Stvaranje shabby chic detalja enterijera za početnike

Reparacija starog nameštaja i uopšte predmeta od drveta postala je, od hobija za opuštanje, pravi trend u uređenju enterijera. Naime, na ovaj način ne samo što se štedi novac, već se stvaraju i unikatni predmeti sa posebnom pričom.

Ukoliko želite da se upustite u ovakve zanimljive poduhvate, biće vam potrebni, pored starog ili jednobojnog drvenog predmeta, i farba za drvo u odabranoj boji, četke, valjci i pištolji za farbanje i lakiranje, ali i salvete za tehniku dekupaža ukoliko budete želeli da akcentujete određene detalje.

Preslatki retro drveni poslužavnici i ramovi

Stari drveni poslužavnik možete veoma jeftino nabaviti u radnji ukoliko već ne posedujete jedan. On vam nakon farbanja može poslužiti i kao zidni ukras za kuhinju, osim svoje prvobitne namene.

Možete ga prefarbati u puder nijansu ružičaste ili žute, ili pak u belu boju, akcentujući samo dno dekupaž tehnikom i nekim romantičnim detaljima.

dekoracija-compressed

Ramovi za slike i fotografije takođe su odlične sitnice ukoliko tek počinjete da se bavite reparacijom starih drvenih predmeta. I njih možete, tek u ćoškovima, osvežiti dekupaž tehnikom, nakon farbanja u neku pastelnu nijansu.

Ovom prilikom preporučuju se pištolji za farbanje i lakiranje ukoliko su ramovi rezbareni ili neobičnih oblika, kako ne biste potrošili previše vremena na bojenje.

Kutije i ogledala u romantičnom duhu

Stare, obične drvene kutije za nakit i ostale sitnice, kao i stara ogledala, zablistaće novim sjajem ukoliko se poigrate bojama za drvo.

I jedan i drugi predmet veoma je lako pretvoriti u shabby chic akcente enterijera. Ovim stilom dominira bela i puder roze boja, ali i pastelne zelena i žuta, koje će sasvim sigurno uneti i dašak prirode u vaš dom.

Istovremeno, kutije možete farbati i u nekoliko različitih pastel boja, te ih postaviti na otvorene police ili klub sto u dnevnom boravku.

Stočići za opuštajući predah uz kafu

Uz pomoć reparacije, mali stočići za kafu mogu poslužiti kao osnova za stvaranje pravog romantičnog kutka u vašem domu.

I njih, svakako, možete kombinovati sa dekupaž tehnikom na površini, ali vam mi predlažemo i osvežavanje ombre tehnikom, odnosno nijansiranje jedne boje od najsvetlije ka najtamnijoj ili obrnuto. To se, ponovo, najlakše postiže ako se koriste pištolji za farbanje i lakiranje, koji će vam ujedno, kao početniku, i najviše biti od koristi.

Novi stočić za kafu uparite sa nekom stolicom sređenom u istom ruhu ili ga, za početak, dodajte baštenskoj ili garnituri na terasi.

Stara komoda za nove uspomene

Kada se izveštite na manjim, sigurno ćete doći i do krupnijih komada nameštaja za reparaciju. Idealan početak ovakvog prelaza jesu komode, koje vrlo lako postaju veoma praktični, ali i upadljivi detalji shabby chic enterijera.

Ovde se možete poigrati bojama u širem spektru, te se okrenuti i hladnijoj nijansi plave koja podseća na nordijski stil, a opet se savršeno uklapa u retro šarm ovog trenda enterijera.

Za poseban utisak, savet je i da promenite ručice na fiokama (ukoliko ih ima) i odaberete neke stare, kitnjaste i sa mnogo detalja, koje se fenomenalno kombinuju sa ovakvim komadima.

I, na kraju, jedno je sigurno – uživaćete u rezultatima!