Kako do posla u inostranstvu

Lošiji standardi života u našoj zemlji, male plate, slaba primanja, primoranost da se radi više poslova kako bi se preživelo i obezbedilo najosnovnije za život, mnoge naše državljane tera da odlaze u druge zemlje gde je moguća veća i koliko toliko lakša zarada.

Danas se za odlazak u zemlje Evropske unije pre svega odlučuju uglavnom mladi ljudi, međutim, sve je više i onih koji su, iako su zasnovali svoje porodice, rešeni da odu. Obično odlazi prvo jedan član porodice u potrazi za boljom budućnosti i priprema sve za dolazak preostalih članova, ali se dešava i da porodice zajedno odlaze da oprobaju sreću u drugim zemljama.

Mladi se opredeljuju za poslove što iz svoje struke, što za kakve honorarne, privremene i sezonske, dobro plaćene poslove. Stoga, devojke mogu raditi u buticima, restoranima brze hrane, pekarama, mogu prati sudove ili raditi na čuvanju dece što je veoma popularan posao u Austriji na primer. Takođe tu su i poslovi ugostitelja, sobarice, kuvarice, recepcionerke. Za rad u Austriji nije potrebna viza ali jeste radna dozvola.

Sa druge strane, momci rade na uređivanju bašta, u picerijama, kafićima, ali i kao autoprevoznici tj vozači kamiona jer je takav posao u Švajcarskoj na primer izuzetno dobro plaćen. Ono što je takođe bitno da naglasimo jeste da posao u zemlji u koju želite da odete i za koji konkurišete mora biti na listi deficitarnih, jer vas u suprotnom niko neće zaposliti. To su obično oni poslovi koje neće da radi lokalno stanovništvo jer su tu plate za njih male, dok su za nas i te kako velike i značajne.

Ukoliko naši državljani imaju fakultetsko obrazovanje, potrebno je da prođu određene procedure kako bi mogli dobiti odobrenje od određene države da mogu da rade u svojoj struci. Neke od okolnih država ne priznaju diplome sa svih naših fakulteta, dok neki priznaju uz određenu razliku ispita i polaganje kakve razlike u predmetima, nostrifikaciju ili pak autorizaciju diplome.

Ipak, svakome ko želi da okuša sreću van granica naše zemlje svakako je potrebno mnogo upornosti i volje, da ne kažemo i muke da se dobije adekvatna dozvola, odobrenje ambasade i radna i boravišna dozvola.

U nekim državama omogućen je i sezonski rad, dakle prema potrebi i povećanom obimu posla. Tako na primer u državama koje imaju izlaz na more, leti je često potreban povećan broj zainteresovanih za rad u kafićima.

Za nalaženje posla u zemljama Evropske unije, ali i van teritorija našeg kontinenta, potrebno vam je da se malo više posvetite istraživanju na raznim internet sajtovima, da kontaktirate nekog od prijatelja i rodbine koji žive u nekoj od zemalja i koji vam mogu pomoći, ili da u najmanju ruku kontaktirate agenciju za zapošljavanje koja je naravno licencirana.

Svakako da prilikom potrage posla van naše zemlje veliki plus predstavlja znanje jezika zemlje u koju odlazite, mladost i iskustvo, ali i ako ste penzioner, možete naći za sebe ako ništa, makar sezonski posao. Prilikom potrage morate biti izuzetno oprezni jer postoji veliki broj pokušaja da se stranci željni rada van, prevare. Zato je najbolje za aktuelne poslove se informisati preko ambasade zemlje u koju ste voljni da odete.