Nekada knjižara Beograd, danas brza hrana

Beograd je nekada imao kultne knjižare koje se se jako poštovale, imale uvek svoje kupce I rado su bile posećivane. Vremenom se dosta toga izmenilo, neki moderniji pravcu su se pojavili, sve više cveta online kupovina knjiga.

Najviše je polemisano zatvaranje svima poznate knjižare na Terazijama pod nazivom Danilo Kiš. Svakako je sada novo doba, modernizovano sa mnogim prednostima kada je brzina kupovine u pitanju, ali ne treba nikako zaboraviti čarolije nekadašnjih knjižara koje su bile simbol Beograda.

 

Kultni status knjižara Beograd

Na mestima mnogih čuvenih knjižara Beograd su nikli fast fudovi. Neretko, kladionice, drogerije. Pomenućemo jednu od poznatih knjižara koje su zatvorene posle višedecenijskog rada, a to je na prvom mestu legendarna knjižara u Cetinjskoj ulici. Pomenućemo i knjižaru Matice srpske u  Beogradu. Nekada je potezom od Slavije do Kališa bilo skoro četvrdeset knjižara. Mnogi smatraju da su te stare, beogradske knjižare imale dušu. 

 

Geca Kon odoleva vremenu

Želimo da poseban akcenat stavimo na jedinstven spomenik kulture u Beogradu, a to je čuvena knjižara Geca Kon u Knez Mihajlovoj. Adresu nije menjala, i dalje ima odlične naslove i svoje verne kupce.

 

Socijalizacija ljubitelja knjiga

U knjižarama se naravno mogla uvek kupitit knjiga ali su te kultne knjižare bile mnogo više od toga. Vodili su se neisrpni razgovori, neretko sa samim piscima, mogla se popiti i kafa, česta su bila ta neformalna druženja. Zaposleni u knjižarama su davali moge informacije povodom knjige ya koju pitate, dati vam svoje impresije, uporediti sa drugim autorima, pokazati više izdanja. Ljudi koji su godine proveli sa knjigama znaju šta su značile sve te knjižere kojih nema. Pisci su bili nemerljivo poznatiji i pristupačniji sa velikim kvalitetom kada je u pitanju pisana reč. Retko koja izdanja nisu imala širu publiku među čitaocima. Pristupačnost pisaca se ogledala u tome da su i kada nemaju promociju, obavezu da se pojave , dolatili u knjižare jednostavno da se jave, popričaju, popiju kafu.

 

Radno vreme kultnih knjižara

Iako je teorijski,na svakoj knjižari stajalo neko standardno radno vreme, u praksi se gotovo niko nije tog radnog vremena pridržavao. Kada god da ste rešili da svratite recimo do knjižare u Cetinjskoj mogli ste popiti kafu. I da ne želite da kupite knjigu uvek bi dobijali sve informacije koje su vam potrebne, pored knjiga, knjižare su štampale i stripove i ta izdanja su bila izuzetno popularna. Sada sve sve infomacije nalaze na internetu i nema te čari izlazaka književnika i novinara u kafanu kao ranije. 

 

Online kupovina knjiga

Sve je popularnije poručiti knjigu preko interneta. Mnoge knjižare danas imaju velike popuste, pompezne naslove i kupci se rado opredeljuju za ovaj vid kupovine knjiga. Dodatna pogodnost ovakve kupovine se sastoji i u tome se knjige brzo dopreme kurirskom službom, da je sama kupovina laka, u nekoliko klikova. I čitanje, i mogućnosti su modernije i sve su dalje od nekadašnjih druženja, književnih večeri i kafa u knjižari JDP-a. Online trend kupovine je dodatno napravio jaz izmedju novih kupaca i knjižara u Beogradu.  Ne možemo reći da se knjižare danas ne posećuju ali duh onog starog vremena je nepovratno izgubljen novim vremenom, novim trendovima i novom publikom koja neće imati priliku da spozna čari nekadašnjih kultnih knjižara.