erektilna disfunkcija

Da li se impotencija može staviti u korelaciju sa savremenim načinom života?

 

Impotencija, ili stručno erektilna disfunkcija je problem koji se sve više javlja kod muškog pola koji im onemogućava seksualnu aktivnost. To se direktno odražava na njihovo samopouzdanje, ali isto tako može narušiti i vezu sa partnerom. 

Seksualna disfunkcija se manifestuje nemogućnošću postizanja erekcije već neki duži vremenski period (duže od tri meseca), ili pojavom prerane ejakulacije (javlja se nekoliko sekundi nakon započinjanja seksualnog odnosa). 

Sve ovo na pripadnike muškog pola može delovati deprimirajuće i nelagodno, pa se samim tim mogu osećati “manje muškarcima”. 

Koliko su današnji muškarci “pogođeni” ovom vrstom problema?

Nažalost, iz godine u godinu sve više. Posebno zabrinjava činjenica da danas sve više muškaraca mlađe starosne dobi (mlađih od 30 godina) imaju problema sa erektilnom disfunkcijom što se ranije nije moglo ni zamisliti. 

Glavni razlog za ovu pojavu jeste savremen način života koji podrazumeva više stresa, manje vremena za posvećivanje sebi kao i za obavljanje nekog oblika fizičke aktivnosti. Isto tako, impotencija se često stavlja u vezu za neadekvatnim načinom ishrane, pušenjem, konzumacijom opojnih sredstava i alkohola u velikim količinama i sl. 

Gojaznost povezana sa brojnim zdravstvenim problemima poput dijabetesa i bolesti srca predstavljaju glavne okidače za pojavu ove vrste “muške bolesti”. 

Da li su tablete za potenciju rešenje?

Farmaceutska industrija je poslednjih nekoliko godina u ekspanziji pa ne čudi činjenica koliko su nam danas dostupni razni preparati koje možemo uzeti “na svoju ruku” bez prethodne konsultacije sa lekarom. Tako je i sa preparatima koji se koriste za potenciju. 

Nekada je ovo bila tabu tema, dok je danas široko rasprostranjena pa je često možemo čuti u medijima ili u svakodnevnom životu. 

Ipak, prilikom kupovine određenih preparata za potenciju morate biti veoma oprezni. Oni često mogu dovesti do kratkotrajnog poboljšanja stanja, što se ne može reći za duži vremenski period. S tim u vezi, mnogo je bolje konsultovati se se lekarom koji će naći glavni uzrok za pojavu erektilne disfunkcije i u zavisnosti od toga započeti sa terapijom. 

Prirodna medicina može biti od koristi

Poznato je da sve što prirodno unosimo u naš organizam može blagotvorno uticati na celokupno naše zdravlje. Pre nego što se razvila farmaceutska medicina, ljudi su se lečili prirodnim putem. Razni sirupi, melemi i kreme napravljene na biljnoj bazi bili su od koristi za otklanjanje neke vrste zdravstvenog problema. Tako je i sa seksualnom disfunkcijom. 

Upotreba meda u kombinaciji sa orasima je nešto što se od davnina koristilo za lečenje impotencije kod muške populacije. 

Ipak, ovde takođe morate biti obazrivi iz razloga što je danas na internetu prisutno sve i svašta, pa nikako na svoju ruku nemojte uzimate preparate koji prethodno nisu provereni od strane stručnjaka. 

Fizička aktivnost je od presudne važnosti

Kada uopšteno govorimo o fizičkoj aktivnosti, podsetićemo vas da je ona prečica do našeg zdravlja. Pre svega što se bavljenjem fizičke aktivnosti oslobađamo stresa koji nam se nakupio u toku dana. Pozitivna energija kao i vedrije raspoloženje je nešto što takođe dobijamo zauzvrat. 

Mnoge studije su upravo pokazale da muškarci koji redovno treniraju, nemaju problema sa erektilnom disfunkcijom.