Dobro rešenje za vaš životni prostor

Na tržištu je sve veća ponuda fantastičnih rešenja za grejanje ili hlađenje. Sve više je aktuelena priča oko toplotnih pumpi koje za svoj pogon koriste energiju podzemnih voda, vazduha ili zemlje. Nemojte da vas buni naziv toplotne pumpe, jer one pored toga što mogu da greju isto tako mogu da i fantastično hlade.

Cena toplotne pumpe se kreće u rasponu od par hiljada evra, dok za ugradnju celokupnog sitstema vam je potrebno do sedam hiljada evra. Pre početka postavljanja sistema treba ispitati da li na tom mestu postoje podzemne vode, kakav je kvalitet vode i onda iskopati bunar. Ulaganje u sistem toplotnih pumpi se isplati posle pet godina rada i korišćenja.

Postoje dva sistema rada. Prvi je da se za pokretanje rada toplotnih pumpi koriste podzemne vode a drugi vid je da se kao sistem za pokretanje koristi vazduh. Ukoliko se vazduh koristi kao emergent za pokretanje toplontih pumpi onda su ove pumpe mnogo jeftinije za kupovinu ali je održavanje i njihovo čišćenje dosta skupo od onih koji koriste podzemne vode kao svoj energent. Toplotne pumpe koje koriste vazduh se napune freonom i princip rada je isti kao i kod klima uređaja, koje su svima dobro poznate i viđene. One troše više električne energije ukoliko je temperatura vazduha niža.

Ekonomično rešenje

 

Toplotne pumpe donose uštedu i ona se svakako vidi posle određenog vremesnkog perioda, gde je prosek oko pet godina nakon ugradnje. Većina proizvođača i prodavca toplotnih pumpi nude i ugradnju ovih sistema za grejanje. Jako je bitno da se pre ugradnje raspitate oko toga da li u vašem okruženju postoji neki servis koji vrši popravku ovih pumpi i da li postoji prodavnica gde biste mogli da kupite neki deo ukoliko je potrebno da ga zamenite. Budite informisani oko ovih detalja, kako biste izbegli neke nepredviđene situacije koje vas mogu koštati vremena i novca.

Ako se kao energenti koriste gorivo, ugalj ili pelet to vam može zadati dosta problema oko čišćenja i održavanja tokom zimskog perioda, dok toplotne pumpe rade vrlo jednostavno. Stalno čišćenje kotlarnice može biti davna prošlost.

Rad toplotnih pumpi možete podešavati tako da niste fizički u prostoru gde se ova pumpa nalazi. Potreban vam je uređaj koji ima mogućnost za internet konekciju i tako možete kontrolisati rad pumpi, gde god da se nalazite u tom trenutku. Ovo može super stvar, da dok ste vi na poslu vaš dom bude lepo ušuškan i ugrejan kada se vratite. Ista je stvar i sa rashlađivanjem tokom vrelih letnjih dana.

Toplota koja se proizvede ne mora se koristiti samo za unutrašnji prostor, već se ona može isoristiti za grejanje staklenka, bašte, bazena, podruma, garaže…  Treba imate u vidu da svaki sistem koji imate u svom domaćinstvu treba da vam doprinese maksimalno, dakle da iz njegovog sistema rada izvučete maksimum. Komfornost i udobnost života su bitne, i u njima svi rado volimo da uživamo. Zašto se toga odreći ukoliko ste već nešto uložili i želite da vam se to višesturko vrati i isplati. Na kraju konačan izbor pada na vas. Budite zato dobro informisani o svim starima koje vam se nude.