Šta sve morate da znate pre polaska na putovanje automobilom

Ima li boljeg osećaja nego kretanje na odmor sa svojim voljenim ljudima? Kako bi taj osećaj trajao tokom i do kraja odmora potrebno je sigurno i bezbedno stići na određenu destinaciju. Ukoliko ste odlučili da putujete automobilom onda je potrebno da se dobro organizujete i informišete kako bi vam put prošao bez problema i bespotrebnog stresa.

Šta sve treba proveriti na autu pre puta?

I sami znate da automobil mora biti u savršenom stanju ako ste se odlučili za duga putovanja. Pre polaska na put postarjate se da auto odvezete u servis na detaljan pregled. Obavezno proverite gume kao i pritisak u gumama jer vam to može spasiti život. Nemojte nikako dozvoliti sebi da vozihte sa previše napumpanim ili ispumpanim gumama. Gume su jako bitan deo zato vidte računa o njima. Nakon toga proverite sve tečnosti. Ulje je najbitniji deo performansa motora zato se postarajte za ti kako ne bi bilo većih posledica. Nakon toga ne zbaoravite da proverite i ostale tečnosti kao što su rashladna i kočiona tečnost. Pored ovih stvari obavezno proverite signalizaciju jer je veoma bitno kako bi putovali bezbedno i sigurno.

Zašto je bitno imati broj šlep službe?

Ovo je veoma bitna stvaka kada krećete na put. Pre polaska trebalo bi da se informišete o šlep službama i kontaktu kako bi bili mirni i sigurni. Obavezno se infomrišite i o šlep službama zemlje u koju putujete jer postoji rizik da vam mogu doći lažne šlep službe. Problem sa lažnim šlep službama postoji već neko vreme i uglavnom su žrtve stranci. Lažne šlep slušbe su vozila koji imaju samo nalepnicu firme i ilegalno uzimaju novac od vas a usluge koje pružaju nisu ni najmanje ono što bi prava i legalna šlep služba pružila. Dobro proverite i raspitajte se za legalne slep sluzbe kao i za kvalitet njihovih usluga. Uvek birajte šlep službe koje su vam dostupne 24 sata kao i iskustvo njihovih vozača i uslova prakiranja. Dakle, kako bi mogli bezbedno i sigurno da krenete na put pored planova i pregleda automobila postarajte se da imate broj šlep službe.

Zašto je bitno isplanirati put?

Možda nam je ideja o sponatnom i neplaniranom putovanju veoma privlačna jer takve situacije često viđamo na filmovima. Ali, realnost je zapravo malo drugačija. Veoma je bitno da na vreme isplanirate stvari za svoje putovanje koje bi mogle uticati na bezbednost vašeg života. Putovanja automobilom mogu biti vrlo rizična ukoliko vozač nije dovoljno iskusan i zbog ovoga je bitno isplanirati putovanje koje je ostvarivo za ovakve vozače. Dakle, kada odredite destinaciju prema svojim sposobnostima bitno je da sad isplanirate tačnu mapu prema svojim željama. Ako želite da samo putovanje kolima bude iskustvo onda ispanirajte tako da napravite nekoliko stanica usput gde nešto zanimljivo možete iskusiti. Ukoliko vam vreme jeste ograničeno i želite da stignete što pre do svoje destinacije onda je najbolje da se informišete o graničnim prelazima i uopšte o gužvi na putevima. Gledajte da odaberete vreme polaska u koje možete izbeći gužvu i tako sprečiti dodatno nerviranje i stres. Informišite se i o usputnim stanicama kako bi mogli da pravite pauzu ukoliko je put prilično dug. Restorani, pumpe kao i moteli mogu biti od velike pomoći u ovakvim situacijama. Još jedan deo planiranja je obavezan a to su dokumenta. Potrudite se da prikupite što više tačnih informacija o dokumentima koji su vam potrebni za putovanje kako ne bi došli u situaciju da budete vraćeni sa graničnog prelaza. Pored ovoga je veoma bitno i to šta je dozvoljeno preneti u zemlju koju putujete. Pravila su različita za svaku zemlju zato bi bilo dobro da se informišete i o tome.