3 vrste bojlera i 3 vrste kazana – suziće izbor na ono što vam je potrebno

Kada u razgovoru neko pomene nešto što je svima već dugo poznati, kažemo – sad si izmislio toplu vodu. Možda ste se zato zapitali, ko je zaista „izmislio toplu vodu“? Otkriće tople vode datira još iz antičkog Rima. Tada su samo privilegovani mogli da je imaju, a o tome danas svedoče ostaci rimskih kupatila. Prvi bojleri za kućnu upotrebu javljaju se tek u 19. veku, a ekspanziju dostižu u 20. veku. Danas toplu vodu poseduje gotovo svako domaćinstvo, a bojler je jedan od najneophodnijih uređaja, bez kog ne možemo zamisliti svoju svakodnevicu.

Vrste bojlera

Akumulacioni bojleri – montiraju se u glavnom u kupatilima i zapremina im je od 30l do 100l. Na vodovodni sistem se povezuju dvema cevima, direktno preko zida, i rade pod pritiskom, tako što se prvo napune vodom pa je onda zagrevaju. Akumulacioni bojleri se montiraju horizontalno ili vertikalno i mogu biti prohromski ili inoks bojleri.

Prelivni bojleri – imaju znatno manju litražu (oko 15l) i zato se u glavnom koriste u kuhinjama. Ako se montiraju ispod slavine onda su niskomontažni, a ako se montiraju iznad slavine, onda su visokomontažni. Takođe se dele i na bojlere visokog i niskog pritiska. Prelivni bojleri niskog pritiska koriste slavine sa tri cevi i rade bez pritiska. Dve cevi povezuju bojler sa baterijom, a treća cev je povezana sa vodovodnim sistemom. Kao i akumulacioni bojler i prelivni najpre akumulira vodu, pa je onda zagreva. 

Prohromski bojleri – povezani su na vodovodni sistem pomoću dve cevi i rade pod pritiskom vodovodne mreže. Oni su manjih dimenzija (od 10 do 18 Kw) i postoje visokomontažni i niskomontažni bojleri. Kod njih nema akumulacije, već se voda greje trenutno, dok je u bojleru. Kod prohromskih bojlera je snaga grejača oko deset puta jača nego kod onih koji vodu akumuliraju i na taj način je moguće da se voda zagreva čim dođe u kontakt sa tim grejačem.

Vrste kazana u bojleru

Prohromski kazani – Najkvalitetniji bojleri su oni koji imaju kazane od inoksa, prohroma ili rosfraja, jer svi ti tipovi kazana upućuju na nerđajući čelik. Prohromski kazan je sačinjen od čelika sa legurom hroma i nikla, sterilan je i ne krordira. To znači da ne zahtevaju dodatne premaze kao zaštitu od korozije. Bojleri sa inoks kazanom garantuju hemijsku i bakterijološku ispravnost vode i dosta dugo mogu da traju.

Emajlirani kazani – Izrađuju se od nerđajućeg crnog čelika koji je premazan emajlom, što predstavlja zaštitni sloj (može biti od stakla i keramike, od kombinacije stakla i porculana i sl). S obzirom na to da su njegove karakteristike slične staklu, on štiti od rđanja i vodu čini fiziološki i bakteriološki isptravnom.

Polipropilenski kazani – Najduže održavaju vodu toplom, jer je polipropilen termoplastični polimer, koji je odličan izolator. Upotrebljava se za malolitražne bojlere u domaćinstvu i garantuje fiziološku ispravnost vode.

Održavanje bojlera

Redovno održavanje bojlera, produžava njihov vek. Taloženje kamenca (naročito kada je kao kod nas voda dosta tvrda) i redovno korišćenje bojlera, vremenom neminovno dovodi do izvesnih kvarova, ali se oni pravilnim održavanjem mogu maksimalno prolongirati. Trebalo bi povesti računa o grejačima u bojleru, kao i o termostatu, koji su takođe podložni povremenim kvarovima.