5 razloga zašto vam se baterija na telefonu brzo troši

Većina korisnika, a posebno pripadnici mlađe generacije, svoje pametne telefone koriste gotovo po ceo dan. Međutim, čak i sa relativno smanjenom upotrebom, mali broj telefona ima bateriju koja će izdržati do narednog jutra sa jednim punjenjem. 

S obzirom da vodeći modeli koji su dostupni na tržištu koštaju više od hiljadu evra, pomislićete da je baterija kod tako skupih uređaja kvalitetnija i sposobna da traje duže. Ipak, kod gotovo svih mobilnih aparata, bez obzira na njihov cenovni rang, baterija ima probližnu dužinu trajanja. Unapređenja po pitanju autonomije nisu primetna čak ni kada se uporede nove serije telefona sa starijim modelima. 

Ukoliko ste prodali svoj stari smartfon firmi koja radi otkup telefona i kupili nov uređaj a čini vam se da baterija ne traje dugo kao na starom aparatu, evo nekoliko razloga zašto je to tako.

#1 Snažniji procesor – veća potrošnja energije

Najveći razlog zašto baterije ne traju duže je taj što procesori kojima su opremljeni noviji modeli troše više energije. Uzmimo na primer Samsung Galaxy Note. Ova serija mobilnih telefona, poznata po izuzetnoj izdržljivosti baterije, vrlo malo se promenila od kako je Samsung proizveo svoj prvi Galaxy Note model. 

Kapacitet baterije se promenio i postao veći. Prvi model u seriji je došao sa kapacitetom od 2500 mAh dok novije verzije, poput Galaxy Note 20 Ultra, imaju bateriju kapaciteta 4500 mAh. Ako bi gledali samo kapacitet to bi značilo da bi telefon bio u stanju da bez problema radi i do 80% duže između dva punjenja. Međutim, u praksi to nije tako.

Mnogo svetliji AMOLED ekran sa većom rezolucijom i brzinom osvežavanja od 120Hz, jači procesor i više RAM-a značajno utiču na povećanje potrošnje energije. Osim osnovnih hardverskih noviteta,, više je i aplikacija koje rade u pozadini, što utiče da telefoni traže još energije. Kada na sve ovo dodate konstantno uključen Wi-Fi, Bluetooth i NFC jasno je zašto se dužina jednog trajanja baterije nije značajno promenila u odnosu na stare mobilne telefone. Takođe, i oprema za pametne mobilne telefone poput bluethoot zvučnika, bežičnih slušalica i raznih drugih dodataka, zahtevaće dodatnu energiju i trošiti bateriju telefona. 

#2 Sve tanji i tanji telefoni

Pametni telefoni su vremenom postajali sve tanji i tanji. Prvi iPhone koji je predstavljen 2007. godine imao je debljinu od 0,46 inča (oko 11,7 mm). Današnji vodeći model iPhone 13 Pro Max je za oko 40% tanji, odnosno ima debljinu od 0,30 inča (oko 7,2 mm).

Iako tanji telefoni izgledaju lepše, modernije, lakši su za održavanje i nošenje, oni takođe imaju i manje mesta za bateriju. Proizvođači, kako bi svoje modele učinili što atraktivnijim za kupce, smanjuju pametne uređaje a manja baterija uglavnom znači i manji kapacitet. Čak iako je tehnologija proizvodnje postala bolja a sama baterija kompaktnija, to je veoma malo donelo na polju dužine trajanja autonomije.

#3 Vremenom baterija stari

Ako posedujete pametni telefon koji je stariji od dve ili tri godine, verovatno znate da će vrlo brzo litijum-jonska baterija kojom su opremljeni uskoro postati neupotrebljiva. Iako se mogu puniti mnogo puta, maksimalni kapacitet punjenja zadržavaju samo u ograničenom broju ciklusa.

Ovaj problem možete rešiti zamenom baterije na starijim Android uređajima. Kupite novu, skinete zadnji poklopac i zamenite je. Međutim neki od modela nemaju tu mogućnost ili je ne možete sami zameniti ili vam se ne isplati. U tom slučaju naš savet je da potražite firme koje se bave kupovinom starih mobilnih aparata. Na internetu ukucajte otkup telefona Beograd i izaći će vam adrese firmi koje će rado kupiti vaš stari mobilni aparat.

#4 Brzo i bežično punjenja baterije i prodaja mobilnih dodataka

Još jedan od razloga zašto se dužina trajanja baterije kod pametnih telefona nije produžila je i taj što proizvođači nemaju interesa da podstiču takve proizvode. Jednostavno žele da što više prodaju.

Mnogi proizvođači danas hvale brzinu punjenja i funkciju bežičnog punjenja uređaja. Činjenica je da se pametni telefoni danas mnogo brže pune nego što je to bio slučaj ranije. Neki od vodećih uređaja mogu se napuniti do 100% za manje od sat vremena. Osim toga, bežično punjenje gotovo da je postalo standard među proizvođačima mobilnih aparata.

Zato umesto postavljanja većih baterija u svoje mobilne aparate proizvođači izrađuju i prodaju dodatke koji produžavaju njihovo trajanje. Tako na primer, Apple prodaje futrole za baterije koje ih pune dok ste u pokretu i produžavaju njeno trajanje (jedna vrsta eksternih punjača). I kompanija Samsung ima u svojoj ponudi pakete i uređaje za bežično punjenje koji rade isključivo na njihovim modelima.

#5 Razvoj baterija nije značajno napredovao

Razvoj tehnologije izrade baterija je spor proces. Litijum-jonska tehnologija koja se decenijama koristi se konstantno unapređuje ali ne toliko koliko bi mi želeli. Ovo nije samo problem koji je vezan za industriju mobilnih telefona, već i za auto industriju. I bez obzira na ogromna ulaganja upravo u ovaj deo proizvodnje, napredak nije ni upola tako brz kao kada su u pitanju ostale komponente mobilnih uređaja. 

Ovo su neki od osnovnih razloga zašto baterija vašeg novog pametnog telefona ne traje duže ili puno duže od ranijih modela koji ste imali. Naravno ukoliko smatrate da nijedan od ovih razloga nije u pitanju i da vaš novi mobilni uređaj ne drži bateriju koliko bi trebalo, obratite se ovlašćenom servisu ili prodavnici u kojoj ste ga kupili. Uvek postoji mogućnost da je došlo do tehničke greške u izradi baterije.