Kada je pravo vreme da dete počne da pere zube?

Pitanje sa kojim se često susreću dečji stomatolozi i pedijatri jeste ono o pravom trenutku za prvu četkicu i pranje zuba. Zabluda je da ne treba voditi računa o zdravlju mlečnih zuba, pod izgovorom da će ih svakako zameniti stalni zubi. Oralna higijena je važna i u najmlađem uzrastu, posebno zbog stvaranja zdravih navika. Isto tako, za zdravlje zuba važan je i način ishrane, kao i odlazak na redovne, preventivne stomatološke preglede.

Moj stomatolog – junak u belom

Prvu posetu stomatologu treba obaviti u okviru sistematskog pregleda oko prvog rođendana bebe. Dete treba pripremiti i pokazati mu da zubar nije neki „strašni čika“ ili „strašna teta“ u belom mantilu, već neko ko zajedno sa roditeljima brine o njegovom zdravlju.

Poseta treba da bude kao i pranje zuba – poput zabavne igre koja ima za cilj da kod deteta razvije svest o značaju oralne higijene. Osim toga, postoji niz preventivnih intervencija koje stomatolozi primenjuju u svojim ordinacijama, kao što su fluorizacija zuba, zalivanje fisura ili ukalanjanje mekih naslaga, profesionalna ugradnja folija za ispravljanje zuba. Veoma je bitno da dete ima poverenje u svog stomatologa zbog kasnijih poseta koje mogu uključivati i popravke i vađenja mlečnih zuba.

A sad nešto više o pranju zuba.

Kada kupiti prvu četkicu za zube bebi?

Lepo ste pročitali – bebi. Prvu četkicu treba izabrati kada nikne prvi mlečni zub. Optimalni period za nicanje prvih zuba jeste oko 5. meseca života, mada se kao prihvatljiv i normalan uzima i period od 4. do 14. meseca. Kada god nikli prvi zubi, najčešće su to sekutići, roditelji treba da izaberu odgovarajuću četkicu za njihovu negu. Četkica treba da bude posebno meka, tj. da ima mekana vlakna, glava treba da bude mala, a za dršku se bira ona deblja – da bi dete lakše prihvatilo i naučilo se da je drži. Prvo pranje zuba, i svako naredno do prvog rođendana, treba da bude samo vodom, bez paste za zube.

Koju pastu za zube koristiti?

Četkica je glavni junak u oralnoj higijeni mlečnih zuba, ali kada dete napuni godinu dana, ona za „pomoćnika“ dobije i pastu za zube. Dete oko prvog rođendana otprilike nauči da ne treba da guta pastu, te je tada pogodno vreme da se pasta uključi kao pomoćno sredstvo u čišćenju zuba. Paste potpomažu mehaničko dejstvo četkice, ali otklanjaju i neprijatni zadah iz usta svojim ukusima i mirisima.

Posebnu zaštitu donose one paste koje u sebi sadrže fluoride. Fluoridi deluju preventivno i štite dečje zubiće od karijesa. Međutim, veoma je važno da se i sa njihovom upotrebom ne pretera, jer mogu izazvati fluorozu. To je oštećenje zuba u vidu belih mrlja, odnosno fleka na zubima. Roditelji imaju mogućnost izbora paste za zube i prema uzrastu svog deteta. Trebalo bi da u odabiru sudeluje i dete, da npr. samo izabere ukus i miris. Ipak, prilikom pranja roditelj mora kontrolisati količinu paste koja se istisne iz tube na četkicu.

Koliko traje pranje zuba?

Roditelji igraju veliku ulogu u sticanju navike redovnog pranja zuba svoje dece. Pranje zuba u malom uzrastu, dakle, sve negde do drugog rođendana, za dete će uglavnom predstavljati igru. Detaljno četkanje trebalo bi da traje 3 minuta. Stoga roditelj nakon te dečje igre trebaju da pomognu detetu da završi četkanje zubića.

Neophodno je da deca peru zube najmanje dvaput dnevno, ujutro i uveče. Pranje zubića može se pretvoriti i u porodični ritual, ako se uključe i mama i tata ili stariji brat ili sestra. Pored redovnog pranja zuba, jako je važno kod deteta razviti naviku redovnih preventivnih poseta stomatologu jednom ili dvaput godišnje.

Zašto su važni mlečni zubi?

Iako će mlečne zube zameniti stalni, briga o njima je izuzetno važna, jer se navika redovnog pranja zuba stiče se upravo u najmlađem uzrastu. Poželjno je izgraditi naviku pranja zuba nakon svakog obroka, a pogotovu onda kada dete jede slatkiše ili grickalice koje se lako lepe za zube, poput smokija. Idealno je kada se kroz igru kod deteta razvije odgovornost za zdravlje mlečnih zuba i svest o značaju lične higijene usta. Važno je da dete što pre postane svesno koliko loša oralna higijena može da bude pogubna za zdravlje celog organizma.

Pravilna briga i pravilna ishrana – dobitna kombinacija

O mlečnim zubima se brine ne samo njihovim pranjem, već i brigom o ishrani deteta. Treba izbegavati slatkiše i grickalice koje su pune šećera.

Posebna opasnost po zube jesu deci tako omiljeni zaslađeni i gazirani sokovi, pogotovo u večernjim satima. Roditelji neretko zaslađuju deci i mleko pred spavanje. Zbog navike da se uspavljuju dok piju mleko ili sok na flašicu, deca se često bude i u toku noći i nemoguće ih je smiriti ili uspavati bez bočice i cucle. Tako roditelji upadnu u začarani krug buđenja, uspavljivanja i pripremanja flašice sa mlekom ili sokom, ne razmišljajući o tome šta šećer pravi zubima. Ovakva loša navika za posledicu ima pojavu cirkularnog karijesa u ranom dečjem uzrastu.

Kako je karijes postao neizostavni deo detinjstva?

Loša ili neredovna higijena zuba u kombinaciji sa nezdravom ishranom dovode do nepopularnog i bolnog karijesa mlečnih zuba. Karijes je progresivno oboljenje tvrdog zubnog tkiva, koje se najčešće javlja na griznim površinama, ali ukoliko se ne leči, može da napreduje i u dublja tkiva.

Pored bola i reagovanja na toplo, hladno ili slatko, može se javiti i otok, što kod deteta pojačava i bol, ali i strah od zubara. Upravo zbog straha, odlazak stomatologu se odlaže, a karijes napreduje i širi se i na okolne zube. Neretko i roditelji nesavesno „prepuste zub slučaju“, samo zato što nije stalni zub, već mlečni.

Šta ako se mlečni zub pokvari?

Dečji stomatolozi često odgovaraju na pitanje roditelja da li uopšte treba popravljati mlečne zube. Uverenje da mlečni zubi nisu bitni, jer će ih svakako zameniti stalni zubi nije tačno. Svaki, pa i najmanji kvar, treba popravljati zbog toga što pokvaren zub može boleti dete, izazvati otok, ali i razviti strah od odlaska zubaru i u kasnijem uzrastu.

U zavisnosti od faze i veličine karijesa, ove posete stomatologu mogu biti relativno kratke i bolne. Zajednički cilj i zadatak i roditelja i zubara u ovom slučaju mora biti da se detetu jasno stavi do znanja da je popravka zuba neophodna i da je za njegovo dobro.

Da li se može zakasniti sa pranjem zuba?

Dete ima sve mlečne zube, na nekima i karijes, nema razvijenu naviku redovnog pranja zuba. Šta sad? Da li je kasno za sticanje zdravih navika?

Naravno da nije!

Možda će biti potrebno uložiti više truda i strpljenja, ali je uz adekvatan pristup uspeh siguran. Pokazalo se da je deci najprihvatljiviji i najprijemčiviji način učenje kroz igru. Neki stomatolozi prilikom prve (i ne samo prve) posete „provozaju“ dete na stomatološkoj stolici ili mu pak daju ogledalce da se ogleda. Razgovor sa lekarom takođe može podstaći dete na veću brigu o mlečnim zubićima. Na koji god način motivisali dete da počne da pere zube, bitno je znati da za odlazak zubaru nikad nije kasno!