Zašto je Krit mesto koje morate da posetite?

Iako su mnogi domaći turisti odavno počeli redovno da posećuju Grčku samo zato što je lepa, a blizu je, Grčka je mnogo više od samo još jedne lepe zemlje i zemlje koja nam je blizu pa je samim tim odlična za letnja putovanja. Takođe, daleko od toga da je Grčka samo more, ali hajde, progledaćemo vam kroz prste ako se u ovu „bratsku“ zemlju uputite samo jednom godišnje kada rešite da uživate u moru i suncu. Bolje je upoznati čari Grčke ikad nego nikad, zar ne?

Dakle, ako se vodite ovom filozofijom i Grčku birate kao jednu od najlepših, ali i najpovoljnijih destinacija za letovanje u tom rangu, hajde da toj listi kriterijuma pridodamo još jedan – odaberite mesto u kojem nećete uživati samo zbog mora i plaža, već i u dobrom provdu, pa čak i neponovoljivom kulturnom i istorijskom nasleđu. Ne pada vam na pamet takva destinacija? O da, imate je i u vašoj voljenoj Grčkoj, a to je ostrvo Krit.

Ljubav na prvi pogled

Na početku ćemo vas upozoriti da ćete se u Krit zaljubiti na prvi pogled! Ovo ostrvo je tako nestvarno, plaže su slične onima sa Rodosa, a osećaj kao da su na drugoj planeti imaju mnogi turisti koji letuju baš ovde. Za poseban i očaravajuć duh Krita zaslužno je mešanje kultura, budući da se Krit nalazi između tri kontinenta, međusobno tako različita, Evrope, Azije i Afrike, a ovo ostrvo zapljuskuju i tri mora, Jonsko, Egejsko i Libijsko što je takođe interesantan podatak. Krit je u istorijskom i kulturnom smislu poseban i zbog toga što je „kolevka“ najstarije evropske civilizacije, Minojske civilizacije, a taj duh se i danas može osetiti, naročito ako posetite Arheološki muzej koji čuva „ostatke“ Grčke još iz doba Neolita pa sve do perioda rimske vladavine, kao i Knosos, najveće arheološko nalazište koje čuva ostatke jedne od prvih civilizacija. Interesantan za obići je i kanjon Samarija koji je najduži i najlepši kanjon u Evropi. Gortis predstavlja nekadašnju rimsku prestonicu, a ovo mesto je još jedan razlog zbog kojeg svi ljubitelji putovanja i istorije  rado idu na letovanje na Krit.

Plaže koje oduzimaju dah

Krit je ostrvo puno zaliva, uvala i poluostrva, a ovakva razuđena obala izrodila je mnogo prelepih plaža po kojima je Krit naširoko i nadaleko poznat. Grčka definitivno ne može da ima loše plaže, a Krit je naročito dokaz za to. Duge peščane plaže od kojih su najpoznatije Ierapetra, Rethymnon, Falasarna, Vai, Malia i Matala osvajaju na prvi pogled, a za mnoge od njih vam neće biti dovoljan samo jedan dan da u potpunosti doživite sve njihove čari.

Za ljubitelje luksuza

Mnogima će lepe plaže i bogato kulturno nasleđe biti previše dosadni – oni žele nešto modernije i luksuznije. Tada nastupa grad Hersonisos koji je poseban po tome što je jako „živ“ i tokom dana i tokom noći. Odlikuje ga zaista lepa arhitektura, ali i luksuzni hoteli i restorani, a noću je provod do zore zagarantovan.

Elounda je mesto na Kritu koje se može pohvaliti najluksuznijim objektima u celoj Grčkoj, a na njihovim malim kamenim plažama koje su sasvim uvučene i skoro pa privatne, uživaju brojna poznata imena iz sveta politike i muzike i to ne samo sa prstora Grčke već i iz celog sveta.