Kada je pravo vreme za upotrebu dubka za bebe? 

Da li želite da znate kada dete može da se stavi u dubak za dete a da to bude potpuno bezbedno? 

Roditelji oduvek traže načine da olakšaju sebi podizanje dece. Odvajkada su se osmišljavala razna pomagala za spavanje, šetnju, hodanje. Među njima je i dubak za bebe (čija je prva verzija nastala još u 15. veku). 

Kada beba sme u dubak? 

Deca se mogu staviti u dubak za prohodavanje bebe samo ako dobro sede i kada mogu da puze. Idealno je ako se sačeka da ono nauči da pravi prve korake i da stane na svoje noge. Sa 6 meseci većini beba neće biti teško da sedi bez podrške. Ipak, najčešće su bebe fiziološki spremne da isprobaju dubak bebe u uzrastu od 7 meseci. Najvažniji uslov je pravilan razvoj deteta u skladu sa njegovim uzrastom. Do 7 meseci starosti bebe imaju već razvijen skelet i mišićav okvir. Telo je tada spremno za prohodavanje. Često roditelji žure sa dubkom i stavljaju decu ranije.  Međutim, to ne znači da će ono da nauči  da hoda brže. Zapravo, takvi postupci mogu da nanesu nepopravljivu štetu i da čak odgode fazu hodanja. 

 

Koliko dugo može beba da boravi u dubku za bebe? 

Za početak, važno je da se dete navikava postepeno na dubak: najpre se dete stavlja u dubak na po 2 do tri minuta, a sa svakim danom se to vreme postepeno povećava za po par minuta. Ono što je najvažnije, jeste da dete ne bi trebalo da boravi u dubku duže od 45 minuta. U suprotnom, ovo bi moglo da negativno utiče na njegov razvoj. 

 

Pravila za bezbednost 

Ono što je veoma važno jeste da se nikako beba ne ostavlja bez nadzora u dubku i da se ne stavlja kao je umorno.  Takođe, ukoliko je beba gojazna, savetuje se da se odloži korišćenje dubka bar za još mesec dana: kada dete sedi u dubku, sva težina se prenosi na donji deo kičme i na karlične kosti. Važno je obratiti pažnju i na položaj stopala. U dubku, bebe se kreću odgurujući se od poda ili na nogama. Prvo, razvija se navika pogrešnog postavljanja stopala. Drugo, izaziva se uvijanje kičme. 

Dok se pitaju u kom uzrastu dete može da se stavi u dubak, mnogi roditelji se fokusiraju isključivo na veštine deteta, nesvesni fizioloških specifičnosti razvoja detetovog tela. Nije tajna da u većini slučajeva devojčice počinju da puze, sede i hodaju ranije. Ovo, takođe, ima svoje nedostatke. Ako devojčicu postavite u dubak pre 7. meseca, njene karlične kosti se neće pravilno formirati. Ovo je veoma nepoželjno.

Sa druge strane, kada su u pitanju dečaci, važno je obratiti pažnju na testise. Oni ne smeju biti stisnuti niti bi trebalo da se pregrevaju. Ovo je veoma važno kada su u pitanju dečaci