Kako da odaberete podne obloge za svaku prostoriju

Renoviranje stana u kom živimo ili onog kog smo tek kupili i od kog planiramo da napravimo svoj novi dom predstavlja izrazito komplekasan i veoma zahtevan poduhvat. Pored toga što želimo da ga uredimo po svojoj meri i damo mu lični pečat, učinimo mestom na kom ćemo se osećati prijatno i udobno, podrazumeva ne baš kratak proces tokom kog je potrebno istovremeno voditi računa o više različitih aspekata.

Svaki pojedinačni segment adaptacije podrazumeva stalno balansiranje između zamisli i ograničenja koje nameće sam prostor, između želja i mogućnosti, lepih zamisli i raspoloživih sredstava. Upravo zato je, dok se šetate po stanu i razmišljate o boji zidova, mestu za ugaonu garnituru ili se dvoumite između klasičnih i ugradnih plakara, preporučljivo da spustite pogled malo dole i počnete planiranje od osnove, od poda. Osim što podne obloge nikako ne treba zaboraviti prilikom planiranja i računanja, takođe je potrebno i dobro razmisliti o odgovarajućem tipu podnih obloga za raličite prostorije u stanu.

Parket

Postavljanje parketa u prostoriji daje joj dodatni efekat udobnog i toplog kutka, što je verovatno i jedan od glavnih razloga zbog kog je parket jedan od najpopularnijih izbora za podove u spavaćim, dnevnim i radnim sobama. U odnosu na ostale tipove podnih obloga ističe se, pre svega, svojim kvalitetom i dugotrajnošću, jer se radi o podu od prirodnog materijala, koji, ukoliko se dobro i redovno održava, može da potraje i nekoliko generacija. Postupak održavanje je veoma lak i jednostavan, a po potrebi se može, nakon određenog perioda, hoblovati i lakirati. Jedna od retkih mana parketa je što se ne može postavljati u svim prostorijama jer je osetljiv na vlagu.

Laminat

Laminat predstavlja podnu oblogu koja se sastoji od vlakana drveta smeštenih u središnjem sloju koji je obložen zaštitnim materijalom, koji pritom ima i dekorativnu ulogu. Prednost laminata je veoma laka i relativno brza ugradnja, što važi i za njegovo održavanje. Pošto se radi o materijalu koji dobro podnosi grebanje i habanje uopšte, predstavlja pravi izbor za prostorije koje će biti najprometnije. Na raspolaganju je široka paleta boja i tekstura koje oponašaju različite vrste drveta, i iako je je nešto kraćeg veka od parketa, značajno je jeftiniji i lakši za održavanje.

Vinil

Zahvaljujući vinilu moguće je i u kupatilu imati efekat topline koji pruža drvena podloga, bez bojazni da bi vlaga mogla da utiče na njenu funkcionalnost ili dugotrajnost. Osim dezena koji sasvim verno imitiraju drvo, dostupan je i veliki broj najrazličitijih dezena, boja i stilova, za svačiji ukus, po veoma pristupačnim cenama. Pore toga što dobro podnosi vlagu, prednosti vinila su i otpornost i apsorbovanje
buke, kao i osećaj mekanosti i udobnosti koji pruža dok se hoda po njemu. Osim u kupatilima, pošto pruža zadovoljavajuću zvučnu izolaciju i lako se čisti, vinil može predstavljati i savršen izbor za podove u hodnicima.
Linoleum
Linoleum se pravi od borove smole, plute, lanenog ulja, drveta, krede i različitih pigmenata i kao takav je sasvim prirodan i biorazgradiv materijal, sa antibakterijskim i antialergijski svojstvima. Kako je veoma udoban, predstavlja savršen izbor za prostorije u kojima se duže stoji, poput kuhinje. Uz adekvatno održavanje linoleum može da potraje i preko 20 godina.