Čemu služe okovi za nameštaj

Pored klasičnog nameštaja, radi lakšeg funkcionisanja potrebno je u namštaj uključiti i okove za nameštaj. Kada je u pitanju namštaj po meri, majstori koji ga izrađuju dobro znaju koji su sve delovi potrebni da bi  taj namštaj bio funkcionalan, iako mi sve te sitne delove ni ne primećujemo i ne znamo da većina komada bez okova za namštaj ne može da funkcioniše.

Dodaci nameštaju kao što su okovi ne služe samo da bi nameštaj izgledao lepše već oni ćine sastavni deo nameštaja. U okove za nameštaj spadaju razni stini ali i  veliki delovi, koji nameštaj čine upotrebljivim, ponekad i estetski lepšim. U estetici služe okovi za nameštaj koji se postavljaju spolja i na vidljiva mesta. Takve su na primer ručice za nameštaj, čiviluci i delovi za rasvetu.

Ručice za nameštaj

Ručice za nameštaj se postavljaju na vrata ili fioke, u kuhinji, kupatilu, raznim komodama u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi. Kao takve, ručice veoma doprinose i upotpunjuju izgled jednog takvog komada. Mogu biti razne veličine, oblika, materijala i boje, pa je zato potrebno izabrati one koje se najbolje uklapaju u ceolukpni izgled enterijera samo kuhinje, fioka ili celog doma. Ručice imaju svoj raspored postavljanja, pa se obično na vrata postavljaju vertikalno dok na fioke budu postavljene horizontalno. To naravno nije pravilo, pa se mogu postaviti i obrnuto.Pri odabiru ručica, pored estetike treba obratiti pažnju i na kvalitet materijala i boje od koje su napravljeni, kao i to da budu dobro postavljene kako bi uvek bile na svom mestu i služile svrsi.

Čiviluci

U okov za nameštaj koji doprinosi estetici naeveli smo i čiviluke, koji se obično postavljaju na samom ulazu u dom, hodincima, predsoblju ili holu. Čiviluci služe za čuvanje i kačenje stvari kao što su jakne, kaputi, tašne, kišobrani i slično. Bez obzira na izgled komode na koje se nalaze, čiviluci mogu imati karakterističan izgled, koji već na početku može govoriti dosta o vašem domu svojim oblikom i materijalom. Pa tako čiviluci mogu biti sitni, moderni, svetli, sve do onih velikih, izrađenih od čelika u većim dimenzijama i raznim oblicima. Pored čiviluka u okov za nameštaj se ubrajaju i držači za televizore koji su izrađeni od čelika.

Rasveta

Pri odabiru doma, večina ljudi obraća pažnju na njegovu osvetljenost, kako bi ubuduće što bolje izabrala pravu rasvetu. Međutim, i bez obzira na to kakvo je prirodno osvetljnje vašeg sadašnjeg ili budućeg doma, ne može se zamisliti da u njemu ne postoje veštačka svetla. Na temu svetla postoje razne varijacije, od sitnih uređaja kao što su lampe i lampice, do velikih lustera ili onih srednjih, dijapazon izbora je ogroman. Okovi za nameštaj podrazumevaju ugradnju rasvete koja se odnosi na dodatnu rasvetu kao što je zidna, plafonska, garderobna i druga rasveta. Okov za nameštaj podrazumeva ugradnu  rasvetu koja se bazira na rasvetu sa LED osvetljenjem, i služi kao dodatna rasveta koja osvetljava prostor, delimično zamračuje, dekoriše ga ili ima druge svrhe. Takva je na primer garderobna rasveta, gde se ugradnjom velikih plakara ugrađuju i delimično spušteni plafoni ispred garderobera ili unutar njega, kako bi pomogli pri odabiru odeće ili samo estetski doprinosili vašoj spavaćoj sobi. Prilikom uređenja stana vodite računa i o okovima koji mogu dodatno ulepšati vaš nameštaj.

U zavisnosti od vaših potreba i želja, okov za nameštaj može doprineti svakom delu nameštaja, čitavom izgledu doma ali i služiti u funkcionisanju nameštaja i doprineti njegovom kvalitetu i omogućiti dugotrajno korišćenje.