I „mršavice“ imaju celulit

Ako ste mislili da samo osobe sa viškom kilograma imaju celulit, pogrešili ste. Svako može da ima celulit, čak i „mršavice“.  Stvaranje celulita nije samo isključivo vezano za gojaznost već njegovo stvaranje zavisi od stanja vezivnog tkiva ispod kože.

Važno je znati da se celulit pojavljuje u onim delovima tela gde je slaba cirkulacija, pa se najčešće stvara na predelu oko bokova ili kao tvrdokorni celulit na nogama. Zato se preporučuje fizička aktivnost u borbi protiv celulita kako bi se ubrzala cirkulacija. Pored fizičkih vežbi kao  dodatna pomoć protiv celulita mogu biti masažeri i kreme protiv celulita.

Prepoznajte tri vrste celulita

Postoje tri vrste celulita. Masni celulit koji je tvrd izaziva efekat pomorandžine kore na koži, zatim, meki celulit koji je nastao usled zadržavanja tečnosti i fibrozni celulit koji je težak i kompaktan.

Kako da prepoznate četiri različite faze celulita

U prvoj fazi celulit koji, iako ga ima, nije vidljiv ispod kože, čak i kada se koža zategne.  Kod druge faze nastanka celulita on se ne vidi ni kada se stoji ni kada se leži, ali se njegova tekstura vidi onda kada se koža zategne. Tada je dovoljno da se koriste anticelulit kreme i da se vrši svakodnevna samomasaža kože.

U trećoj fazi razvoja celulita on se vidi prilikom stajanja, ali se ne vidi prilikom ležećeg položaja. To je već signal da se poseti salon i rade intezivni anticelulit tretmani kako ne bi došlo do četvrte faze, a to je onda kada je celulit vidljiv i prilikom ležanja i prilikom stajanja.

Konzumiranje vode

Tačno je da celulit nastaje zbog zadržavanja tečnosti u našem organizmu, ali to ne znači da bi trebalo da se smanji unos vode. Naprotiv, konzumiranjem vode se vrši detoksikacija našeg organizma, utiče se na prohodnost limfnih kanala i poboljšava se cirkulacija. Zato je važno da unosimo dovoljnu količinu vode na dnevnom nivou, kako bi povoljno uticali na celokupno zdravlje našeg organizma i sprečili stvaranje celulita.

Anticelulit kreme posle treninga

Neke osobe namažu anticelulit kremu na zone zahvaćene celulitom pre treninga. Smatra se da je  bolje naneti anticelulit preparat na kožu nakon završenih fizičkih vežbi. Razlog za to je vrlo jednostavan. Posle svakog treninga mišići su zagrejani i cirkulacija je pojačana, tako da će telo bolje upijati sastojke anticelulit kreme.

Koji sastojci utiču na topljenje celulita?

Poznato je da u sastav mnogih anticelulit preparata ulazi ginko biloba. Ona povećava cirkulaciju i ima jak antioksidativni efekat koji oksidiše masne ćelije. Methyl nicotinate pomaže obnavljanje telsesnog tkiva i sprečava zadržavanje tečnosti. Kofein, kojeg često ima u anticelulit kremama, daje efekat zatezanja kože.  

Ishrana 

Kvalitet hrane koja se unosi u organizam ima direktan efekat na stvaranje celulita i izgled celokupnog tela. Bitno je da se koristi hrana koja je bogata vlaknima kao što su sveže voće i povrće. Ugljeni hidrati, kao što je hleb od integralnog zrna ili sladak krompir, su dobar izbor zato što imaju hranljive materije koje neće uticati na povećanje šećera u krvi.

Proteini igraju važnu ulogu u ishrani i ima ih u belom mesu, kao što su piletina ili ćuretina, u jajima i ribi. Proteini pomažu izgradnju i obnavljanje mišića.

Preporučujemo: Uloga limuna u čišćenju organizma