Vodič za lenje domaćice: Kako da vaš dom uvek bude uredan i čist?

Normalno je da svako od nas voli svoj dom, ali ono što definitivno ne volimo u vezi sa njim jeste – čišćenje! Neko mrzi da usisava, neko mrzi da briše prašinu, a nekog užasavaju drugi kućni poslovi u vidu pranja sudova ili prozora. Bilo kako bilo, svi imaju istu muku – kako održavati dom čistim i urednim svakog dana, ako baš ne volite da čistite?

Nažalost, vaš dom se neće sam očistiti i verujemo da vam je to sasvim jasno. Zato, makar jednom u nekoliko meseci morate da sprovedete generalno čišćenje, svakog ćoška, do detalja, počevši od otirača ispred ulaznih vrata pa sve do najsitnih ukrasa koje držite na policama ili na terasi. Neće biti lako i sigurno će vam biti potrebna pomoć ili makar nekoliko dana rada, ali nakon toga sve što treba da uradite to je  da – održavate red i poredak u svom domu!

Srediti početni „haos“ je teško, ali održavati red i higijenu već sređenog stana je mnogo lakše. Ne kažemo vam da vam više neće biti potrebna pomoć, ali ćete sigurno moći i sami kada ste jednom „preživeli“ generalno čišćenje.

Budite organizovani

Imate početni kapital. Održite ga! Organizujte se pametno i isplanirajte svoje aktivnosti tako da radite po malo, ali da na kraju budete efikasni. Na primer, sudove morate da perete svakog dana, ali tako makar nećete imati gomilu sudova. Prašinu možete da brišete jednom nedeljno, ali stvarno jednom nedeljno, i to će biti dovoljno da svaki put radite malo, a da rezultata ima uvek. Čim izgubite kontinuitet posao se nagomilava, a vama teže pada to čišćenje tepiha!

Budite mudri

Svi trikovi su dozvoljeni! Ako vam je teško da usisavate, sklonite tepihe. Biće vam lakše da pod samo prebrište. Čak šta više možete zauvek ukloniti vaše tepihe, kako bi sebe spasili čišćenja istih, ali isto tako moramo priznati da tepisi daju čar prostoriji i da kada sklonimo te iste tepihe imamo utisak da nam nešto fali. Da bi naši tepisi izgledali isto kao i prvog dana potrebno je s vremena na vreme osvežiti ih. Savet je da jednom godišnje detaljno očistite tepihe, da li to bilo ručno ili koristeći posebne nastavke na usisivaču, na vama je. Pranje započnite tako što ćete trljati određeni deo tepiha sunđerom koji je natopljen deterdžentom za pranje tepiha, a nakon toga tepih usisajte.

Ako želite svež vazduh u prostoriji čak i kada ne možete da provetravate dom zbog velikih letnjih temperatura pa „preživljavate“ uz klimu, nabavite neki od uređaja za pročišćavanje vazduha, kao i neki od osveživača vazduha koji čak neutrališu i neprijatne mirise. Ako mrzite da brišete prašinu, sa polica sklonite sve suvišne sitnice i ukrase koji samo skupljaju prašinu i čuvajte ih u kutiji. Lakše je prebrisati ukrasnu kutiju na polici nego svaku figuricu posebno. Dakle – sve se računa, samo pronađite način koji vama najviše odgovara!

Nagradite sebe

Na kraju, pošto znamo koliko vam čišćenje teško pada, uvedite nagradu za sebe svaki put kada obavite neki od zadataka. To može da bude omiljeni slatkiš ili nešto vrednije, ali neka nagrada svakako bude nešto što će vas motivisati da uzmete krpu i metlu u ruke bez razmišljanja!