Montažne kuće – i dom i vikendica

 

Montažne kuće su razvijenija forma malih kuća kakve su građene i ranije sa osnovnom zamisli „da se ima svoj krov nad glavom” onih sa skromnijim finansijskim mogućnostima, ili pribežišta, sklanjanja u prijatniji kutak, za uzivanje i odmor, onih koji to zadovoljstvo mogu sebi da priušte. 

Danas su montažne kuće takođe izbor onih koji biraju znatno jeftiniji način rešavanja svog stambenog pitanja, jer ga drugačije teško mogu rešiti. Opet, oni koji imaju alternativu da se sklone iz gradske gužve i teskobe, biraju montažne kuće kao jednostavno i funkcionalno rešenje življenja i uživanja po svojoj meri.

Cene stambene kuće takođe motivišu i jedne i druge za takav izbor, jer se sa manje para rešava jedna važna potreba. Kupovina stana ili zidanje kuće su dosta skuplje opcije.

Živeti u skladu sa sobom

Ono što su nekad bile mahom brvnare danas su montažne kuće jer ispunjavaju sve uslove zdravog i udobnog života. Sklanjajući se od zasićenosti načinom življenja koji im nije po volji, ljudi u njima nalaze mir, odmor i slobodu izbora prema svojim sklonostima. Zato ih obično podižu u planinskim i ruralnim područjima, ili kraj mora, jezera i reka, gde je kontakt sa okolnom prirodom intenzivan i smirujući.

U novijoj istoriji stanovanja taj smisao skloništa razvijan je na različite načine, od kućica na točkovima do luksuznih vila. Montažne kuće bile su izbor i ranije, ali danas ulaze u modu jer je vreme njihove gradnje znatno kraće, u proseku par meseci, kvalitet materijala odličan, cene prihvatljive i niže od drugih načina gradnje, termički i zvučno dobro izolovane, pogodne za sva podneblja i klimatske uslove.

Moglo bi se reći i da su odgovor na zasićenost vrednostima potrošačkog društva. Svojim uspešnim spojem minimalizma i funkcionalnosti uklapaju se u nove vrednosti jednostavnosti i prirodnosti življenja.

Nastavak tradicije

U Srbiji su, u prošlosti, kuće tradicionalno građene od drveta. Nekada bez ijednog eksera. Napretkom tehnike gradnje uvode se novi materijali, kuće se počinju zidati, pokrivati crepom, kasnije dolaze izolacioni materijali, PVC stolarija i druge novine.

Negde sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, u godinama za koje verujemo da su bile bolje za život, takoreći masovno su zidane kuće na tri i više spratova. Za potomke, kako se govorilo. Često su bile rezultat povoljnih kredita pa se gradnja nije osećala kao teret porodičnog budžeta. U mnogima danas žive samo oni koji su ih gradili, mlađi su iz raznih razloga otišli. Zaboravljalo se da kuće treba i održavati, a to nije nimalo jeftino.

Montažne kuće nastavljaju tradiciju gradnje drvenih kuća, jer u njima preovladava drvo kao prirodan materijal. Primerenije su potrebama savremene porodice jer mogu biti dovoljno velike, ali su daleko od bahaćenja stotinama nepotrebnih kvadrata. Primarna je održiva funkcionalnost uz relativno manja ulaganja, ekološki prilagođena savremenim tendencijama zaštite prirode i zdrave životne sredine.

Svoja kućica, svoja slobodica

Cene montažne kuće su jedan od najbitnijih faktora njihove prihvaćenosti, jer su ipak finansijske mogućnosti presudne za ostvarivanje naših i potreba i želja. S obirom da zadovoljavaju i ostale kriterijume savremenog stanovanja, montažne kuće su pravi izbor.

Postavlja se opravdano pitanje, da li čovek treba da bude zatočenik gradnje koja traži prevelika sredstva i traje dugo. Smisao izgradnje montažne kuće dovoljno velike za sebe i svoju porodicu jeste što je ona dostupnija od drugih stambenih rešenja.

Pravo je bogatstvo imati svoj prostor i u njemu svoj mir i zadovoljstvo. Ne kaže se bez razloga „svoja kućica svoja slobodica“. Montažne kuće nisu više vezane samo za pojam vikendice. One su danas dom u kome se osećate svoji u svome.