Polovni auto delovi: dobra ili loša ideja?

Nakon kupovine prvog automobila kad tad shvatimo da njegovo održavanje nije nimalo jeftino. Kada naš auto posedujemo jedan određeni period, posle nekog vremena dođemo u situaciju da mu dotrajale delove moramo zameniti. Pojedini auto delovi jeftiniji su od drugih, ali se na kraju dana sabere pozamašna cifra. U težnji da uštedimo koji dinar, okrećemo se potrazi za polovnim auto delovima. Za Vas smo istraživali da li je to dobra ili loša ideja, odnosno koje su to prednosti, a koje mane polovnih auto delova.

Prednosti kupovine polovnih auto delova

Najistaknutija prednost kada je kupovina polovnih auto delova u pitanju jeste ušteda novca. Iako su polovni, auto delovi mogu biti kvalitetniji ili manje kvalitetni. Često će, mada to nije pravilo, odraz njihovog kvaliteta biti njihova cena. Iz tog razloga kada naiđete na jako jeftin deo dobro ga pregledajte i ispitajte njegov kvalitet kako Vas na kraju njegova kupovina ne bi koštala mnogo skuplje.

U velikom broju slučajeva, mehaničari i auto dileri nemaju dovoljno novih auto delova u svojim radnjama, već ih poručuju po potrebi. To automatski znači da će majstoru biti potrebno neko vreme kako bi popravio Vašeg mezimca. To nije slučaj sa polovnim delovima, koji se mnogo brže nalaze. Dakle, kupovina polovnih auto delova ne štedi samo novac već i dragoceno vreme.

Upotreba već korišćenih auto delova pored novca i vremena, štedi i ogromnu količinu energije i materijala (poput čelika i drugih) koji su neophodni za proizvodnju delova.

Potencijalne mane kupovine polovnih auto delova

Sa jedne strane štednja novca, vremena i prirodnih resursa razlozi su da prilikom kupovine auto delova prednost damo onima koji su polovni, a ne novi. Sa druge strane, postoji nekoliko razloga iz kojih morate biti veoma oprezni kada je njihova kupovina u pitanju.

Kao prvo, jednostavno nije moguće da budemo potpuno sigurni da će nam se kupovina određenog polovnog dela za automobil isplatiti. Kvalitet i dužina njihovog životnog veka su nepredvidljivi. Dobro očuvani, kvalitetni delovi mogu trajati i po nekoliko godina. Isto tako, može se desiti da oni ne izdrže ni nekoliko meseci. U tom slučaju, kupovinom polovnog auto dela potrošićete više novca i vremena nego da ste jednostavno kupili nov. Kako do toga ne bi došlo, prilikom njihove nabavke morate biti veoma oprezni. Istražite na internetu, upitajte svog mehaničara ili prijatelja koji se razume u automobile na šta da obratite pažnju kada krenete u kupovinu polovnih auto delova.

Druga njihova mana jeste to što najčešće nemaju garanciju. To znači, da kada se naš polovan auto deo pokvari, nemamo drugog izbora osim da automobil odvezemo kod mehaničara i iz našeg džepa platimo njegovu popravku ili zamenu. Za razliku od polovnih, novi auto delovi nemalo uvek imaju garanciju. U periodu trajanja garancije vlasnik automobila uživa određenu dozu sigurnosti znajući da ukoliko dođe do kvara, on neće morati platiti njegovu popravku ili zamenu pokvarenog dela.

Kada donosite odluku o tome kakve auto delove kupiti za Vaš automobil dobro razmislite. Možda polovan auto deo jeste jeftiniji, ali ako niste dovoljno oprezni mogao bi Vas koštati mnogo skuplje.