Uredite svoje kupatilo u skandinavskom stilu

Pojavom skandinavskog stila uređenja enterijera nisu bili svi oduševljeni, pa je tako godinama nakon što je nastao bio zanemaren. Ispred njega nalaze se oni najpoznatiji stilovi, poput američkog. Međutim, već nekoliko godina unazad skandinavski stil se ističe po svojoj popularnosti i preti da postane jedan od najpopularnijih. Skandinavski stil krase minimalizam, jednostavnog, elegancija, prefinjenost, boje koje nisu upečatljive, boje koje opuštaju, asocijacije na prirodu, sive, plave i ostale vrlo blage boje. Ono što je dobro kod skandinavskog stila jeste to da ne morate da imate mnogo para da biste svoj dom, u ovom slučaju kupatilo udesili prema pravilima koje on postavlja. U suštini možete dodati samo neke elemente skandinavskog stila i odmah ćete primetiti razliku.

Pre svega-što više ekoloških elemenata

Ovo se mora reći na početku. I pre nego što svoje kupatilo krenete da opremate osnovnom opremom za kupatila, morate misliti o ekologiji. Naime, mislite pre svega o opremi za kupatila koju kupujete. Koliko struje troše i da li su prema svim ekološkim standardima. Na primer postoje slavine za lavabo koje imaju ugrađene baterije i koje onemogućavaju nekontrolisan protok vode. Ugradnjom ovih baterija štedite vodu. Zatim trebalo bi pre bilo kakve opreme za kupatilo da mislite i o ekološkim bojama za zidove, ali i o recikliranim pločicama. Ekološke boje za zidove ne sadrže bilo kakve materije koje mogu da štete vašem zdravlju. Ekološka kupatila su u sakndinavnskom stilu iz razloga što skandinavske zemlje vrlo vode računa o prirodi.

Drveni elementi čine skandinavski stil

Priroda je ono čemu se stanovnici skandinavskih zemalja stalno okreću i što veoma cene i poštuju. Oni smatraju da je važno da što više vremena provode u prirodi i zato se oni prilagođavaju prirodi, a nikako ne dozvoljavaju da utiču na prirodu i prilagode je sebi. Zato, vole da i u njihovom domu sve podseća na prirodu. Drveni elementi su sastavni deo skandinavskog stila. Pored standardne opreme za kupatilo, gledajte da vam detalji budu drveni ili bar podsećaju na to. Drvene police su veoma interesantne, kao i drveni stalak, a u obzir dolaze i drvene korpe za veš, ali i za odlaganje peškira. Takođe okviri na prozorima mogu da budu drveni.

Ne preterujte sa sitnicama

Od opreme za kupatilo preporučujemo da izaberete samo ono što vam je najpotrebnije. Za ostale stvari dobro promislite. Skandinavski stil je minimalistički, što znači što manje nebitnih detalja i sitnica, što više prostora i svetla. Pokušajte da sve te sitnice sklonite u neki ugao, komode ili neku drugu zatvorenu pregradu. Možete ostaviti samo neke upečatljive detalje, koji podsećaju na antikvitete, jer je to ono što posebno odlikuje skandinavski stil.

Boje zidova i pločica umerene i blage 

Nikako ne smete koristiti jake boje ukoliko želite da primenite skandinavski stil. Svetlo siva, prljavo siva, pesak boja, bela boja i sve ostale vrlo blage i mlake boje možete koristiti. To znači da ove boje možete koristiti i kada su pločice u pitanju, ali i kada je boja zidova u pitanju da biste ih idealno uklopili sa Vašom tuš kabinom.

Što veći prozori i ogledalo

Ako već imate priliku da birate, izaberite prozore koji se prostiru preko celog zida. Zatim, vrlo je važno da imate i veliko ogledalo, ono će pružiti osećaj da vaše kupatilo izgleda veće, ali velika ogledala u kupatilu daju jednu posebnu čar i čine izgled kupatila luksuznijim.