Fizička aktivnost kao preduslov za sprečavanje bolesti proširenih vena

Svima nam je poznata činjenica koliko je bavljenje nekom vrstom sporta važno za celokupno zdravlje našeg organizma. Bilo koja fizička aktivnost direkno utiče da se oslobodimo nakupljenog stresa tokom dana i da se osećamo bolje i rasterećenije. To kad kažemo ne mislimo da svi treba profesionalno da se bavite sportom, tj svakodnevno da trenirate i vežbate. Dovoljno je da svaki dan što više šetate i već ćete osetiti znatno poboljšanje vaše mentalne i fizičke kondicije. 

Brz tempo života mnoge sprečava i nedozvoljava im da stignu da se bave nekim oblikom fizičke aktivnosti. Ipak, trebali biste da mislite na svoje zdravlje i da dobrom organizacijom svakodnevno sebi obezbedite vremena za ovako nešto.

Bilo kojom vrstom fizičke aktivnosti ne samo da ćete se osećati vitalnije i zadovoljnije, već ćete sprečiti nastanak mnogih potencijalnih bolesti poput bolesti proširenih vena. Poznato je da dugo sedenje loše utiče na cirkulaciji pa nakon nekog izvesnog vremena možete osetiti neprijatan bol u nogama ili trnjenje. Ovakve simptome nikako ne biste smeli da zanemarite, kako vam se stanje ne bi dodatno iskoplikovalo. Ukoliko još imate i genetske predispozicije da obolite od proširenih vena, eto još jednog razloga da više vodite računa. Operacija vena je nešto što nećete moći da izbegnete ukoliko ne budete dovoljno ogdovorni prema svom zdravlju. 

 

Kada se preporučuje operacija vena hirurškim putem?

Da bi nam vene bile zdrave važno je da nam se mišići potkolenice redovno aktiviraju. Kada je rad mišića potkolenice usporen, tada dolazi do slabog protoka krvi kroz vene. U najgorem slučaju može doći do nastanka tromba, što znatno može pogoršati stanje pacijenta. Ukoliko se javi otok nogu ili pucanje vena, operacija vena na nozi je neophodna. 

Kako biste bili sigurni da je operacija najbolje rešenje za vas, savetujemo vas da posetite vaskularnog hirurga koji će vam najpre odraditi ultrazvučni pregled, a zatim predložiti najadekvatnije rešenje za vaš zdravstveni problem. 

 

Kojim sve metodama se sprovodi operacija vena?

Razvoj tehnologije omogućio je da se operacije danas sprovode inovativnim metodama poput laserske. Reč je o potpuno bezbolnom tretmanu tako da se pacijenti vrlo brzo nakon operacije otpuštaju kući. Jedino što vam nakon operacije može ostati je ožiljak. 

Pored savremenih načina, za otklanjanje problema proširenih vena, još uvek se koristi tradicionalni metod. Za njega je karakteristično otklanjanje delova vena koje su oštećene, dok se zdravi delovi pripajaju pomoću iglica. Ovaj tretman je dosta bolniji, dok oporavak pacijenta može trajati i do mesec dana. 

 

Da li se mogu javiti neke komplikacije u toku ili nakon operacije?

Poznato je da svaka operacija sa sobom može poneti i određene rizike. Ipak, ukoliko izaberete dovoljno stručne hirurge, nemate razloga za preveliku brigu. U pitanju su rutinske operacije koje se svakodnevno obavljaju, najčešće uz lokalnu anesteziju.

Nakon laserske operacije možete neko vreme osećati bol u preponama, dok vam koža može biti crvenkasta i otečena. Ipak, sve ovo traje vrlo kratko, pa ćete već posle nedelju dana biti kao novi. 

Prilikom izlaska iz bolnice savetuje se mirovanje ili umerena fizička aktivnost poput lagane šetnje, dok je nedelju dana obavezno nošenje određenih elastičnih čarapa.