Zatezanje kapaka ( blefaroplastika ) – sve što treba da znate

Blefaroplastika je intervencija kojom se postiže podizanje i zatezanje kapaka. Razlozi za intervenciju mogu biti čisto estetske prirode, ali i da bi se očuvao vid na ugroženom oku.

Razlozi za hiruršku intervenciju?

  • Ako su spušteni kapci nastali usled gubitka elastičnosti i kolagena u koži toliko da se koža iznad oka postepeno spušta na dole. To se najčešće sreće kod starijih osoba i može stvoriti i problem sa vidom.

  • Ako se i pored lečenja uzroka stvaranja opuštenih kapaka ( bolji san, smanjen unos soli, prestanak pušenja) problem i dalje javlja, operacija kapaka je jedina trajna alternativa

  • Ako je neki od nerava izgubio svoju funkciju ili je mišić previše slab da pravilno podiže kapke i tada je podizanje kapaka hirurškim postupkom jedina alternativa.

Ko su dobri kandidati za operaciju?

Iako je ovo gotovo rutinska intervencija potrebno je da osobe budu dobrog opšteg zdravlja i da to analize i pokažu.

Biće vam potreban izveštaj interniste, specijalistički pregled anesteziologa, potvrda da ne postoje alergije, analiza krvne slike… Sve ovo je potrebno da bi se mogla dati anestezija i da bi oporavak kasnije protekao što bolje.

Kakva anestezija se primenjuje?

Ovakva operacija kapaka ne zahteva totalnu anesteziju i ona se najčešće daje lokalno u područje na kojem se vrši intervencija. Lokalna anestezija je manji šok za organizam i omogućava normalno funkcionisanje kratko nakon intervencije.

Za one sa većim strahom pre lokalne anestezije se može dati i sedativ što u kombinaciji predstavlja analgosedaciju. 

Kako se izvodi zatezanje kapaka?

Intervencijom se otklanja višak kože kapka čime se on vraća u prirodniji položaj. Rez se izvodi na prevoju pa je on kasnije potpuno neprimetan. Sama procedura traje od 45 minuta pa do 90 minuta za podizanje kapaka na oba oka.

Na prvom mestu je važno pronaći dobrog hirurga i odličnu ordinaciju da bi se intervencija pravilno izvela i tako sprečile komplikacije koje su inače retke.

Ono što je za samu intervenciju bitno reći je da se tek nakon mesec dana vide rezultati, ali treba biti realan i neočekivati čudo. Nekad rezultat nije u potpunosti otklonio problem pa se operacija kapaka mora ponoviti što je daleko bolje nego preterati sa podizanjem tokom samo jedne procedure.

Oporavak

Nakon intervencije kući se ide nakon par sati a konci skidaju posle 7 dana.

Ako se javi bol koji inače ne bi trebalo da bude jak smeju se uzimati lekovi protiv bolova. Preporučljive su hladne obloge koje će smanjiti otok koji je takođe normalan.

Prvih nekoliko dana bi trebali da spavate sa uzdignutom glavom na jastuku, a tokom dana da nosite naočare za sunce kao zaštitu od vetra, prašine i jake svetlosti sve do potpunog oporavka.

Dobar oporavak traži da 3-4 dana provedete odmarajući i oči ne naprežete a nakon toga se možete vratiti normalnom životu.

 

Uz pravi izbor hirurga imaćete sve informacije pa nece biti nikakvih iznenađenja i dilema. Ovo je rutinska procedura kojom se saniraju spušteni kapci kao estetski problem ali će se rešiti i psihička barijera koja postoji kada smo svesni nekog svog nedostatka koji nas opterećuje.