Bezmetalne keramičke krunice – i estetika i funkcionalnost

O važnosti oralnog zdravlja, odnosno zdravlja zuba i usne duplje govorili smo više puta i taman kada mislimo da je sve rečeno, pojave se nova stomatološka dostignuća. Oboleli (pokvareni) zubi mogu biti uzrok različitih ozbiljnih organskih oboljenja pa ih ne treba zanemarivati. Pored toga što zubi imaju značajan estetski učinak postoji i ona druga strana medalje a to je njihov uticaj na celokupno zdravlje organizma. Oralna higijena je najvažniji preduslov zdravih zuba i usta. Međutim, postoje slučajevi kada i pored svih preduzetih higijenskih mera i uz poštovanje saveta stomatologa zubi i dalje propadaju i kvare se. U takvim slučajevima, na žalost, kao posledicu imamo trajan gubitak zuba. Trajan gubitak zuba ima izražen socijalni karakter jer utiče na naše samopouzdanje, izgled i oblik lica i vilice, osmeh, mehaničku obradu hrane – žvakanje itd. Zubi imaju svoju ulogu u varenju hrane. Varenje hrane počinje u ustima, zubima mehanički sitnimo hranu, pljuvačkom omekšavamo itd… Dakle, koliki je značaj zdravih zuba za organizam nismo ni svesni dok ih ne izgubimo. Dentalna protetika je poslednjih godina toliko napredovala da nam pruža mogućnosti kakve ranije nismo mogli ni da zamislimo. Danas gubitak zuba, iako je svakako traumatično iskustvo, nije nerešivo. Postoje različiti načini da se gubitak zuba vrlo kvalitetno nadoknadi a gde se zadovoljavaju svi faktori a to je estetski, socijalni i zdravstveni.

I pored adekvatne higijene može se desiti trajan gubitak zuba. Na to mogu da utiču različita oboljenja poput dijabetesa ili pak genetske predispozicije. Takođe, prirodno loši i krhki zubi vremenom propadaju pa se javlja potreba za nadoknadom izgubljenih zuba. Nadoknadom se bavi stomatološka protetika kao grana stomatologije koja uspešno rešava nedostatak prirodnih zuba u vilici. Iako je stomatološka protetika nešto komplikovanija i obuhvata više konkretnih zahvata mi ćemo se baviti ugradnjom i održavanjem bezmetalnih krunica i mostova. Protetika pored nadoknade nedostajućih zuba obuhvata i njihovo kasnije održavanje ali i vrhunsku estetiku, što podrazumeva prirodan izgled zuba i potpunu funkcionalnu nadoknadu u smislu da veštačke zube možemo koristiti jednako kao što smo koristili i prave. To nam omogućavaju savremena dostignuća u stomatologiji i najbolji prirodni stomatološki materijali od kojih se izrađuju krunice i mostovi. Savremeni kompijuterski sistemi su odlučujući u izradi veštačkih zuba. U protetiku spada izrada i ugradnja krunica, koje mogu biti metalo – keramičke i bezmetalne. Izrada i ugradnja faseta, zatim proteza, koje mogu biti totalne ili parcijalne i izrada i ugradnja zubnih mostova. Krunice, odnosno navlake za zube su jedno od boljih rešenja kada je potrebno nadograditi oštećen zub i vratiti mu estetsku i praktičnu ulogu. One imaju zadatak da rekonstruišu nedostajući zub, ojačaju ga, sačuvaju od daljeg propadanja, sačuvaju estetiku vilice i usta i vrate zdrav i lep osmeh na naše lice. U poslednje vreme najčešće se koriste bezmetalne keramičke krunice koje zadovoljavaju najzahtevnije estetske standarde ali i standarde kvaliteta pa su trajne i praktične.

Bezmetalne keramičke krunice – odlično estetsko i funkcionalno rešenje

Sam naziv vam govori da u ovim protetičkim zubnim nadoknadama ne postoji dodatak bilo koje legure metala. Prave se od čiste visoko kvalitetne keramike i mogu se koristiti za nadoknadu svih zuba bez obzira da li se radi o frontalnim ili bočnim regijama gornje i donje vilice. Dakle, odlično su rešenje za bilo koji nedostajući zub. Izrađuju se od specijalnih materijala kako bi bile lagane, estetski lepe i vrlo funkcionalne, odnosno, kako bi mogle u potpunosti da zamene prirodan zub. Najčešći materijali od kojih se izrađuju keramičke bezmetalne krunice za zube su cirkonijum keramika i litijum-disilakatna keramika. Ovi materijali su se pokazali kao najbolje rešenje, jer u potpunosti zamenjuju prirodan zub. Otporni su, praktični, lagani, lepi i kvalitetni, dakle poseduju sve osobine koje ima i zdrav prirodan zub. Kvalitet, izdržljivost i tvrdoću poseduju zahvaljujući cirkonijumu. Ovo je karaketrističan materijal koji se koristi u svemirskoj tehnologiji, hirurgiji, medicini i stomatologiji. Kako smo svedoci da se iz godine u godinu povećava broj pacijenata sa alergijskim rekacijama na određene metale, bezmetalne krunice su odlično rešenje i kao preventiva ali i mogućnost da pacijenti koji poseduju metalne ili metalo-keramičke krunice izvrše zamenu i dobiju nove krunice od najkvalitetnije keramike. Najčešće alergijske reakcije javljaju se na legure koje sadrže nikl pa se ovakve metalo – keramičke krunice polako izbacuju iz upotrebe.

Bezmetalne krunice se drugačije zovu i cirkonije upravo zbog cirkonijuma koji ih čini posebnim. Ovakve zube odlikuje svetlosna propustljivost pa su vrlo slični prirodnim zubima. Kompijuterska preciznost prilikom izrade čini da odlično naležu na prirodan zub pa se iz tih razloga pacijenti najčešće odlučuju za ovakvo rešenje. Najčešće se koriste za zamenu nedostajućih zuba na prednjoj strani gornje i donje vilice kako bi se dobio potpuni estetski i funkcionlani doživljaj. Kada je potrebno da nekoliko bezmetalnih keramičkih krunica povežemo u jedan niz, tada dobijamo bezmetalni keramički most. Ovakvi mostovi koriste se kada je potrebno zameniti više nedostajućih zuba. Bezmetalne keramičke krunice za zube mogu se koristiti i kada je potrebno nadoknaditi zub koji je izgubljen frakturom, odnosno mehaničkim putem usled pada ili udarca, ali se mogu menjati i avitalni zubi koji su izgubili boju, elastičnost i tvrdoću pa su krti, lomljivi i slabi.

Bezmetalni keramički zubni mostovi i fasete

Mostovi su rešenje koje se uglavnom koristi kada nedostaje dva ili više zuba. Mostovi su lošije rešenje u poređenju sa zubnim implantima, jer imaju niz negativnih svojstava. To svakako ne umanjuje njihovu ulogu niti značaj u zubnoj protetici a cena im je prilično dostupna pogotovo u odnosu na implante pa su iz tog razloga često korišćeno rešenje za nadoknadu izgubljenih zuba. Ukoliko se pacijent odluči za bezmetalni keramički most vrši se izlivanje jednog ili više zuba na osnovu otiska zuba koji uzima protetičar. Mostovi takođe mogu biti metalo – keramički i bezmetalni. Kada su u pitanju metalokeramički na metalnu osnovu se nanosi sloj keramike pa se na stabilnost koju obezbeđuje metal nadograđuje prirodan izgled i boja koju obezbeđuje keramika. Ovakvi mostovi su jeftinije rešenje od čisto keramičkih i pacijenti se često odlučuju za njega pogotovo kada je u pitanju nadoknada zuba na bočnim stranama vilica. Zubni mostovi imaju svoje mane i prednosti. Najveće mane mostova su te što je za njihovu ugradnju potrebno izbrusiti najmanje dva zdrava zuba i pipremiti ih kako bi se mogao zakačiti most. Zubni mostovi preopterećuju zube nosače pa vremenom utiču na propadanje zdravih zuba, najčešće stradaju upravo ti zubi – nosači. Implanti su mnogo bolje i trajnije rešenje od mostova pa ukoliko imate mogućnosti uvek se pre odlučite za implante. Mostovi se takođe koriste za učvršćivanje klimavih i loših zuba kod osoba obolelih od paradentoze. Zubni mostovi svakako imaju i svojih prednosti. Oni u potpunosti obavljaju ulogu koju protetika treba da ima. Dakle, vraćaju zdrav i prijatan osmeh, omogućavaju ponovno žvakanje, održavaju oblik lica, sprečavaju apsorbciju alveolarnog grebena i pomeranja zuba itd…

Keramičke fasete ili keramički viniri su tanke ljuspe od keramike koje se nanose na spoljni deo zuba. Specijalnim fiksatorima se lepe za gleđ zuba i tako značajno estetski mogu da ulepšaju zub. Vraćaju mu boju i oblik a ugradnjom fasete moguće je promeniti veličinu zuba ukoliko postoji potreba za tim. Fasete se takođe prave od specijalne keramike, vrlo su otporne i ukoliko se stručno ugrade na zub predstavljaju trajno estetsko rešenje. Fasete uglavnom imaju estetsku funkciju mogu uspešno da reše probleme poput promene boje zuba, razmaka među zubima, određene ortodontske mane i nepravilnosti itd..