Električni uređaji koji su promenili svet tehnike

Da bi bilo moguće upravljati brzinom trofaznih motora, bilo je potrebno da postoji uređaj koji će to učiniti. Tako je zapravo nastao frekventni regulator, odnosno frekventni pretvarač. U pitanju je uređaj koji se koristi za upravljanje brzinom trofaznih motora. Princip prema kome takav jedan uređaj funkcioniše podrazumeva da se fiksirane vrednosti, što su u ovom slučaju frekvencija i mrežni napon, uz pomoć jednog takvoh uređaja pretvaraju u promenljive veličine. 

Kako je vreme odmicalo, tako su ovi uređaji usavršavani. Danas uglavnom oni funkcionišu kao mikroprocesori. 

Danas se u oblasti industrije koriste uglavnom statički frekventni regulator. Njihova namena je usmrena najpre na regulaciju rada trofaznih motora, ali i na upravljanje brzinom takvih motora. 

Frekventni regulator – prodaja

Postoje dva osnovna principa koja se poštuju prilikom izrade ovih proizvoda. Zato kada se pominju frekventni regulator, prodaja je usmerena isključivo na one uređaje koji su poznati pod nazivom direktni pretvarači i na one koji su poznati kao pretvarači sa promenljivim međukolom. 

Da budemo precizni, direktni pretvarači su zapravo oni frekvetni regulatori koji nemaju međukolo. Sa druge strane, svi oni frekvetni pretvarači ili frekventni regulatori koji imaju konstantno ili promenljivo međukolo spadaju u drugu grupu ovih uređaja. 

Podela ovih uređaja se nastavlja, pa tako svi frekventni regulatori koji imaju međukolo, zapravo imaju ili naponsko ili strujno međukolo. Obično se takvi uređaji nazivaju naponski ili strujni invertori. U poređenju sa takozvanim direktnim invertorima, naponski ili strujni invertori su bolji i to najpre zato što ih karakteriše bolje upravljanje strujom. Još jedna od prednosti koje imaju je vezana i za izlaznu frekvenciju, koja je u tom slučaju neograničena. Međutim, kada je u pitanju upravljanje samih elektronskih komponenti za takve uređaje, postoje ograničenja. Redukcija viših harmonika je još jedna od prednosti koju nude takvi uređaji. 

Koje prednosti ima frekventni regulator?

Trofazni motori sa frekventnim pretvaračem se koriste gotovo u svim pogonima koji su automatizovani. Samim tim je i industrijska proizvodnja sve kvalitetnika i kvalitetnija. Prva i osnovna vrednost koju ima frekventni regulator, odnosno trofazni motor sasvim sigurno je i puna kontrola brzine. A osim toga, ovakav uređaj znatno štedi energiju, ali samo pod uslovom da brzina obrtanja motora bude u potpunosti usklađena sa zahtevima i to u apsolutno svakom momentu opterećenja. 

Ne treba zaboraviti ni optimizaciju proizvodnog procesa, što je svakako još jedna od prednosti korišćenja ovih uređaja. Ukoliko se tokom procesa proizvodnje podesi brzina na najbolji mogući način, to će doneti mnoge benefite, a na prvom mestu će biti povećan obim proizvodnje, dok će u isto vreme da budu smanjeni troškovi održavanja, ali i habanje, kao i utrošak materijala potrebnog za proizvodnju. 

Ukoliko se koristi frekventni regulator, prodaja tako izrađenih proizvoda će gotovo izvesno biti veća, jer će i mašine tokom procesa biti bolje korišćene, a proizvodnja će biti uvećana. Manji su i troškovi održavanja, a ređe se javljaju i kvarovi na mašinama koje se koriste u procesu proizvodnje. I uz sve prednosti koje su pomenute, ne treba zaboraviti ni onu, koja je posebno važna svim ljudima koji učestvuju u proizvodnom procesu. Naime, ako se koriste frekventni regulatori, nema nikakve sumnje da će to pozitivno da utiče i na radno okruženje, a primarno zato što će buka biti kontrolisana i na prilično niskom nivou.