Kada su zubni implanti bolje rešenje od zubnog mosta?

Kada imate neku dilemu po pitanju svog zdravlja, prvo što treba da uradite je konsultacija sa svojim lekarom. Međutim, ukoliko smatrate da problem nije veliki i da možete sami da donesete odluku, onda treba dobro da proučite sve opcije.

Kada nekome nedostaje jedan zub, onda tu nema mnogo opcija. Situacija je sasvim jasna – ili ćete ostaviti da to tako ostane ili ćete ugraditi implante ili ćete uraditi most. Tako da, manje više, to je sve od opcija koje imate. Naravno postoji mnogo razlika između zubnog implanta i mosta. Svakako, konačnu odluku ćete doneti nakon konsultacije sa stomatologom.  U nastavku ćemo vam predočiti situacije u kojima je bolje ugraditi zubni implant, a ne da zubni most.

Nemate dovoljno svojih zuba

Stomatolozi uvek potenciraju na prirodnim zubima i trude se da na svaki način sačuvaju vaše zube. Naravno da će vam u nekim momentima preporučiti i zubne implante kada primete da je to potrebno ili kada je neophdodno, ali jednostavno će uvek insistirati da popravite sve vaše prirodne zube i onda da vide šta mogu dalje da urade. Međutim, u nekim situacijama to jednostavno nije moguće, tačnije nije izvodljiva popravka zuba. Zube koje nije moguće popraviti, moraju biti izvađeni. U tom slučaju zubni most nije dobra opcija, jer jednostavno nema fizičkih mogućnosti za koje će se most prikačiti, tačnije nema zuba. Zato bi najbolje bilo uraditi zubne implante sa zubnim krunicama i to bezmetalnim, s obzirom da su one kvalitetenije.

Vaši zubi ne mogu da izdrže most

Sve i da imate zube, ukoliko vaš zubar primeti da oni nisu stabilni, on će vam predložiti da je ipak bolje da uradite zubne implante. Nismo svi isti i jednostavno neko ima veće, a neko manje probleme sa zubima. Dakle, onda bi najbolje rešenje bilo da uradite implante, i naravno krunice za zube, koje će doprineti da vaš osmeh opet izgleda kao pre bilo kakvih problema ili čak bolje nego ikada.

Kada treba sprečiti oštećenje zdravih zuba

Postoji mnogo detalja kada se radi o ugradnji zubnog mosta. Nije dobro ni kada su zubi previše zdravi, ni kada su previše oštećeni. Zubni most u ta dva slučaja i nije neko rešenje. Zapravo, kada se radi most onda se susedni zdravi zubi bruše kako bi se isti i postavio. Međutim, kada su previše zdravi i dobri zubi, onda je zaista nepotrebno to raditi, te stomatolozi obično žele da ukažu pacijentima da je u tom smislu bolje da urade implante kako ne bi bespotrebno oštetili zdrave zube.

Kada je rastojanje između zuba veliko

Malo je slučajeva kada je zapravo idealno da se uradi most. Mora da se pogode svi prethodni kriterijumi, ali isto tako rastojanje mora da bude idealno. Naime, ako je preveliko rastojanje između zuba, onda nije moguće da ugraditi most. Obično stomatolozi ne rade most kada je rastojanje četiri i više zuba. Tako da i to imajte u vidu kada bude planirali da rešavate vašu situaciju. Sa druge strane, kada radite zubne implante sa zubnim krunicama situacija je uvek jednostavna i prosta, jer uvek možete da ih uradite. Naravno, pre svega treba samo sa vašim stomatologom da se dogovorite kakve ćete zubne implante izabrati, a kakve zubne krunice i sve ostalo onda prepuštate njima.