Ideje za uređenje kuhinje: Tropski vajb

Vratili ste se sa mora i shvatili ste da se leto uskoro završava, da dolazi jesen, novi zadaci, nove obaveze i nove radne pobede i – nikako niste spremni za tako nešto! Zapravo, nije problem u kratkom odmoru, problem je u tome što biste vi voleli da leto traje tokom cele godine, da se nikada ne završi i da 365 dana u godini uživate u toj letnjoj, tropskoj atmosferi!
Pa, to i nije tako nemoguće ako počnete da razmišljate izvan okvira kako biste pronašli alternative načine za ispunjenje te svoje želje. Ne, ne mislimo da bi trebalo da se preselite u tropske krajeve ali mislimo da bi trebalo da posvetite više pažnje nečemu kao što je, recimo, uređenje kuhinje!

Zašto baš uređenje kuhinje?

U suštini, kuhinja zaista jeste važna prostorija u domu svakoga od nas. Ako volite hranu, jasno vam je da baš u ovoj prostoriji nastaju vaši omiljeni specijaliteti, ako volite da se okupljate na velikom porodičnom nedeljnom ručku ili koktelu sa prijateljima, opet je u igri kuhinja po meri, a prva jutarnja kafa je prosto najslađa na kuhinjskom prozoru ili terasi dok gledate ko prolazi zaboravljajući da i vi žurite na posao. Dakle, ako je kuhinja na neki čudan način vaša omiljena prostorija u domu, logično je da će uređenje kuhinje biti prvo na listi načina kako da unesete tropsku atmosferu u svoj dom tokom cele godine.

Šta vam je potrebno za uređenje kuhinje u tropskom stilu?

Sećate se onih kalendara na kojima su letnji meseci uvek imali fotografije mora, plaže, palmi i ostalog tropskog rastinja? E tako nešto, samo u mnogo finijoj varijanti je potrebno i vama da biste stvorili taj tropski vajb u svojoj kuhinji.
Dakle, za uređenje kuhinje u tropskom fazonu potrebno je da zamislite omiljenu tropsku destinaciju, plažu, plažni bar i slično i to sprovedete u stvarnosti. Poenta je da vaša kuhinja liči na opušteni bar na plaži okružen palmama, što podrazumeva najpre mnogo zelenila – želite da stvorite utisak tropske šume, zar ne? Šalu na stranu, nije vam potrebna šuma, ali jesu biljke koje mogu da liče na tropske, a pre svega su vam opcija razne vrste sobnih palmi. Osim ove vrste zelenila, u svoj enterijer ga možete uneti i kroz boju zidova, tepiha, nekih delova nameštaja i kuhinjskih elemenata i slično. Odlična ideja je i ta da nabavite samolepljive tapete sa tropskim motivima (motivima zelenila, prašume i slično) kako biste dočarali tu atmosferu.
Osim zelenila u bilo kojoj varijanti, biće vam neophodno i nešto drvenih detalja, a najbolji izbor jeste trska. Motivi trske su odlični za ukrašavanje kuhinjskih elemenata, ali i šanka ako ga imate (uz to su obavezne i barske stolice kako biste imali potpun utisak da ste u plažnom baru) a kada je reč o stolu i stolicama, oni mogu biti drveni, ali neka boja drveta bude nešto svetlija, kao što je boja sušene trske.
Kako biste upotpunili izgled svoje omiljene prostorije, za uređenje kuhinje će vam biti potrebno još i nekoliko detalja od drveta za ukrašavanje celokupnog enterijera. Na primer, vodite se afričkom ili indijskom kulturom kada birate ukrase za svoju kuhinju – u obzir dolaze razne drvenarije poput figura životinja od drveta, prepoznatljivih afričkih maski ili bilo šta drugo što vam se dopadne, a što vas asocira na tropske krajeve.