Kako biti bezbedan obavljajući radove na visini – građevinski projekti i građevinske skele 

Već sa dolaskom toplijih meseci mogu započeti određeni građevinski radovi koje je sneg sputavao. Uz suvo vreme mogu se izbeći mnoge građevinske nesreće ali je potrebno da profesionalci za rad na visinama poštuju sigurnosne zahteve. 

Rad na visinama i građevinske skele

U toku izvođenja radova na fasadi ili krovu potrebno je biti veoma odgovoran. Rad na izrazito velikim visinama može podrazumevati kako popravke, tako i montaže i demontaže. Ponekad su građevinske skele ono što je prekopotrebno za ugradnju gromobrana, klimatizacionih uređaja, satelitskih antena, metalnih konstrukcija, zastakljivanja, fasadnih obloga ali i za svaki vid izgradnje. Građevinske skele rešenje su problema vezanih za svaku vrstu visinskih radova. Uz adekvatnu opremu, alat i zaštitne elemente, građevinske skele služe kao pomoć mnogim monterima, tesarima, krovopokrivačima, zavarivačima i drugim majstorima. Građevinske skele omogućavaju neometano kretanje i rad samo ukoliko imaju kvalitetne čelične ramove sa platformama. Bilo da su pokretne ili ne, građevinske skele moraju imati zaštitne elemente poput vetrobrana, ogradica, merdevina za prelazak na višu platformu, pričvršćivača i tako dalje. Ali, bez obzira na kvalitet i dobru montažu skela neophodno je da se svaki majstor na gradilištu pridržava mera bezbednosti na radu. 

Bezbednost i propisi 

Rad na visini može podrazumevati s vremena na vreme obavljanje posla na skučenom i opasnom mestu. Da radnik ne bi pao sa velike visine, ili se povredio alatom i elementima potrebnim za obavljanje radova bilo da je u pitanju popravka, montaža ili demontaža bitno je da svoj okolni prostor održava čistim. Nepotrebni materijal i ostaci trebalo bi da budu uklonjeni iz radnog okruženja pre nego što dođe do njegovog nagomilavanja. Građevinska skela poseduje svoju nosivost koju ne treba pretrpavati sa teretom. Zatim, svaki otvor na primer za prozor koji je u zidu na velikoj visini trebao bi biti ograđen, a znakovi opasnosti postavljeni u blizini kritičnih zona. Pored toga, radnici bi trebalo da nose sigurnosne pojaseve i kacige, ali i da svoj rad obustavljaju prilikom neadekvatnih vremenskih uslova. 

Završni građevinski radovi uz pomoć skela 

Oblaganje fasade sa kamenim pločama, ugradnja izolacije, dekorativnog maltera, oslikavanje zidova, postavka rasvete ili zidnih reklama, prekrivanje fasadnog sloja sa kamenčićima i svaki drugi sličan kreativan posao ne može biti obavljen u momentima kada je vidljivost slaba bilo da je u pitanju usled magle ili nepovoljnih vremenskih uslova. Za svaki vid dekorativne gradnje i upotrebu boja, lakova, lepkova i sličnih materijala potrebno je lepo vreme ali i mere predostrožnosti. Građevinske skele uveliko koriste i dizajneri fasada koji nadgledaju i pružaju završnu obradu poboljšavajući spoljašnji izgled konstruisanog objekta. Posao dizajnera veoma je inovativan jer najčešće prati razne urbanističke i umetničke koncepcije. Projekti koji su izuzetno složeni najčešće su u pratnji inženjera, dizajnera, ahitekata, ali njihovo izvođenje ne bi bilo moguće bez visokokvalifikovanih majstora. Da bi se realizovala rekostrukcija ili dekoracija bilo kog visokog objekta potrebna je savršena ravnoteža između kvaliteta radne snage, opreme, materijala, vremenskih uslova i građevinskih skela. Iz tog razloga veoma je bitno uzeti u obzir sve mere predostrožnosti i u toplim prolećnim, letnjim i jesenjim mesecima adekvatno obaviti željene radove na visini.