Adaptacija i renoviranje kuhinje– šta je potrebno da znate?

Svaki posao izgradnje novog objekta je zahtevan i kompleksan, ali se čini da je lakše kada se kreće ,,od nule“ nego kada već postojeći prostor treba preurediti ili adaptirati.

Kao posebno izazovna prostorija za renoviranje pokazala se kuhinja. Tu treba misliti o obnovi poda, krečenju zidova i izboru disperzije za krečenje, montiranju rasvete i kuhinjskih elemenata, rasporedu električnih uređaja, zameni keremačkih pločica i izboru lepka za pločice itd. Ali i o tome kako to se uklopiti u jednu celinu koja je funkcionalna i ima smisla.

Priprema i planiranje radova

Kako bi se ovaj posao odradio što efikasnije potrebna je dobra organizacija i planiranje. Ali važan faktor u svemu tome predstavlja i prikupljanje i obrada pravih informacija kada su praktični radovi u pitanju. To se odnosi na adekvatan izbor stolarije, uklapanje ambijenta sa svim detaljima, izbor adekvatnog modela i lepka za pločice, krečenje zidova i plafona, izbor podne obloge itd. Ovo se takođe može odnositi i na izbor pouzdanog izvođača svih gore pomenutih radova.

Posao ne treba počinjati pre nego sve ne stavite na papir i imate jasan plan, bilo da se radi o renoviranju samo jednog dela ili cele prostorije. Posao se može učiniti jednostavim na prvi pogled, ali kada se krene u realizaciju mogu se desiti razne komplikacije. Osim toga, ako su vam bužetska sredstva ograničena onda je pravljenje plana neophodno.

Na vreme rezervišite termin kod majstora poput električara koji će vam biti potrebni za instalaciju struje i montažu nove rasvete. Zatim biće vam potreban stolar ukoliko želite da pravite kuhinjske elemente po svojoj meri. Njima treba obavezno dodati molera i keramičara koji će biti zaduženi za najbolje izdanje disperzije za krečenje na zidu, ali i za kvalitetno postavljene pločice čiji lepak za pločice neće biti loše nanesen. Moguće da će biti potreban i vodoinstalater, a možda i zidar.

Unesite boje u kuhinju izborom smelijih boja i odabirom adekvatnog lepka za pločice

Izbor stila koji će ova prostorija u vašem stanu ili kući imati je od ključnog značaja za uklapanje svega ostalog. Zato u tom delu budite obazrivi i mudri, ali i smeli te pustite mašti na volju. Ipak se radi o vašem prostoru u kojem treba da se osećate prijatno dok u njemu boravite.

Adekvatan izbog dezena keramičkih ili sada popularnih granitnih pločica je od velikog značaja. Njima se upotpunjuje vizuelni doživljaj prostora, a vedrije boje u izboru daće posebnu čar svemu tome.

Ipak, jako bitna stvar je i da se lepak za pločice odabere shodno materijalu od kojeg su one napravljene kao i u odnosu na sami model. Ako samo radite ovaj posao, bilo bi dobro da od prodavca potražite savet u vezi sa odabirom najboljeg lepka za pločice u vašem slučaju, a na internetu se edukujete o tome kako se pravilno nanosi lepak za pločice i kako sam proces postavljanja treba da izgleda. A možda najbolja opcija je da aganažujete majstora za taj posao.

Izbor disperzije za krečenje za kuhinjske zidove

Ovaj posao takođe možete obaviti sami ili za njega možete angažovati majstora. Ali je mnogo lakši posao od keramičarskog svakako. Kako postoje tri vrste boje za farbanje zidova i plafona (obična boja ili poludisperzija, disperzija i akrilna boja) prvo treba napraviti dobar i adekvatan izbor shodno prostoru koji je namenjen i celokupnom stilu i ambijentu.

Odabirom disperzije za krečenje birate boju koja je finije strukture i ima bolju pigmentaciju od prve grupe, što znači da ima i bolju pokrivenost, čime je i njena cena veća. Najjeftinija je bela boja, a ostale cene variraju od tonova koji izaberete.