Šta povezuje Lasta splav, Blek Panters i Knjaz  – kultni splavovi u Beogradu 

Splavova ima najrazličitijih, sa najrazličitijim namenama. Od “dnevnih” restoran splavova, pivnice na oidi, kafane, koktel barova i klubova, splavova koji nude iznajmljivanje skutera za vodu i skijanje na vodi pa čak do potpuno bizarnih mesta kao što je na primer teretana na vodi, Teatar na Savi ( alternativno pozorište) splavova za iznajmljivanje na dan, dečijih igraonica, poslovnog prostora, pa čak i hostela na vodi. 

Ovom prilikom izdvojićemo tri neizostavna, kultna splava, koji ovaj grad čine karakterističnim I jedinstvenim u Evropi.

Blek Panters 

Ušuškan na desnoj strani Ade Ciganlije, Blek Panters je prava “ciganska” kafana na vodi. Sam naziv splava pravilno napisan bio bi Black Panthers ( ili Crni Panteri u prevodu) dolazi od istoimenog benda romske nacionalnosti koji tamo i dalje svira. Vlasnik kafane, poznatiji kao Toma Ciganin, mnogima je postao prepoznatljiv pojavljivanjem u pojedinim rijaliti šouovima, a njegova popularnost uticala je I na splav, te je pre par godina mesto bilo glavna “mejnstim” kafana u gradu. Toma je I na sebe preuzeo I dizanje atmosvere, pa ga možete sresti na splavu kako svira kašikama umesto udaraljki, razgovara sa gostima za stolom, peva itd. U svakom smislu autentično domaćinska atmosvera, sa klopom koju možete poručiti u bilo kojie doba noći, odličnim ciganskim muzikantima koji sviraju “kardio”, kako tvrde I osobljem kojem neće smetati da se popnete na sto ako vas ponese pesma. Radno vreme splava je diskutabilno, otprilike sa premisom “splav radi od kad se otvori do kad ima gostiju” a urbana legenda kaže da su nekada prozori bili zabravljeni paletama, da gostima ne smeta Sunce, tj. da deluje kao da nije svanulo.

 

Splav Knjaz

Nastao još 90tih godina, splav je prvo bio “kafančuga” sa bendom skrpljenih muzičara, mutnim tipovima i redovnim incidentima. Tadašnjem gazdi se to baš i nije dopadalo, pa je ubrzo okrenuo novi list i napravio pravo rok mesto koje tako i danas. Redovne rok i bluz svirke vikendom (a ponekad i radnim danima u sezoni) čine da na splavu možete čuti od potpuno nepoznatih do onih najpopularnijih bendova u tom žanru. Lociran na keju u novobeogradskom Bloku 44 , ovo mesto dugo je bilo jedini rok splav sa ove strane reke i time nezaobilazno za većinu beogradskih rokera.  Karakteristično i po opuštenoj atmosferi , lokalci iz blokova neretko na Knjaz navrate i na partiju pikada, stoni fudbala ili bilijara koji ima posebne čari baš zato što je na vodi, pa često možete čuti rečenice tipa “ nije sto kriv, splav se nakrivio” ili “ Ma mora da je prošao neki brod pa je zatalasao kugle”. 

 

Splav Lasta 

Ako vodite “ noćni život”  u Beogradu, verovatno ste barem jednom našli u klubovima Mladost, Ludost ili Brankow. S obzirom da su vlasnici tih klubova, prekaljeni klubski ugostitelji,takodje vlasnici i  splava Lasta , ne treba da vas čudi što je ovaj klub velikom brzinom dostigao vodeće mesto kao jedan od popularnijih letnjih splavarskih klubova u poslednje vreme. Ponose se svojim enterijerom I urbanim žurkama( uostalom sam naziv vam govori : “Lasta- Gradski splav”) pa je I atmosfera u beogradsko-urbanom stilu. Nalazi se nedaleko od beogradskog Sajma, tačnije adresa je Sajamski kej b.b. , te se lako stiže kolima a ima I mesta za parking. 

Radi četiri puta nedeljno, do čega je četvrtak rezervisan za RnB , a petkom I subotom je house. Nedeljom je matine od 17-01h, a s obzirom da je značenje reči “matine” žurka koja se odvija u prepodnevnim satima, jasno je da pričamo o klubu za “ozbiljne klabere” , kojima vikendno jutro ne počinje pre tri popodne.