Zablude i istine o zdravlju zuba kod dece

U interesu vašeg deteta je da ono uspe da savlada sve ili bar veći deo onoga što od njega očekujete, a jedan od najboljih načina da u tome zajednički uspete jeste upravo taj što ćete svakom delu njegovog vaspitavanja pristupati s istom dozom ozbiljnosti.

Zato budite istrajni u učenju svake nove lekcije, nemojte ništa predavati slučaju, jer bez obzira koliko vam se učenje nečega činilo na prvi pogled manje značajnim, ono ipak na svojevrstan način učestvuje u stvaranju ličnosti vašeg deteta. Jasno je da će detetu za neke stvari trebati malo više vremena, ali budite uporni, ipak to radite za njegovo dobro. Decu takve stvari uglavnom i ne interesuju previše stoga je na vama da im još dok su mali usadite u svest važnost redovne higijene, na prvom mestu zuba i usne duplje.

Ipak, na taj način utičete na njihovo zdravlje, a i budite sigurni da će dečji stomatolog prvo vama održati pridiku kad vidi da dete ima više pokvarenih nego zdravih zubića.

Ako spadate u onu grupu roditelja koji misle da nezi dečjih zubića ne treba pridavati toliki značaj, odmah da razjasnimo da je to jedna velika neistina. Svaki dečji stomatolog će vas prekoreti kad shvati da se vaše dete baš i ne druži često sa četkicom za zube, a pogotovo kad uvidi vaš stav o tome.

Pogrešno je misliti kako mlečni zubi nisu preterano važni, jer će ih dete ionako relativno brzo promeniti i kako je posve normalno videti karijes kod dece s obzirom na to da su prvi zubi skloniji kvarenju. Naravno da će do ispadanja zubića doći i da nekad ne možete uticati u velikoj meri na njihovo kvarenje, ali to ne treba da vas ohrabruje i podstiče na prihvatanje pokvarenih zuba i onog crno-belog osmeha kod dece koji se tako često da primetiti.

Prvo što bi trebalo da uradite jeste da značajno smanjite unos slatkiša i povedete malo više računa o tome šta vaše dete jede. Da, istina je da je ono presrećno kad mu kupite omiljene bombone, lizalicu ili čokoladicu, ali te stvari su jako loše za zube, a i njegovo zdravlje uopšte. Budite svesni da upravo vi na ovaj način izazivate buduću zavisnost od slatkiša kod vašeg mališana, a to sigurno ne želite.

Umesto toga, nastojte da im što više uvrstite u ishranu raznovrsno voće i povrće. Što se samog pranja zubića tiče, trebaće vam puno snage i upornosti, jer će dete uglavnom gledati da preskoči ovaj deo kad god mu se ukaže prilika.

Zato gledajte da mu što više pokušate ukazati na značaj redovnog  pranja zubića, pričajte mu zanimljive priče o tome, zainteresujte ga tako što ćete ga pustiti da sam izabere neku četkicu po želji. Objasnite koliko karijes može štete da načini njegovim lepim zubićima i navedite ga da poželi da i sam čuva svoj lepi osmeh.

Takvo dete će i dečji stomatolog oduševljeno da pregleda, a najbitnije za vašeg mališana je da nema nikakvog bola, zar ne? S tim u vezi, potrebno je naučiti mališane da je odlazak u stomatološku ordinaciju kod zubara nije ništa strašno.