Vrste dentalnih snimaka – jednostavna procedura u stomatologiji 

Iako živimo u savremenom svetu i tehnologija je preuzela primat u gotovo svim sferama života, mnogi i dalje ne brinu o svom zdravlju na pravi način. Dentalno zdravlje je podjednako važno kao što je važna briga i o ostalim organima, odnosno celokupnom organizmu. 

Mnoga oštećenja zuba javljaju se kod mnogih još u ranom detinjstvu, a kod nekih tek u poznijim godinama. Prvi korak u brizi o dentalnom zdravlju jeste prevencija, ali i redovne kontrole kod stomatologa i pravovremene sanacije oštećenja. Često, mnogi zanemaruju problem, koji bi se rešio brzo da su se javili odmah svom zubaru, a kasnije bude prekasno i ne postoji mogućnost popravke, već sledi vađenje i ugradnja protetike.

Zato je potrebno napraviti snimak kako bi se dobio uvid u celokupno stanje usne duplje. Snimanje zuba se obavlja uz pomoć raznih tehnika, i predstavlja veliku prednost u savremenoj stomatologiji.

Izrada ortopana

Zlatni standard u stomatologiji predstavlja izrada ortopana, ili kako se još kaže ortopantomograma. To je snimak koji pokazuje gornju i donju vilicu, kao i oba vilična zgloba, i svih zuba koji se nalaze u vilici. On pokazuje sve zube koji su iznikli u vilici, ali i zube koji još uvek nisu nikli. Vidi se njihov položaj, kao i korenje, ali i stanje kostiju u obe vilice.

Ortopan je gotov za svega par minuta, jer se sada sve obavlja uz pomoć kompjutera. Kada se radi o pripremi za uzimanje ortopana, mora se naglasiti da ne postoji neka posebna priprema organizma kako bi se dobio snimak. Ne postoje ni ograničenja, kao ni promena načina ishrane pred samu proceduru. Jedino se preporučuje skidanje nakita, kako bi ortopan bio precizan.

3D ili CBCT

Snimanje zuba uz pomoć 3D ilI CBCT predstavlja savremeni način pravljenja snimaka u stomatološkoj radiologiji. Koristi se tehnologija približno ista kao skener u medicini. Propisuje se kada treba preciznije i detaljnije odrediti neku dijagnozu. 3D prikazuje dužinu, visinu ali i širinu svih struktura, a odnos koji se vidi je 1 : 1. Kod ove vrste nema deformisanih ili skrivenih struktura, sve je vidljivo.

Sam aparat pravi veliki broj preseka, pa se obično krajnji rezultat prikazuje na CD – u, jer se nikako ne isplati izraditi sve preseke. Koristi se kada su u pitanju malo komlikovaniji slučajevi, kao što je lečenje zuba koji ima više korenova, prilikom oralno hirurških procedura, ali i tokom ugradnje implanata. Obrada snimka je nešto duža, i u proseku traje oko pola sata.

Dentalni radiogram

Dental ili mali snimak su veoma česti nazivi za dentalni radiogram. Kako mu i sam naziv kaže mali snimak je iz razloga jer vrši snimanje zuba, i to obično dva ili tri susedna zuba u vilici. U praksi se pokazao kao dosta precizniji nego što je to ortopan, ali je njegovo polje delovanja znatno suženo. Dentalni radiogram se koristi za dijagnostiku već oštećenih zuba, prilikom procesa lečenja zuba ali i kada stomatolog obavlja kontrolu.

U toku lečenja, stomatolog će vas i do nekoliko puta uputiti na dentalni radiogram. Ovo se radi iz razloga praćenja čitavog procesa izlečenja zuba, jer se dobijaju veoma precizni podaci koliko je lečenje uspešno ili obrnuto. Obrada dentalnog radiograma traje svega par minuta, kao i u slučaju izrade ortopana. Za sve vrste snimaka preporuka je da budete mirni, jer će na taj način i kvalitet biti bolji.

Cene koje variraju

Ukoliko vas je stomatolog uputio da odradite snimak vaših zuba, suma koju ćete za to morati da izdvojite nije ista za sve vrste snimaka. Kada se radi snimanje zuba u 2D tehnologiji, cene variraju i kreću se od 400 – 500 dinara pa sve do 1.500 dinara. Zbog komplikovanijeg procesa obrade u 3D, cene se kreću od 3.500 pa sve do 6.000 dinara.

Znači sama cena se razlikuje u zavisnosti koju tehniku zahteva stanje vaše vilice, ali i od složenosti dobijenog snimka. Kompletniji krajnji rezultat je bolje vidljiv i prikazuje detaljno stanje pacijenta, pa je u skladu sa tim i cena takvih snimaka veća.

Da li je zračenje veliko?

U ne tako dalekoj prošlosti rendgen aparati su koristili velike količine zračenja. Kako je tehnologija napredovala, tako se smanjivala doza zračenja, a povećavao se kvalitet napravljenih snimaka. Danas je ta doza zračenja zaista minimalna, i sigurno vam neće naštetiti. Jednostavno, danas je zračenje prisutno u nekim svakodnevnim stvarima i od njega nikako ne možemo pobeći.

Električni uređaji, zemlja, hrana, svi oni imaju u sebi određene količine zračenja i to je neminovno. Izlaganje zračenju tokom pravljenja 2D ili 3D snimaka zaista ne treba da vas brine, jer imaju minimalan uticaj na vaše zdravlje.