Evo kako učiniti auto ekonomičnijim

Sa stalnim rastom cena goriva, pronalaženje načina kojim će se efikasno smanjiti potrošnja goriva je postalo neophodno za zaštitu protiv stanjivanja novčanika. U našoj potrazi za najboljim rešenjem, obratili smo se stručnjacima za otkup automobila iz Beograda. Oni su nam otkrili male tajne kako učiniti svoj polovni automobil ekonomičnijim i isplativijim, a odgovor nije samo način vožnje! Evo kako oni čuvaju svoje novčanike.

Samostalne popravke i zamena delova

Kada ljudi žele da povećaju efikasnost motora tj. štedljivog sagorevanja goriva, često razmišljaju o ponašanju u vožnji koje je povezano sa uštedom goriva – kao što je sporija vožnja, izbegavanje naglog ubrzanja i kočenja ili otvaranje prozora leti umesto uključivanja klima uređaja. I dok je ponašanje u vožnji važno, postoje ključni delovi na automobilu koji mogu imati značajan uticaj na samu potrošnju.

Zamena nekih od ovih auto delova predstavlja male uradi-sam projekte, dok su neki malo komplikovaniji i potrebno je određeno iskustvo. Međutim, delove je lako naći na Internetu, kao i razna video uputstva kako zameniti određen deo. Evo koji delovi automobila čine auto ekonomičnijim.

#1 Protokomer (MAF senzor)

Ovo je jedan od najvažnijih delova vozila koji doprinosi efikasnosti potrošnje goriva, a sa kojim mnogi vlasnici automobila nisu upoznati. Protokomer meri protok vazduha koji ulazi u motor, a nalazi se između filtera vazduha i ploče gasa, ili unutar sklopa filtera za vazduh. Računar motora izračunava određene parametre na osnovu količine vazduha koja protiče pored ovog senzora i na odgovarajući način reguliše ubrizgavanje goriva, sistem paljenja i transmisiju.

Iako se oni retko kvare, dešava se da se napune prašinom, a zamena može biti skupa kod dilera ili u servisu. Dobra vest je da je ovo obično jednostavna zamena, koju možete uraditi kod kuće, a protokomer se lako može kupiti online. Ako sumnjate na neispravan rad protokomera, skeniranje računara čitačem kodova je prvi korak.

Ovu dijagnostiku možete uraditi sami uz pomoć OBD adaptera i besplatnih mobilne aplikacije za dijagnostiku. Ako vas dijagnostički “problem kod” upućuje na senzor, proverite ulazni vazdušni sistem za curenje i sledite postupak testiranja u odgovarajućem uputstvu proizvođača za proveru problema. Čišćenje MFA senzora je druga opcija.

#2 O2 Senzor (Senzor kiseonika)

Neispravan senzor za kiseonik može znatno da poveća potrošnju goriva. Kada vozilo pređe više od 160.000 kilometara, treba razmisliti o zameni. Sva vozila proizvedena posle 1995. godine imaju senzor kiseonika montiran u izduvnom sistemu kako bi pratili tok izduvnih gasova pre i posle katalizatora. Označavaju se kao senzor 1 i senzor 2 – a neki automobili mogu imati čak četiri. Računar motora podešava količinu ubrizganog goriva na osnovu O2 signala iz senzora 1.

Svećice

Svećice pale mešavinu vazduha i goriva u komorama motora sa unutrašnjim sagorevanjem i od ključnog su značaja za paljenje vozila. Sa svežim setom svećica, automobili se mogu lakše upaliti i efikasnije trošiti gorivo. Zamena svećica u servisu nije preveliki trošak, ali se može uraditi kod kuće sa pravim alatima. Proverite uputstvo proizvođača za interval zamene svećića. Većina proizvođača predlaže zamenu svećica posle 120.000 kilometra ili više..

Vazdušni filter

Prljavi filter vazduha može da smanji potrošnju goriva, predstavlja veći problem na starijim vozilima – a sa prosečnom starošću vozila na putevima Srbije danas, koja je preko 15 godina, ovo je nešto na šta vlasnici automobila treba da obrate pažnju. Zamena filtera za vazduh je verovatno jedan od najlakših uradi-sam auto popravki, a potreban vam je jednostavni alati 15 minuta vremena. Tako jednostavan zahvat vam može uštedeti dosta novaca!

Gume

Ako su gume istrošene, nepravilno poravnane, ili nedovoljno naduvane, upravljanje vozilom i efikasnost goriva će patiti. Mnogi proizvođači guma nude gume sa poboljšanim formulama koje poboljšavaju potrošnju goriva i produžavaju vek trajanja gume. Da biste bili sigurni da su vaše gume propisno napumpane koristite merač pritiska vazduha i proveravajte pritisak svakog meseca, po mogućstvu ujutru pre nego što se vozilo koristi. Preporučen iznos pritiska u pneumaticima se obično može naći u priručniku ili na vratima vozača.

Pravilne navike u vožnji i redovno održavanje automobila su ključni faktori u povećanju ekonomičnosti vašeg automobila. Da li vi imate neke trikove koje biste podelili sa nama?