Čuli ste za pametne telefone, a znate li šta su smart bojleri za kupatilo

Brzina kojom napreduje visoka tehnologija neuhvatljiva je. Inoviraju se računari, telefoni, a sve češće i kućni aparati. Tako je pametna tehnolgija stigla i u naša kupatila. Smart bojleri za kupatilo novina su na tržištu i osim što se prilagođavaju i prate vaše navike, značajno štede struju. Iako na prvi pogled deluje da vas ovako zadovoljstvo u startu može skupo koštati, možda će vas obradovati vest da su ovi bojleri za kupatilo 50 posto skuplji u odnosu na obične. Na vama je samo da odlučite da li želite da štedite prilikom kupovine, ili prilikom upotrebe istih.

Razlika na prvi pogled 

Smart se od običnog bojlera razlikuje ne samo po spoljašnjem izgledu, mada je i tu razlika očigledna, već i po funkciji. Kada je reč o izgledu, on poseduje ekran manjih dimenzija koji pokazuje koja je trenutna temperatura vode i koliko je potrebno da stigne do zadate temperature. To uglavnom imaju napredniji bojleri za kupatilo, dok oni malo stariji modeli nemaju mogućnost programiranja. Kada ga kupite, prvih desetak dana nemojte ništa dirati. Pustite da prati vaše navike, kada i koliko vode trošite, kada vam je topla voda najpotrebnija, kako treba da radi vikendom, a kako tokom nedelje. Nakon tog vremena bojler će sam ući u smart mod i početi da usklađuje temperaturu sa vašim navikama. Većina smart bojlera za kupatilo moderne genracije podrazumeva i da ga vi sami možete programirati. Uglavnom se to radi tako što nižu temperaturu podesite za vreme kada ste van kuće i ne koristitet toplu vodu, da bi kako se bliži vaš dolazak i temperatura rasla. Osim toga možete ga programirati da se ugasi kada odete na letovanje i da vas dočeka upaljen sa toplom vodom po povratku s letovanja. Izbor je na vama.

Bezbednost zagarantovana

Za razliku od običnih bojlera za kupatilo, smart spadaju u bezbednije. Najpre zbog toga što nije moguće pregrevanje, jer se bojler isključuje čim dostigne zadatu temperaturu, a ne maksimalnu, kao što je slučaj kod običnih. U slučaju da ostanete bez vode u stanu ili kući, ne treba da brinete ako je bojler ostao uključen. Jednostavno smart modeli imaju zaštitiu od pregrevanja i kada je bojler prazan, kao što imaju i zaštitu od smrzavanja. Ekran će vam uvek služiti da proverite koje greške bojler prijavljuje, a samim tim bićete sigurniji, ako ih na vreme otklanjate.

Ušteda nije zanemarljiva

Neka računica proizvođača smart bojlera za kupatilo kaže da se tokom zimskih meseci na računima za struju može uštedeti i do 15 posto. Ali ako se u obzir uzme koliki broj godina će vas služiti i da ste za njega prilikom kupovine izdvojili 50 posto više novca u odnosu na standardni, jasno je da investicija može da bude isplativa. Primera radi smart bojleri za kupatilo od 80 litara troše oko 7 kWh, dok je kod običnih to 18 kWh, gotovo triput više. To je između ostalog i zbog toga što smart model greje za pola sata brže vodu od standardnog. Što je veća kubikaža to je i veća ušteda.