Koliko model i dimenzije tuš kabina utiču na njihovu cenu?

Pri sređivanju kupatila, najteži deo je izabrati kadu ili tuš kabinu. Poslednjih decenija tuš kabine preuzimaju primat zbog uštede mesta (ekonomičnosti u pogledu prostora), praktičnosti (jer više nemamo vremena za uživanje u dugim kupkama) i nezahtevnog održavanja (za današnja domaćinstva stavka od presudnog značaja). Mnogo jenostavnije deluje kada je potrebno samo deliti savete vezane za renoviranje kupatilskog prostora… tek kad se u to upustite, shvatitre da nije ni malo lak posao i da zahteva sigurne i jasne odluke, jer to što uradite tada, ostaće tako za mnogo godina. Iz tog razloga, je dobro da budete upoznati barem sa time čega sve ima na tržištu.

Modeli tuš kabina

Tržište sanitarija je vrlo bogato, zato je važno da znate šta tražite i za kakav prostor, bar od prilike. Ono na šta ćete naići je nekoliko sličnih varijanti: 1) tuš kabine, 2) posebno tuš kade i tuš stakla, 3) tuš paravani i 4) tuš stene.

Tuš kabine se sastoje od kadice i paravana. Postoji mogućnost, dakle, da montirate samo tuš paravan direktno na pločice ili da postavite samo tuš kadicu, koju možete zaštititi bilo kako (najčešće nepromočivom zavesom). Tuš stene predstavljaju otvoreni ulaz u deo za tuširanje, tj. služe samo kao pregrada.

Tuš kabine mogu biti sa leđima – one su najmodernije i najskuplje, a poseduju i hidromasažere. Zatvorenog su tipa, sa krovom, bez krova i sa različitim funkcijama (hidromasažeri sa saunom, hidromasažeri sa parom). Tuš kaine bez leđa su klasične, mnogo su povoljnije i samim tim i najprodavanije, tj. najzastupljenije. Mogu se naći u različitim oblicima i dimenzijama, ali nisu zatvorenog tipa, pa je neophodna montaža uz zid. Kako bi vam tuš kaina potrajala što duže, važno je da uz nju kupite dobre kompenzacione lajsne, kvalitetne točkiće i masivne nosače profila. Dok je još uvek pod garancijom i svi rezervni delovi podležu promeni.

Dimenzije

Postoji mnogo varijanti, različitih dimenzija i oblika, ali postoje ipak neke standardne mogućnosti. Najvažnije i jeste da prostor u svom kupatilu što bolje iskoristite i da tuš kaina bude uklopljena u prostor kojim raspolažete što je bolje moguće. Najzastupljenije su one polukružne u dimenzijama od 80cm ili 90cm poluprečnika, zatim kvadratne sa dimenzijom od 80 x 80cm i pravougaone  u više dimenzija – 100 x 80cm, 120 x 80cm, 100 x 70cm. Naravno da će vam većina radnji za kupatilsku keramiku ponuditi i ugradne tuš kabine, odnosno one po meri. Njihova cena i vreme izrade zavisiće od njenih dimenzija, kvaliteta materijala za izradu i vaših želja.

Cena

Cenu diktira sve – kvalitet, model, matrijali, propratna oprema, dodatne/specifične funkcije, dimenzije, način i zrade i sl. Naravno, neizostavan je brend i u ovom slučaju. Možda nije nužno da jurite najpopularnije brendove, ali se postarajte da budu provereno dobri i pouzdani, jer vam jedino oni mogu garantovati balans između cene i kvaliteta. Najpovoljnije varijante, koštaće vas od prilike oko 10 000 dinara, dok su one najatraktivnije i najskuplje tuš kabine procenjene na oko 80 000 dinara. Svakako se može naći nešto pogdno za svačiji džep.