Kupovina prvog stana na kredit

Banke i država daju posebne subvencije i olakšice za rešavanje stambenog pitanja i kupovinu prvog stana. Država propisuje niže učešće po kreditima, ali i povraćaj PDV-a pri kupovini prvog stana što je idealno za one koji su prvi vlasnici neke nekretnine.

Biti podstanar je opcija koja mnoge uljuljka i stvara još veći strah od preuzimanja rizika za trajno rešavanje stamenog pitanja uz pomoć kredita za stan. Ipak, važno je pronaći način za rešavanje stambenog pitanja.

Zašto treba podići kredit za stan?

Kredit za stan rešava problem finansiranja ogromne sume novca, a da to ne bude previše opterećujuće za kućni budžet. Rešenje se pronalazi u dužem periodu otplate koje ide i do 30 godina. Što je duža otplata, rata za kredit za stan će biti niža i zato većina bira maksimalan period plaćanja. Dužina otplate će zavisiti od starosti osobe koja kredit podiže jer se on tako odobrava tako da poslednja rata bude onda kada lice bude imalo maksimalno 60 godina.

Pa ipak, i pored svih ograničenja, kredit je najmudriji izbor jer je rata zanemarljiva i dozvoljava i dodatno finansijsko zaduživanje i troškove. Nema potrebe da se štedi za stan, da se prikuplja novac i gubi prilika za sticanje nečega vrednog.

Mesečna rata po kreditu mora biti sabrana sa ostalim kreditnim opterećenjima koja ne smeju da prelaze pola mesečne zarade. Zato je sa kreditom za stan mnogo jednostavnije isplanirati budžet i šta se može kupiti i pored njega.

Povraćaj PDV

Kada lice dokaže da nikada ranije nije bio vlasnik nekretnine, a kupuje stan od investitora ima pravo da traži povraćaj PDV.  Kada se kupuje starogradnja tada se plaća porez na prenos apsolutnih prava, a PDV se plaća samo kada je nekretnina prvi put u prometu i za samo tu kategoriju država na ovaj način podstiče kupovinu.

Ne samo da država pomaže da se reši stambeno pitanje i kupovina pa makar i kroz kredit za stan, već podstiču i novogradnju i građevinski sektor

Kako dobiti povraćaj PDV za kupovinu prvog stana?

Lice koje kupi stan može da zatraži povraćaj PDV i ima pravo na vraćanje iznosa za 40 m2 bez obzira na veličinu stana. u slučaju da je kvadratura veća, postoji mogućnost da se traži povrat PDV-a za još 15 m2 za svakog člana domaćinstva. U praksi to ovako izgleda: vlasnik stana uzima PDV za 40 kvadrata, za bračnog druga se može dobiti još 15 kvadrata i za svako dete po još 15 kvadrata.

Ono što je važno znati pre podnošenja zahteva je da se ovaj zahtev može podneti samo jednom tokom života. To znači da ako ste podneli povraćaj PDV za vaše dete, ako on bude nekad želeo da kupi stan neće moći da dobije povraćaj PDV-a!

Sa ovim sredstvima koji se dobiju lakše se finansiraju neki drugi troškovi poput opremanja stana. Na ovaj način kredit za stan ostaje najveće opterećenje, a put do useljenja je brži i lakši.

Rešavanje stambenog pitanja je veliki korak, ali je lakše kada postoji odgovarajući kredit za stan i povraćaj PDV ako je reč o kupovini prvog stana. Rata neće biti visoka, ukupni troškovi useljenja podnošljiviji, a uživanje u sopstvenom krovu nad glavom nemerljivo iskustvo!