Kako izabrati pravu stvar za mališane: Privatni ili državni vrtići?

Vrtići kao ustanove imaju prvenstveno zadatak da pružaju deci deo vaspitanja i deo obrazovanja koje ne može u potpunosti da se dobije kod kuće, posebno od takvih roditelja koji više rade, ili rade u tri smene, pa su nekad kod kuće, nekad ne, a jednostavno moraju s vremena na vreme i da odmore. Mnogo zastupnika je i za državne, ali je sve više onih koji zagovaraju privatne vrtiće. Privatni jesu skuplji, ali ta cena obuhvata i nekoliko interesantnih aktivnosti, koje se ne mogu izvoditi u državnim ustanovama zbog finansijske ograničenosti.

Odaberite pravi vrtić za svog mališana

Odabir pravog vrtića, bio on državni ili privatni, ne sme da bude ograničen samo na Vas. Ukoliko raspolažete dovoljnom količinom novca za privatni vrtić i ako želite fleksibilnije vreme, onda je za Vas svakako interesatniji privatni vrtici. Takođe, detetu možete da kažete da će u privatnom vrtiću da ima manji broj drugara nego što je to slučaj u državnim vrtićima, ali da će ovde imati mnogo veći broj aktivnosti i interesantnih radnji koje prosto nisu moguće u državnim vrtićima. Treba voditi računa i o osoblju koje je u vrtićima. Ipak će oni da se bave sa Vašom decom i provešće veliki deo dana s njima. Pre nego što odaberete državni ili privatni vrtić raspitajte se, idite do vrtića i vidite šta sve nude i kakva je organizacija. Tek kada sve to pogledate i kada uskladite sa sopstvenim vremenom i sa svojim detetom – onda odaberite gde ćete da ga upišete. Prvenstveno gledajte da detetu sve odgovara, ali i da se s tim i Vi kao roditelj možete uskladiti u potpunosti.

Pripremite svoje dete za polazak u vrtić

Pred polazak u vrtić dete morate da pripremite na nekoliko bitnih stvari. Jedno od prvih je i rano ustajanje. Međutim, kod privatnih vrtića imate jednu od nekoliko dobrih stvari, a to je da svoje dete ne morate da dovedete tačno u minut. To je odlična stvar i za njega, jer neće morati da ustaje toliko rano, a i za Vas, ukoliko imate takav posao da ne idete pre 9 sati. U vrtićima će deca steći prve korake u čitanju i pisanju, ili će barem pokušati, pa ih i na taj način možete pripremiti što ćete sa svojom decom čitati neke kraće priče ili zapisivati zajedno sa njima neke kraće rečenice, ili, bar za početak, slova i kratke reči. Pored svega rečenog, najvažnija priprema deteta je ona mentalna priprema. Dete više neće biti ceo dan sa Vama nego sa drugom decom sličnog uzrasta. Broj dece u privatnim vrtićima isto može da varira, ali mu morate reći da će biti okružen sa ostalim vršnjacima i da mora da nauči lepo da se ponaša kako sa njima, a tako i sa vaspitačicama ili vaspitačima koji su tamo. Takođe, morate da naučite svoje dete da sluša i da poštuje odluke koje se donose i da ne pravi nikakvih problema ostalima, ali ni sebi. Sve je ovo jedan proces koji može da se oduži, ali kada odaberete pravi vrtić i kad dovoljno vremena provedete sa svojim detetom – sve će veoma brzo da dođe na svoje mesto.