Limun je jedna od namirnica koja bez preterivanja može poneti titulu super hrane. Osim korišćenja u ishrani, još od davnina ljudi su upotrebljavali ovu voćku u lekovite svrhe. Uloga limuna u čišćenju organizma je višestruka, spoljašnja i unutrašnja. Savremeni čovek izložen je dejstvu mnogobrojnih toksina, koje svesno ili nesvesno unosi u svoje telo. Taloženje ovih materija u organizmu izaziva ili pospešuje razvoj bolesti. Zato je danas jedna od veoma popularnih takozvana limun dijeta za detoksikaciju.
Lekovita svojstva limuna
Limun sadrži puno vitamina C, ali i vitamine A, B1 i B6. U sastav ovog voća ulaze minerali kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan. Ali to nije sve limun ima i bioflavonoide, pektin i folnu kiselinu. Antički pomorci nisu znali precizan sastav ovog agruma, ali su ga u velikim količinama nosili na daleka putovanja kako bi sprečili skorbut. Limunov sok je upotrebljavan za čišćenje rana.
Ova namirnica povoljno deluje na rad probavnog, kardiovaskularnog, nervnog i imunog sistema. Štiti organizam od velikog broja bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripa, prehlade, artritisa, visokog krvnog pritiska, bakterijskih infekcija, stvaranja kamena u bubregu ili žučnoj kesi. Limunska kiselina neutrališe otrovne materije, olakšava probavu i ubrzava razlaganje masti. Selen i vitamin C povećavaju odbrambenu moć organizma. Vitamini B kompleksa neophodni su za rad nervnog sistema, a limunovo ulje se koristi za relaksaciju u aromaterapiji.
Uloga limuna u čišćenju organizma iznutra
Da biste pristupili metodama izbacivanja toksina iz organizma, prvo se morate uveriti da ste zdravi, a vaši filtrirajući organi jetra i bubrezi rade ispravno. Potom treba bar nedelju dana jesti laku, vegeterijansku hranu. Preporučuje se i sok od jabuke, šargarepe i cvekle. U zavisnosti od organa koji se tretira i osobe koja daje preporuke postoje razni recepti.
Detoksikacija organizma
Uloga limuna u čišćenju organizma je popularna u limun dijeti za detoksikaciju. Ona podrazumeva post koji traje nekoliko dana, tokom kojeg se konzumira napitak od limuna, vode, kajenske (čili) paprike i javorovog sirupa. Uloga limuna u čišćenju organizma je presudna za eliminisanje nataloženih toksina i jačanje imuniteta. On je jak prirodni antioksidans.
Najbolji recept je da koristite svež limun koji nacedite neposredno pre uzimanja napitka. Nikako kupovne sirupe ili neke druge koncentrate! Voda može biti mlaka ili hladna, ali ne vruća, jer vitamin C nije termostabilan. Kajenska paprika povoljno utiče na izbacivanje toksina iz krvi, cirkulaciju, rad srca i jetre, a snižava holesterol. Ukoliko vam je nedostupna, možete je zameniti ljutom alevom paprikom. Javorov sirup treba da obezbedi neophodnu energiju organizmu, a može se zameniti medom. Ovakvu detoksikaciju najbolje je sprovoditi leti, kada je ishrana laganija.
Tokom ovog posta, ne bi trebalo uzimati drugu hranu osim navedenog napitka i biljnih čajeva ili obične, a ponegde savetuju i malo slane, vode. Neki autori smatraju da čišćenje organizma uvek treba započeti klistiranjem, a drugi veruju da tokom kure treba svako veče piti čaj sa laksativom. Svi se slažu da su važne šetnje i lagane vežbe radi efikasnije eliminaciju toksina. Najmanje trajanje je pet dana, jer tek nakon trećeg dana počinje izbacivanje toksina.
Obratite pažnju na…
Po isteku detoksikacije postepeno treba uvoditi namirnice u jelovnik. Prvo, kada prestanete da unosite napitak od limuna, pijte sokove od ceđenog svežeg povrća. Kasnije uzimajte supice od ovih namirnica bez krompira i šargarepe. Potom uvedite sveže voće, semenke, a onda i dinstano povrće sa integralnim pirinčem. Tek četvrtog dana možete jesti svu ostalu hranu. Efekti ovog režima ishrane su: čistiji organizam, bolji rad probavnih organa i cirkulacija, manje kilograma, a više vitalnosti i energije za svakodnevne aktivnosti.
Ovakva kura se ne preporučuje osobama sa zdravstvenim tegobama, trudnicama, dojiljama ili deci i mladima u razvoju. Tokom detoksikacije moguće su blage vrtoglavice i glavobolje, promene raspoloženja i krvnog pritiska.
Uloga limuna u čišćenju organizma spolja
Limun dobro utiče na zdravlje i izgled kože, kose i noktiju.
Uloga limuna u čišćenju organizma je uništavanje bakterija i gljivica. To je prirodno sredstvo protiv akni i mitesera. Dovoljna je jedna kriška limuna kojom ćete protrljati lice, a možete dodati i par kapi meda na nju. Pričekajte pet do deset minuta pa isperite hladnom vodom. Uloga limuna u čišćenju i uravnotežavanju masne kože je takođe poznata u kozmetici. Ako uveče istrljate kriškom limuna ispucale usne, ujtru kad isperete biće meke i ujednačene. Tako se limunska kiselina koristi kod oštećenja kože, a i za izjednačavanje tena. Nakon ove upotrebe kožu ne treba izlagati suncu zbog pojave hiperpigmentacija.
U kombinaciji sa maslinovim ili kokosovim uljem i medom limun rešava perut i suvu kožu glave u korenu kose. Limun i maslinovo ulje čine nokte jačim i izbeljuju ih ako su požuteli.
Uloga limuna u čišćenju organizma spolja je uklanjanje prljavštine. Kada pomešate limunov sok sa jogurtom i esencijalnim uljima po izboru, dobijate efikasan prirodan preparat za čišćenje lica i tela.
Odakle nam limun?
Limun je nastao u severoistočnoj Indiji, potom je uzgajan u severnoj Burmi (Mijanmar) i Kini. U Evropu je prvo ušao na jugu Italije u vreme antičkog Rima. Tada se nije ozbiljno “primio” na ovom tlu. Nakon više vekova preko islamskog sveta vraća se na jug Evrope i sa Kolumbom stiže u Ameriku.
Danas je limun neraskidivo povezan sa mediteranskim pejzažima, ali i blagodetima kuhinje ovog regiona. Na Siciliji, koja je uvek imala probleme sa snadbevanjem vodom, u sve zalihe pitke vode stavljane su sveže polovine limuna. Ljudi su iz iskustva znali da je to dobro, a nauka je potvrdila dezinfekciona svojstva ove voćke. U kafićima i restoranima širom sveta, izgleda opstaje ovaj običaj, jer mnoga pića se ne mogu zamisliti bez kriške limuna. Na kraju, nema lekara, ni nutricioniste koji vam ne bi preporučio da svakog dana popijete bar jednu čašu vode sa sveže ceđenim limunom.