Kako da decu pripremite za srednju školu?

Odmiče polako školska godina, učenike osmog razreda očekuje buran beriod. Kraj osmeg razreda donosi buru emocija koje dobro prodrmaju učenike, ali i roditelje. Prelazak iz osnovne u srednju školu je vrlo stresan zbog novog okruženja, novog prostora, novih profesora, novih predmeta…Bitno je da roditelji pravim savetima pomognu detetu da se što pre i što lakše snađe u tim novinama. Vrlo je bitno da roditelji pomognu detetu da odabere pravu školu za sebe.

Mnogi bi da nastave školovanje sa najboljim drugom, sa drugaricom, a neki bi da idu u školu koja je najbliža kući. Najvažnije je da usmerite osmaka da izabere srednju školu koja je najbolja za njega u njegovim dugoročnim planovima. U tom uzrastu dete još uvek nije sigurno šta za sebe želi u nekom dugoročnom periodu, zato roditelji treba savetima da usmere pravi izbor. Odluka o upisu srednje škole je jedna od najvažnijih odluka u životu, zato je ne treba donositi na brzinu. Pre donošenja odluke važno je da se prikupe sve informacije o školama koje budućeg srednjoškolca zanimaju, o programu, načinu rada i budućem zanimanju. Svaka srednja škola ima svoj sajt, gde možete pročitati sve što vas zanima o konkretnom obrazovnom profili gde će dete nastaviti da razvija svoje interese i ono što je najvažnije, da bude svoje. Budite spremni da dete odvojite, ukoliko je zrelo i spremno za odvajanje, pružite mu podršku da se školuje u školi koja je u drugom gradu, ukoliko to želi i prepoznate da je to prava odluka. Prava odluka je najbolja invensticija u budućeg čoveka.

Pribor za školu je sledeći korak u pripremi

Svaki obrazovni profil ima svoj program rada, u skladu sa njim spisak potrebne literature i pribora za školu. Nemojte čekati zadnji trenutak za kupovinu pribora za školu, na vreme proverite gde su najpovoljnije cene. Često viđamo srednjoškolce da ide u školu sa jednom sveskom u džepu. Trudite se da vaš srednjoškolac sačuva navike iz osnovne škole, da ide opremljen za čas, da ima pribor potreban za rad. Teško je objasniti buntovniku u tim godinama da treba da vas posluša, zato se trudite da ličnim primerom pokušate da objasnite da priprema za nova iskustva u srednjoj školi rešava strahove od neočekivanog.

Pronađite najkraći put do škole

Putovanje do škole je često prava avantura, neka budući srednjoškolac tu avanturu započne sa vama. Ne čekajte početak školske godine, iskoristite slobodno vreme za šetnje i istražujte najkraći ili najinteresantniji put do škole ili tražite da usput prođete pored knjižare, kako bi ubuduće vaš srednjoškolac znao gde najbliže može kupiti pribor za školu. Olakšajte detetu da se prvih dana snađe u novoj, možda i nepoznatoj okolini. Neke škole čak organizuju za osmake upoznavanje sa školskim prostorom, kabinetima, nastavnicima..Podstaknite budućeg srednjoškolca da se raspita da li i srednje škole o kojima razmišlja organizuju takve posete.

Motivišite dete da bude ličnost

Najvažnije je da dete motivišete da bude svoje, da ne odustaje od svojih stavova i da uvek iskaže svoje mišljenje, pravi prijatelj i nastavnik uzeće to kao dobar savet.