Elektrostimulacija mišića – Šta nam govore iskustva?

Tretman u kojem su elektrode priključene na naše telo i iz tih elektroda dolaze strujni impusli, deluje pomalo strašno i opasno, a deluje i kao da boli. Ovaj tretman, koji uključuje elektrode i strujne impulse stručno se naziva elektrostimulacija mišića i nije tako strašno kao što zvuči.

Svi oni koji žele da se podvrgnu ovom ili sličnim terminima, žele da znaju šta ih može očekivati kada odu u salon i kada legnu na taj sto. Taj urođeni strah da će nas nešto boleti ili da nam se mogu desiti određene gore stvari, nas ponekad parališe i zaustavlja nas u obavljanju nekih aktivnosti koje želimo. Zato, pre nego što sami naslutite šta vas može očekivati i pre nego što čujete mišljenja nestručnih ljudi, trebalo bi da čujete iskustva i komentare stručnjaka:

Uvek birajte stručna lica

Ljudi koji su imali iskustva sa elektrostimulacijom mišića obavezno napominju da izaberete stručno lice koje će vam raditi ovaj tretman. Dakle, treba izbegavati one ljude koji imaju samo određeni kurs, koji se ne razumeju u ljudsku anatomiju, koje nisu baš sigurni kako sve to funkcioniše, niti koji efekat se postiže. Dakle, da bi neko nešto dobro radio i da bi to vama donosilo rezultate, u ovom slučaju najbrže mršavljenje, onda morate da taj proces prepustite nekom stručnom licu. Ovo je prvi savet koji daju svi oni koji su radili elektrostimulaciju mišića. Šteta može biti poprilično ozbiljna ukoliko vam radi neko ko nema dovoljno znanja i iskustva.

Već posle drugog tretmana osećaju se promene

Elektrostimulacija mišića je nešto što je po efektu jako slično vežbanju. Dakle, elektrostimulacija baš kao i vežbanje aktivira mišiće i pokreće ih. Neke malo više od običnog vežbanja, neke mišića malo manje. Sve zavisi koje grupe mišića su u pitanju. Na primer kada vežbate vi nakon treninga osećate upalu u mišićima i teže sedate i slično. To je jedan dobar znak da ste dobro vežbali. Isti osećaj javlja se i nakon elektrostimulacije mišića. Znači da je delotvorno i da „radi“. One osobe koje su išle na elektrostimulaciju mišića kažu da su već posle drugog tretmana osetile upalu mišića, što je i te kako dobra stvar. Znači da se već nakon samo dva tretmana promene dešavaju i da ovaj tretman i te kako ima efekat.

Elektrostimulacija se više primećuje kod mršavijih osoba

Možda loša stvar za one koji imaju problem sa kilogramima jeste činjenica da neće smršati samo ako idu na elektrostimulaciju mišića. Dakle, morate da vežbate da biste skinuli kilograme, a elektrostimualcija će vam pomoći da aktivirate mišiće i da oblikujete svoje telo i da se zategnete. Zato iskustva mršavijih osoba kažu da se kod njih efekat vidi vrlo brzo, što je apslutno i logično, dok taj efekat ne dolazi tako brzo kod osoba koje imaju problema sa kilogramima. One moraju malo više da se aktiviraju i zatim će promene biti vidljive i kod njih.

Ne treba preterivati

Kao i sa bilo kojim drugim tretmanom, poenta je da ne treba da preterujete. Dakle, odlučite se za nekoliko tretmana, u dogovoru sa stručnim licem. To savetuju i stručnjaci, ali i oni koji su možda preterali u ovoj terapiji. Još jednom ponavljamo nećete smršati ukoliko neprekidno idete na tretmane elektrostimulacije mišića, već ukoliko ukomponujete i vežbe i ishranu i elektrostimulaciju. Onda vam i neće biti potrebno mnogo termina i brže ćete videti rezultate.