koju namenu ste ih planirali. Tako na primer, ukoliko planirate da pod u kupatilu obložite pločicama, preporuka je da ne uzimate pločace koje su po strukturi glatke, upravo zbog potencijalne opasnosti od klizanja. 

Za terasu, najbolje bi bilo opredeliti se za pločice napravljene od nepropusnog materijala, koji može da izdrži sve vremenske prilike, od visokih temperatura, do mrazeva, kiše i sl.

Ukoliko njihova namena nije u cilju oblaganja poda, već postavljanje na poprečne zidove kupatila ili kuhinje, tu nije toliko bitan sastav pločica. Za ovu vrstu investicije, možete izabrati atraktivne dezene keramičkih pločica i svoju kuhinju ili kupatilo učiniti veoma modernim prostorom.   

Što se tiče samog sastava, sve vrste keramičkih pločica su napravljene od gline, pa danas na tržištu možete pronaći porculanske i neporculanske keramičke pločice. Ako govorimo o tradicionalnim, tj. prvobitnim keramičkim pločicama, tu pre svega mislimo na one koje su napravljene od crvene ili braon gline. Pored njih, mnoge u svom sastavu pored gline imaju i određenu količinu bele prašine ili peska. Takav model pločica spada u porculanske keramičke pločice. 

Održavanje keramičkih pločica

Mnogi kada se odlučuju za ovu vrstu pločica vode se tom idejom da je reč o podnim oblogama koje su veoma lake za održavanje i ne zahtevaju neku komplikovanu negu. 

Za osnovno održavanje preporučuje se upotreba tople vode i sunđera, bez korišćenja teških hemijskih sredstava. Ako ste ih tek postavili u svoje kupatilo ili kuhinju, veoma je važno da odmah višak maltera otkolinite vlažnom krpom kako se ne bi sasušio. U suprotnom imaćete problem sa svakodnevnim održavanjem. 

Ukoliko primetite da vremenom fuge počinju da tamne, dovoljno je da rastvorite ¼ blažeg deterdženta sa odgovarajućom količinom tople vode i sunđerom očistite pločice. Nakon toga, veoma je važno da ih prebrišite suvom krpom kako biste otklonili višak vode. 

Danas u svim bolje snabdevenim radnjama možete pronaći hemijska sredstva specijalno namenjena za održavanje keramičkih pločica. „Teška“ i „agresivna“ sredstva biste trebali u širokom luku da zaobilazite kako biste izbegli potencijalna oštećenja i habanja.  

Da biste ih što duže održali čistim, najbolje bi bilo da ih povremeno prebrišete krpom. Na taj način ćete uštedeti vreme i novac.