LOŠE NAVIKE KOJE ŠTETE VAŠIM ZUBIMA

Da biste sačuvali vaše prirodne zube nije samo dovoljno otići kod stomatologa s vremena na vreme i nadati se da on može apsolutno svaki kvar da popravi. Pored toga važno je i da vi mislite o tome kako možete sačuvati vaše prirodne i zdrave zube, da mislite o tome kako je moguće izbeći mnoge popravke, samo zbog vaših ispravnih navika. Neke stvari su jasne i vi ih se verovatno pridržavate, poput pranja zuba i održavanja higijene usta. Međutim, često zaboravljamo koliko neke naše navike mogu loše da utiču na naše zube. Zapravo zaboravljamo na zube generalno, jer mislimo da smo prebrinuli to jutarnjom rutinom pranja zuba. Ipak, i u toku dana morate misliti na svoje zube i ne dozvoliti da loše navike naprave nešto zbog čega ćete možda morati da

CIGARETE I ALKOHOL – GLAVNI NEPRIJATELJI VAŠIH ZUBA

Potpuno je jasno i očekivano da su glavni neprijatelji ne samo vaših zuba, nego i vašeg celokupnog zdravlja svakako preterana količina duvana i alkohola. Pored toga što vaših zubi gube prirodno belu boju, postaju sve više tamniji, oni se češće kvare i gube svoju funkciju mnogo pre nego što za to dođe vreme. Važno je da razumete da vaši zubi, baš kao i vi, stare i da je to proces koji se ne može zaustaviti. Međutim, sa druge strane važno je da razumete i da vi taj proces, konzumiranjem cigareta i alkohola, samo ubrzavate. S obzirom da je nekada teško osloboditi se poroka, trebalo bi bar da pokušate da kontrolišete njihov unos.

GAZIRANA PIĆA VRLO ŠTETE

Dokazano je da gazirana pića imaju veliki uticaj na kvarove vaših zuba. Oni oštećuju vašu prirodnu boju, gleđ, utiču na stvaranje karijesa. Vaši zubi propadaju vremenom, a u kombinaciji sa lošom oralnom higijenom, oni definitivno gube sve svoje kvalitete. Tako dolazimo do toga da često morate ići kod zubara, zatim se javlja potreba za ugradnjom krunica za zube, čime vaš stomatolog pokušava da povrati funkcionalnost, a ukoliko na kraju ni to ne pomogne, zub će verovatno morati da bude izvađen. Onda na red dolaze veštački zubi, koji nikada neće moći da zamene prirodne. Naravno, ni krunice za zube, kao ni implatanti, nisu loše rešenje, ali ipak treba da sačuvate vaše prirodne zube koliko god da je to moguće.

UŽINA NEKADA MOŽE BITI LOŠE ZA VAŠE ZUBE

Svaki put kada konzumiramo neku hranu u našim ustima se povećava kiselost, a ona je još veća ukoliko konzumiramo jako lošu hranu, koja je bogata šećerima i slično. Kada jedete redovno i umereno i vodite računa o ishrani, ta kiselost ne mora da bude tako strašno. Međutim, kada vi u toku dana konstantno nešto grickate to znači da kiselost u vašim ustima se stalno povećava i stalno je prisutna. To je loše za vaše zube i samo će im štetiti.

zahnreinigung-1514693_1280-compressed

ZANEMARIVANJE KVAROVA

Često većina ljudi zanemarije kada se dogodi neki kvar. Sve dok bol ne postane intenzivan, oni vrlo verovatno neće otići kod zubara. A i u tako nekim slučajevima će pokušati sami da se izleče i da piju lekove, nose obloge, prave meleme i slično. Što pre odete lekar će rešiti vaš problem. Ukoliko bude bilo potrebe za nekim intervencijama, poput ugradnje krunica za zube, to ne treba da vas plaši. Krunice za zube će samo pomoći vašim zubima da bolje obavljaju svoju funkciju. U svakom slučaju krunicama za zube vi spašavate vaše prirodne zube. Podrazumeva se i da nakon ugradnje krunica za zube, vi morate da vodite računa o svim gore navedenim stvarima