Kako da odaberete najbolje letnje gume?

Nije sramota pitati ako ne znamo nešto. Mnogo je veća sramota da se pravimo da nešto znamo i da na kraju donesemo pogrešnu odluku. Obično se saveti u vezi sa automobilima najpre usmeravaju na pripadnice nežnijeg pola, prosto zatop što to većini žena baš i nije interesna sfera. Naravno sve to ne znači da ne postoje i muškarci, koji jednostavno žele da saznaju kako da odaberu najbolje zimske i letnje auto gume. Odnosno o čemu bi trebalo da vode računa prilikom izbora.

Mora se priznati da je za pravilan izbor odgovarajućih guma za automobil, ipak potrebno određeno znanje. Zapravo je vrlo bitno da vlasnik automobila bude prethodno dobro informisan i da zna koje su prednosti, ali i mane određenog tipa guma, koje će koristiti u toku leta. 

Koliko su auto gume bitne za bezbednost?

Možda ovo pitanje i ne bi trebalo postavljati, prosto zato što se odgovor sam po sebi nameće. Ukoliko auto gume nisu dobro odabrane i nisu kvalitetne, neretko se događaju brojni problemi. Zato je možda bolje pitanje u kojoj meri je pametno štedeti prilikom kupovine guma?

Iako svi, u većoj ili u manjoj meri, nastoje da uštede tamo gde mogu, kada su u pitanju gume za automobil, a bez obzira da li su u pitanju letnje ili zimske, definitivno ne bi trebalo primaran da bude novac. Međutim, činjenica je da na tržištu mogu da se nađu auto gume različitih proizvođača, ali ne znači da one čija je cena niža automatski imaju i lošiji kvalitet. U svakom slučaju se ne bi trebalo rukovoditi primarno cenom prilikom izbora. 

O čemu treba voditi računa?

Da biste bili sigurni da ste odabrali upravo one auto gume koje su najkvalitetnije, ali i najsigurnije, prethodno morate voditi računa o nekim detaljima. 

Na svakoj gumi postoji i oznaka od A do F, pored koje je predstavljen kišni oblak. Radi se o određivanju prijanjanja guma uz asfalt, kada su mokri kolovozi. Na osnovu rezultata testa kočenja, koji se sprovodi pri brzini od 80 km/h, definišu se i kategorije. Primera radi, auto gume koje nose oznaku kategorije A podrazumevaju da će vozilo biti zaustavljeno nakon 28 metara, dok one koje nose oznaku F podrazumevaju zaustavljanje nakon 46 metara od momenta kočenja.

Ali iako jeste važno koje je kategorije guma, to ne znači da ona koja nosi oznaku F mora uvek i da bude najlošija, iako to u velikoj meri utiče na otpor kotrljanja, ali i na trajnost auto gume. 

Svakako bi valjalo da prilikom izbora obratite pažnju u na otpor kotrljanja, to jest na efikasnost i ekonomičnost gume. Naime, ako je otpor kotrljanja manji, to podrazumeva da je motoru potrebno manje snage kako bi uspeo da pokrene auto. Sve to dalje podrazumeva da je manja potrošnja vezana za manji otpor kotrljanja.

I nakon što budete odabrali odgovarajuće auto gume za vaš automobil, ne zaboravite da je isto tako važno i na koji način ćete ih kasnije održavati. Vrlo je bitni da o tome vodite računa i to ne samo zbog bezbednosti, nego i zbog kupovine novih. Nakon skidanja letnjih guma, takođe bi trebalo da vodite računa o tome gde ćete ih i na koji način odložiti, kako biste mogli i kasnije da ih koristite.