Kako do što boljeg zaposlenja: Online edukacija i rad na sebi

Razvoj modernih tehnologija i društvene promene koje su zadesile svet poslednjih godina, zauvek su izmenile tržište rada, a sa tim u vezi i kriterijume za zaposlenje. Pojavila su se potpuna nova zanimanja bez kojih danas određene kompanije ne mogu da funkcionišu. Svedoci smo svakodnevnih promena koje se odvijaju u biznis svetu, a aktuelni trendovi diktiraju funkcionisanje gotovo svakog poslovanja.

Veštine koje su nekada bile u fokusu i morao je da ih poseduje svaki zaposleni, sada možda više nisu u centru pažnje. Kako bismo se prilagodili trenutnoj situaciji i uhvatili korak sa dešavanjima oko nas, neophodno je da reagujemo na vreme i pronađemo sigurno mesto u konkurentnom svetu biznisa.

Dolazimo do trenutka kada je našoj karijeri potrebna drugačija vrsta edukacije i usavršavanja, usled naglih poromena koje potresaju skoro svaku sferu poslovanja. Osvrnućemo se na nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da vaš profesionalni život podignete na novi nivo.

Pronađite odgovarajuću oblast

Pre nego što uložite vreme i novac u dodatno obrazovanje, preispitajte se i utvrdite da li zaista želite da se bavite trenutnim poslom. Ovde ne mislimo na konkretnog poslodavca ili kompaniju, već na vrstu posla, odnosno sektor poslovanja.

Da li me ovakvi izazovi ispunjavaju, da li su dovoljno stimulativni i da li mi donese zadovoljavajuću zaradu – neka su od pitanja koja je neophodno sebi postaviti kako biste odredili pravac vaše karijere. Važno je osluškivati sopstvene potrebe, jer ćemo samo na taj način moći udovoljiti sebi i biti zadovoljni potezima i inicijativama koje preuzimamo.

Upoznavanje sa aktuelnim tržištem

Kada ste ustanovili kojim konkretnim poslom želite da se bavite i na kojim poljima da se usavršavate, vreme je da se upoznate sa trendovima na tom određenom polju. Koje veštine su potrebne za traženu poziciju ili koji računarski program morate savladati kako biste bili konkurentniji na tržištu rada.

Ne zaboravite da kvalitetno napisana biografija može biti velika prednost i izdvojiti vas iz mnoštva prijava, stoga je važno posvetiti pažnju ovom delu potrage za poslom. Oglasi za posao koje Novi Sad ili Beograd nudi, zasigurno su raznovrsniji, a činjenica je da veći gradovi pružaju više mogućnosti mladima, odnosno svima koji žele da unaprede svoju karijeru.

Poslovne konekcije

Napredovanje u karijeri i pronalazak novih profesionalnih prilika podrazumeva prethodno ostvarivanje poslovnih kontakata. Uočićete da svaki uspešan pojedinac ima široku mrežu podjednako uspešnih kolega i da veliku pažnju pridaje očuvanju tih poslovnih veza. Poznavanje ljudi u biznis svetu predstavlja izvor znanja i novih mogućnosti, jer nikada ne znate ko od njih može da vam postane saradnik i ponudi vam dobru priliku za zaposlenje.

Budite aktivni na popularnim poslovnim mrežama i održavajte kontakte, profil apdejtujte najnovijim aktuelnostima i ne zaboravite da unesete sve promene koje se tiču vašeg usavršavanja i radionica koje ste nedavno pohađali.

Nove veštine za nove prilike

Zahvaljujući razvoju modernih tehnologija, usavršavanje i sticanje novih veština nam je danas postalo dotupno u gotovo svakom trenutku. Tradicionalno obrazovanje ne može da isprati promene koje se dešavaju u sferi biznisa, i ne može da odgovori na potrebe današnjice. Iz toga razloga postoji velika potražnja za alternativnim vidovima učenja i sticanja znanja. Neke od osnovnih prednosti onlajn edukacija jesu ušteda vremena i fleksibilnost.

Slobodno vreme je danas luksuz koji retko ko može da priušti, stoga se ovaj vid učenja pokazao izuzetno praktičnim, jer može da se obavlja u bilo kom trenutku i sa bilo kog mesta. Ponuda edukacija je zaista široka, a veliki broj kurseva i dalje može da se pronađe besplatno.

Budućnost poslovanja

Pandemija koronavirusa je napravila revoluciju i onlajn edukaciju učinila dostupnu gotovo svima. Čak su i đaci u osnovnim školama pristupili ovakvom načinu funkcionisanja, koje se pokazalo izuzetno uspešnim. Paralelno sa tim, broj onlajn poslova je takođe drastično porastao, u odnosu na period pre pojave pandemije. Sve veći broj kompanija odlučuje se na angažovanje svojih zaposlenih van kancelarija i poslovanje prilagođava novom dominatnom načinu rada.

Napredovanje u karijeri i bolji poslovni rezultati jesu cilj mnogih. Međutim, kako bi ishod bio pozitivan, moramo se prilagoditi potrebama na tržištu rada današnjice i pratiti aktuelnosti. Ulaganje u obrazovanje i kontantno usavršavanje jesu potezi koji se na kraju uvek isplate i donesu nam uspeh na poslovnom i privatnom planu.