Vodič za kupovinu mašine za pranje veša

Inovacija u svetu tehnologije donele su ogromne promene kadda je pranje veša u pitanju. Možemo slobodno reći da više nije bitno da li će mašina dobro da opere veš, već se to podrazumeva, a bitno je koje sve dodatne funkcije ima. Iz tog razloga i postoji ogromna zapitanost kako odabrati odgovarajući model mašine za pranje veša, sa kakvim funkcijama, šta je sve bitno da poseduje… Uz sve ovo, tu je i pitanje brenda. Tržište obiluje brojnim brendovima kada su aparati i uređaji za kuću u pitanju, pa je potrebno dosta pažnje kako bi se i u tom smislu napravio dobar izbor. 

Različiti kapaciteti, brojni programi pranja, mogućnost povezivanja sa internetom i aplikacijama na mobilnom telefonu, kombinacije mašine za pranje i sušenje veša… Sve ovo, pa i još dosta toga uz to je dostupno u svakom prodajnom salonu, ali na šta je najvažnije obratiti pažnju i gde je usmeriti kako bi odličan model bio baš vaš? To je tema našeg vodiča za kupovinu mašine za pranje veša.

Isplanirajte kupovinu

Prvi i osnovni korak jeste planiranje kupovine. Ovo je važan segment, budući da mašina za pranje veša nije stavka u domu koja se kupuje i obnavlja često, niti je nešto što pravi neznačajan trošak, da bi se jednostavno kupila bez ikakvog plana. Na prvom mestu odredite budžet koji će vam biti moguć za kupovinu, ali ga odredite tako da znate koja je gornja granica, ona preko koje nećete preći. Na taj način ćete i svoj izbor da suzite na potreban minimum i nećete bespotrebno gledati druge modele. 

Van toga, veoma je važno da sagledate koji kapacitet mašine za pranje veša vam je potreban, da li su to mašine od 5 do 8 kg pranja veša, ili one veća, sa bubnjem koji prima i do 12 kg veša. Van kapaciteta, bitno je da znate koji će vam programi biti najpotrebniji, van onih standardnih koji danas postoje na svakojveš mašini. I naravno, koje biste voleli funkcije dodatne da mašina ima, poput odlaganja pranja, tajmera, ili je potreba da to bude baš napredna tehnologija koja poseduje opcije povezivanja sa mobilnim aplikacijama. Na kraju, često i najbitnija stavka, dobro premerite prostor predviđen za veš mašinu, koja je dubina ostavljena za nju, ali i širina. Širine su uglavnom standardne, ali dubine nisu, pa tu treba povesti dodatno računa kako se ne bi dogodilo da kada bude isporučena ne može da se instalira na potrebno mesto. 

Najvažnije stavke u izboru veš mašine

Šta je ono što je najvažnije da tražite od jedne mašine za pranje veša, bez obzira na dodatne funkcije i savremenu tehnologiju? 

Veoma je važno da poseduje veliki broj programa za pranje veša, a to znači da poseduje programe za pranje svih vrsta tkanina, od najizdržljivijih do najosetljivijih, kao što su vuna, kašmir ili svila. Takvi modeli mašina samim tim poseduju i tehnologije za očuvanje tkanina uz snažno pranje. Pored toga, bitne su funkcije kao što je isključivanje centrifuge, veliki raspon između obrtaja, najveći je uglavnom od 500 do 1600, što je najbolja opcija. Dodatna stavka koju je dobro proveriti jeste energetska efikasnost, što je važno i zbog troškova i zbog očuvanja životne sredine.

Na nešto starijim modelima su postojale oznake od A do D, s tim što je A+++ oznaka za model sa najvećom energatskom efikasnošću. Oni su i dalje dostupni, ali znatno manje, jer se označavanje u ovom pogledu promenilo i koriste se isključivo slovne oznake od A do G. Samim tim, nova oznaka A bi bila pandan staroj A+++. Obratite pažnju i na motor veš mašine. Klasični, standardni motori, stvaraju dosta buke, dok inverter motori imaju nečujni režim, što će vam omogućiti da mašina za pranje veša radi i noću, a da nikoga ne ometa, ni ukućane, a ni komšije. 

Preporuka – Candy mašine za pranje veša

Kadda smo već kod energetske efikasnosti, dobro je znati da candy mašine za pranje veša predstavljaju brend i modele na tržištu čija je ovo kruna postojanja, jer određeni modeli koriste i do 30% manje energije u odnosu na sve standardne modele veš mašina koje postoje. Osim toga, Candy mašine za pranje veša nesumnjivo predstavljaju jedan od prvih, ako ne i prvi izbor kupaca kod nas i u svetu, zbog čega u svakom vodiču za kupovinu sam brend mora biti pomenut. Brojni modeli, ogroman raspon najrazličitijih funkcija, dostupnost za svakoga u pogledu finansijskih izdataka, tehnologija koja čuva tkaninu, energiju, vodu, ali i vreme… Sve ovo su samo neki od razloga zašto su Candy mašine za pranje veša toliko popularna u svetu i kod nas, zbog čega su čest izbor za domove. A uz sve to, mora se pomenuti i postojanje modela čiji kapaciteti bubnja idu i do 14 kg, što je prava blagodet za sve one sa velikim porodicama.