Promene u 9 . i 10. nedelji trudnoćekoje možete da očekujete

Kalendar trudnoće trudnoću računa po nedeljama, a svaka nedelja donosi važne promene. Baš sa devetom nedeljom počinje treći mesec, još uvek ste u prvom trimestru.

Rast hcg hormona

Hormon humani horionski gonadotropin, poznatiji kao hcg, naziva se i hormnon trudnoće. Rast ovog hormona potvrđuje trudnoću, a prati se tokom trudnoće i jedan je od dokaza da je trudnoća uredna i da protiče dobro. Rast ovog hormona potvrđuju i kućni testovi na trudnoću. Kada test potvrdi trudnoću vrednost ovog hormona je oko 7000 mlU/ml. U 9. nedelji trudnoće vrednost ovog hormona je najviša i dostiže 120000 mlU/ml, a kasnije u toku trudnoće opada.

Vrednost hcg koja je u trudnoći viša od očekivane može ukazati na blizanačku trudnoću, a ona koja je manja od propisane može biti znak vanmaterične trudnoće ili pobačaja.

Simptomi u 9. nedelji

Rast hormona trudnoće i njegova najviša vrednost u devetoj nedelji pokazuje i da su simptomi u ovoj nedelji veoma izraženi. Ono što se često naziva ,,ludovanjem hormona“ usloviće burne promene raspoloženja. Jutarnja mučnina, koja nije rezervisana samo za jutro, nastavlja se. Prisutni su i umor, pospanost, snižavaju se pritisak i menja se nivo šećera u krvi. Takođe, postoji i veća potreba za mokrenjem. Ovi simptomi prisutni su kod većine trudnica, ali svako pravilo ima izuzetke, pa će neke žene biti bez ili sa slabo izraženim simptomima.

10. nedelja trudnoće

U 10. nedelji trudnoće možda će se već primetiti trudnički stomak, mada to zavisi od mnogo faktora i nema pravila koje bi odredilo kada se promena najbolje vidi. Ako bismo veličinu bebe i materice poredili sa nečim poznatim, može se reći da je u ovoj nedelji beba veličine šljive ili kestena, oko 4 cm, a materica veličine grejpfruta. Svi simptomi iz prethodne nedelje i dalje se ispoljavaju.

10.  nedelja i prenatalni test

Prvi prenatalni test može da se uradi baš u ovoj nedelji. Test koji se radi u ovoj nedelji spada u neinvazivne jer se radi iz uzorka krvi majke. U krvi majke ima dovoljno dnk fragmenata bebe, pa je moguće sa velikom pouzdanošću utvrditi eventualne genetičke bolesti.

Potreba za ovakvim testovima zavisiće od starosti trudnice kao i od naslednih faktora.

Saveti za 10. nedelju

Ukoliko niste prestali sa pušenjem, sada je pravo vreme za to. Vodite računa o ishrani i ne unosite beskorisne kalorije. Kontrolišite težinu, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Prekomerna težina u trudnoći smetaće svakoj trudnici, a nosi i rizik zbog raznih komplikacija što u trudnoći što na samom porođaju.

Zbog čestog umora može se desiti da vam se ritam spavanja poremeti. Recimo ako češće dremtete danju, nećete moći da spavate noću. Zato je pametno smanjiti unos kofeina, kretati se dovoljno u toku dana, raditi i vežbe koje vam prijaju. Da biste izbegli gorušicu koja je uveče i noću najizraženija, izbegavajte kasne i obilne obroke.

Deseta nedelja i prvi bebin film

U desetoj nedelji često se radi 3D i 4D ultrazvučni pregled, takozvani ekspertski ultrazvuk. Sa ovog pregleda izaći ćete i sa slikom i sa filmom na kome se vidi beba i registruju se njeni pokreti.