Faze razvoja kod bebe

 

U toku prve dve godine života bebe rastu neverovatnom brzinom. Tada dolazi do velikog broja promena na fizičkom ili kognitivnom nivou. 

Svaka beba dostiže prekretnice u razvoju u svoje vreme. Mnoštvo faktora, poput genetike, načina porođaja, medicinskih problema, efektivnosti posteljice i sličnog, određuju kada će se šta razviti kod bebe.

Nagle promene poznate su i kao skok u razvoju i često iziskuju mnogo fizičke snage i energije. To dovodi do velikih promena u raspoloženju bebe i u njenom funkcionisanju.

Međutim, mnogi roditelji, usled ndovoljne informisanosti o ovoj pojavi, umeju da se zbune, zabrinu i pomisle da nešto ne rade kako treba. 

U nastavku teksta ćemo obraditi osnovne faze razvoja kod bebe da bimo vam pomogli da prepoznate simptome skoka u razvoju kod vašeg deteta.

Prva tri meseca – prve senzacije, održavanje ravnoteže, prva serija slogova

Najveće promene u razvoju bebe zapažaju se na samom početku, odnosno u prvom mesecu.

Po rođenju beba se obično hrani, spava, plače i obavlja svoje fiziloške potrebe. Ove četiri stvari obeležavaju bebin životni period u prvih mesec dana. U prvom mesecu, odnosno desetak dana po rođenju bebi otpada pupak. Često, odmah po rođenju dok se još uvek creva navikavaju na hranu, beba ima česte i uporne grčeve. Može se desiti da beba od bola bude razdražljiva, plačljiva ili da ima zatvor. 

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju majku kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalima. 

Ruke su savijene i uz telo, šaka je stisnuta i sa palcem u šaci, karlica je podignuta od osnove. Noge su savijene i blago razdvojene. U ležećem položaju, koji je izuzetno nestabilan, novorođenčetova glava je zakrenuta na jednu stranu. 

Ovo je period koji bebica provodi spavajući gotovo celog dana. Budna je samo kada je hranite, ali ćete i u tim budnim trenucima, kojih nema mnogo, primetiti bebino napredovanje u razvoju. 

Novorođenče reaguje na jake zvučne stimulanse okretanjem glave, treptanjem, grimasama ili čak plakanjem, ali su svi ovi odgovori refleksnog tipa.

1. mesec 

U trbušnom položaju dete lagano podiže bradu sa površine i okreće glavu levo/desno. Savija ruke i noge, pokušava da „puzi“, prati velike predmete očima u radijusu od oko 90° i u ovom periodu počinje da održava ravnotežu. Javljaju se senzacije i osećaji.

Beba želi kontakt sa roditeljima. Nosite bebu, pričajte joj, pevajte, mazite je i budite većinu vremena s njom.

2. mesec

Beba počinje da otvara šake, podiže se na podlaktice, podiže glavu i grudni koš, posmatra predmete jarkih boja u radijusu od 180°. Unesite u njenu dnevnu rutinu razne boje i zvukove bitne za razvoj čula

Beba plače, i dalje je razdražljiva, želi kontakt, ima slabiji apetit i sisa palac.

3. mesec

Počinje da kontroliše glavu, ima bolju simetriju u ležećem položaju, dodiruje kolena i stopala. Gornji deo tela postaje stabilniji, a noge pokretljivije. Pokreti ruku se razvijaju. 

I dalje su joj zvukovi zanimljivi. Uvedite i igračke različite strukture, te joj pomozite da nauči pokrete hvatanja.

Uzbuđuje se pri pogledu na igračku jarkih boja i pruža ruke u pravcu ponuđene igračke, a pritom podiže noge od poda. Formira prve nizove slogova.

Od 4 meseca do pola godine – ležanje na leđima, podizanje glave i ruku, ustajanje

4. mesec 

Dete leži ravno na leđima i izvodi hvatajuće pokrete rukama i stopalima. Zbog nedostatka disocijacije karlice i kukova, pokreti natkolenice diktiraju pokrete karlice. 

Priprema se za rotacioni pokret. U ovoj fazi motoričkog razvoja preporučuje se igranje na boku

Beba želi više pažnje, veoma je razdražljiva i ima promene raspoloženja. Nudite joj različite igračke i vežbajte okretanje sa stomaka na leđa.

5. mesec

Trup i glava se aktiviraju na leđima pri povlačenju deteta za ruke. Noge postavlja visoko prema plafonu i sve više dodiruje oba stopala. Aktivnost plivanja se dobija na stomaku i dete se ljulja preko karlice. Krajem 5. meseca pojavljuju se prvi pokušaji voljnog okretanja.

Optimalan tajming za nicanje prvih zuba jeste 5. mesec, mada je za to prihvatljiv period od 4. do 14. meseca

6. mesec

Dete je stabilno na leđima, podiže glavu od poda. 

Postoji veća aktivnost u karlici, razvijena je senzomotorna integracija šake koja se širom otvara. 

Iz položaja na stomaku podiže glavu i ruke sa ispruženim laktovima. Pri držanju u stojećem položaju podiže i spušta noge kao da preskače. Aktivno se okreće sa stomaka na leđa i obrnuto. Drži predmete u obe ruke.

Dete traži više pažnje, vuče vas za odeću, loše spava i može biti tiše nego obično.

Igrajte se skrivanja, vežbajte sakrivanje, te tako ulazite i izlazite iz sobe.

Od 7 meseci do godinu dana – sedenje bez podrške, odbrambene reakcije, puzanje, hodanje

7. mesec

Dete sedi bez podrške. Savija trup kada posegne za igračkom. Razvijaju se odbrambene reakcije. Održava stojeći položaj dok skače i čuči. 

Otkriva svoje telo i stavlja nožni palac u usta. U ležećem položaju se podjednako dobro okreće sa leđa na stomak na obe strane. 

Hvata predmete palcem i malim prstom. U ovom periodu počinju prvi pokušaji puzanja i karakterističan je položaj “baštenskog patuljka”.

8. mesec

Ima dobar tonus mišića leđa, te sedi besprekorno. Uspeva da sama da sedne iz ležećeg položaja. Okreće svoje telo s jedne strane na drugu. 

Traži igračke koje su van vidokruga. Diže se sa stomaka na ruke i nožne prste (“medveđi položaj”). Igra se i u bočnom položaju.

Vežbajte imitacije s njom, tražite od nje da vam dodaje stvari.

9. i 10. mesec

Beba počinje da puzi, diže se u stojeći položaj držeći se za nameštaj. Prilikom hvatanja koristi fine pokrete prstima. 

Kroz igru dodaje predmete drugoj osobi. 

Sa 10 meseci puzi, sedi ili se diže iz četvoronožnog položaja, duže stoji i bolje održava ravnotežu. Beba je stidljiva sa strancima, ima promene raspoloženja, javlja se ljubomora i lošije spava.

Imenujte stvari koje joj pokazujete, te dajte pohvale, kao i upozorenje na opasnosti.

11 i 12. mesec

Beba izvodi „medveđu šetnju“ (oslanjajući se na ruke i stopala). Igra se i dobacuje loptom. Beba uspeva da razvrstava predmete po kategorijama.

Uspešno hvata manje predmete “štipanjem”. Samostalno može da napravi nekoliko koraka.

U periodu od 13-15 meseci većina dece hoda. Prvi koraci su neizvesni, noge široko razmaknute, stomak isturen napred, ruke ispružene za ravnotežu. 

Sva deca padaju i uzdižu se sa neiscrpnom energijom i vatrenom željom i nastavljaju da osvajaju nove izazove i neistražene prostore.

Svaki od ovih perioda je ispunjen divnim osećajem da radite nešto neponovljivo, jer iako imate više dece svaka beba ima svoju ličnost od rođenja i pruža vam potpuno drugačiji doživljaj. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da vas je pripremio na skokove u razvoju vašeg deteta.

Iskoristite ovaj divan period na najbolji način, a mi ne sumnjamo da će vam ostati u najlepšem sećanju.

A za još korisnih informacija, pratite naš portal mdexplorer.rs.