Zaustavite lice koje pada

Starenje je neizbežno, kao i promene koje nosi sa sobom. Teško je prihvatiti da se stvari polako menjaju, telo usporava, a koža stari. Dobra vest je da se mladalčki izgled lica može što duže zadržati. Pravilna nega lica je nešto što se podrazumeva, a za vraćanje kalendara unazad facelift je neprocenjiv.

Podizanje lica ili facelift postoji već decenijama

Gotovo sto godina je prošlo od prvog pokušaja da se uradi facelift tehnika se razvijala, a zamah je dobila 60ih godina prošlog veka kada je kozmetička hirurgija uveliko bila u punom razvoju. Međutim, sedamdesete godine donose saznanje da se lice spušta i menja svoj oblik upravo zbog tankog sloja ispod kože koji se vremenom troši i nestaje. Taj sloj je neđto kao kombinacija masti i mišića. Facelift je za to bio konačni spas. Zatezanjem kože vraća se jedriji izgled, a lice uspeva da zadrži svoj prvobitni oblik. Danas se zatezanje lica kreće od nehirurških preko minimalno invazivnih, pa do potpuno hirurških opcija.

Facelift bez operacije

Dugi niz godina nije postojala takva stvar kao što je facelift bez upotrebe hirurškog noža. Svima koji su želeli facelift ponuđena je jedna opcija: potpuno zatezanje kože lica. Ovaj pristup nije bio adekvatan za mnoge, pa samim tim i rezultati su često bili diskutabilni. Na svu sreću, danas postoji mnogo opcija, pa i neinvazivni facelift, kao i prirodne opcije koje pomažu kao preventiva i kod prvih znaka starenja. Oni koji žele osvežen izgled, bez velikih intervencija se najčešće odlučuju za ovu metodu. Nehirurško zatezanje lica nema ožiljkei rezove. Ova procedura je kombinacija botoksa i filera za lice gde se zamenjuje izgubljeni volumen – uglavnom vidljiv na obrazima, slepoočnicama, usnama, oko usana i ispod očiju. Fileri popunjavaju tu prazninu i ponovo daju svežinu. Takođe, određene vrste filera mogu podići kožu bez dodavanja volumena. Ovo je posebno važno za osobe sa već prirodnim punijim licem ili izraženim jagodicama.

Mini facelift

Kao što i ime kaže ovo je facelift koji podrazumeva minimalne rezove, najčešće oko linije kose kako bi se podigao donji deo lica. Mini facelift spada u operativni postupak koji traje 3- 4 sata.

Hirurg postavlja male rezove ispred ušiju koji se protežu od linije kose do dna ušne resice. Zatim se nežno povlači koža na gore. Višak kože i tkiva se uklanjaju kako bi lice dobio zategnut izgled. Prednost ovog zahvata podrazumeva brži oporavak od klasičnog facelifta i mnogo manji ožiljci, koji mogu biti gotovo nevidljivi. Efekti ove intervencije se vide minimum nakon 2 godine, a nekada mogu potrajati i do 6 godina.

Klasičan facelift

Podizanje lica klasičnom metodom podrazumeva uklanjanje viška masnog tkiva, zatezanje mišića lica i rezove kojima se preoblikuje koža lica kako bi se dobio glatkiji, čvršći izgled. Postupak se odvija na licu ili vratu, tako što hirurg odvaja kožu od masnog tkiva i mišića. Zatim se mast uklanja. Konci se koriste za podizanje potpornih slojeva lica i vrata, a koža se povlači na svoje mesto uz uklanjanje viška. Ukoliko lice visi, ali je i dalje zadržalo neki oblik elastičnosti, onda je pravo vreme za facelift, koji može osobu podmladiti i do 15 godina. Oporavak je nešto zahtevniji, ali efekti podizanja lica traju veoma dugo, gotovo zauvek. Koža, naravno i dalje stari, ali sada ima načina da se vreme uspori.